Wratten bij (jonge) kinderen

Wratten bij (jonge) kinderen Wratten worden veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus (HPV). Wratten kunnen bij jong en oud voorkomen, maar zien we vooral bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Ongeveer 33% van de basisschoolkinderen krijgt wratten. Waarom krijgen juist (jonge) kinderen relatief vaak wratten en hoe komen ze van de wratten af? En wat zijn waterwratjes?

Humaan papillomavirussen (HPV)

Er zijn meer dan honderd soorten HPV en ieder virus heeft zijn eigen soort wrat. (Jonge) kinderen hebben nog geen immuniteit opgebouwd tegen een HPV virus en hebben dus een grotere kans op wratten. Ook hebben (jonge) kinderen relatief veel huidcontact en komen ze vaak in omgevingen waar blootvoets wordt rondgelopen zoals in het zwembad. Ongeveer 20% van de basisschoolkinderen krijgt wratten op de voetzool. 9% krijgt wratten op de handen en zo'n 4% op zowel de voetzolen als de handen.

Soorten wratten

Er zijn verschillende soorten wratten. De wratten die bij (jonge) kinderen het meeste voorkomen zijn de:
  • De gewone wrat (verruca vulgaris)
  • De voetwrat (verruca plantaris)
  • De gladde wrat (verruca plana)

Daarnaast kunnen er bij jonge kinderen ook zogenaamde waterwratjes/bolhoedwratjes (molluscum contagiosum) voorkomen zie laatste alinea).

Hoe krijg je wratten?

Het virus dat wratten veroorzaakt wordt overgedragen door direct huidcontact, maar het kan ook overgedragen worden via besmette vloeren. Jonge kinderen komen veel met elkaar in aanraking. Basisschoolkinderen komen vaak op plaatsen waar blootvoets gelopen wordt zoals zwembaden en gymzalen, maar ook op het strand of in de zandbak. Hun lichaam heeft nog geen immuniteit opgebouwd tegen het virus. Vandaar dat ongeveer 33% van de basisschoolkinderen wratten krijgt. Ook volwassenen met een slecht functionerend immuunsysteem hebben meer kans om wratten te krijgen.

Incubatietijd wratten

Na besmetting kan het enkele maanden duren voor er een wrat ontstaat. Hierdoor is nooit goed te achterhalen waar je kind het virus heeft opgelopen.

Niet doen bij wratten

Het is belangrijk van wratten af te blijven om verdere besmetting te voorkomen.

Hoe komt je kind van de wratten af?

In principe hoef je niets te doen. Over het algemeen verdwijnen de wratten vanzelf na 10 weken tot 2 jaar. Zit de wrat op een nare plek (sommige voetwratten doen zeer) of wil je er eerder vanaf dan zijn er allerlei lotions en tincturen te koop waarmee je de wrat kunt aanstippen. Hoewel beschrijvingen vaak aangeven dat de wrat dan binnen één à twee weken weg moet zijn, kan dit veel langer duren. Bij de huisarts of dermatoloog kunnen de wratten worden aangestipt met vloeibare stikstof. Dit doet even zeer, maar na ongeveer 10 dagen vallen de wratten dan vanzelf van de huid.

Alternatieven om van wratten af te komen

  • Aanstippen met tea tree olie. Deze olie heeft antivirale eigenschappen. Wel moet de gezonde huid om de wrat heen worden ingesmeerd met bijvoorbeeld vet zodat de tea tree olie de gezonde huid niet raakt.
  • Gezond eten zodat de weerstand omhoog gaat.

Wrat komt steeds terug op dezelfde plaats

Het is belangrijk dat de hele wrat weg is. Als er nog een heel klein stukje zit (soms niet eens zichtbaar met het blote oog), dan groeit dit weer aan tot de oude wrat. Zo komt dat je kind soms meerdere keren op dezelfde plaats een wrat krijgt die helemaal weg leek te zijn behandeld. Ook zijn sommige plaatsen op het lichaam blijkbaar wrat gevoeliger dan andere plekken. Volwassenen die als kind op een bepaalde plek ooit een wrat hadden (bijvoorbeeld op een vinger) krijgen deze jaren later als volwassene weer terug op precies dezelfde plek.

Hoe verklein je de kans op wratten?

Besmetting met HPV is nooit helemaal te voorkomen. Wel is het mogelijk de kans op besmetting met het wratten-virus te verkleinen door:
  • gymschoenen te dragen tijdens de gymles
  • slippers te dragen in de kleed- en doucheruimte van het zwembad
  • de algehele weerstand te verhogen
  • de voeten goed af te drogen na zwemmen, douchen et cetera
  • het af leren van duimzuigen en nagelbijten

Waterwratjes/bolhoedwratjes

Dit is een ander type wratjes, die ontstaan door het molluscum contagiosum virus. Vanaf ongeveer 6 maanden kunnen jonge kinderen deze waterwratjes krijgen. Deze waterwratjes verdwijnen meestal vanzelf na negen maanden tot een jaar. Het virus waardoor de waterwratjes zijn ontstaan is al besmettelijk voordat deze zichtbaar zijn. Het kind mag dus gewoon naar de crèche of peuterspeelzaal. Niet alle kinderen zijn ontvankelijk voor het virus.

Lees verder

© 2013 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen tegen wratten?Wat moet je doen tegen wratten?Wratten zijn een soort pukkeltjes die vaak op de voeten voorkomen. Het is een soort eeltachtig bultje wat op de huid zit…
Infectieziekten bij kinderen – WrattenWratten zijn bekende dingetjes in Nederland. Het ene kind heeft er veel last van, het andere kind helemaal niet. Het is…
Wratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten: soorten, oorzaken en behandelingWratten worden door een virus veroorzaakt. Zodra het virus in aanraking komt met je huid, kun je wratten krijgen. Je loo…
Wratten bevriezen met HeltiQ WratWeg: wratten & waterwratjesWratten bevriezen met HeltiQ WratWeg: wratten & waterwratjesGewone wratten worden veroorzaakt door een virus uit de familie van de humane papilloma virussen (HPV’s). Wratten zien e…
Leven met hooggevoeligheidLeven met hooggevoeligheidGevoelige kinderen, het lijkt wel of er steeds meer kinderen geboren worden die een grote gevoeligheid hebben. Hoe gaan…
Bronnen en referenties
  • Gezondheidsrisico’s in een kindercentrum (maart 2005), Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid
  • ‘Die wrat deed soms zo’n pijn dat ik er bijna niet van kon lopen’(Healthy mei/juni 2009)
  • ‘Wat gebeurt er… als ik een wrat heb?’ (Healthy april/mei 2012)
  • Schiet, M. & Sagasser, J. (2002), Kinderziekten, Unieboek bv, Houten
  • Nieuws (Behandeling wratten niet effectief) door José Leeuwenkamp (Gezondnu, november 2013)
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 25-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.