Bedplassen, een hedendaags probleem?

Bedplassen komt meer voor dan de meeste mensen vermoeden maar velen schamen zich hierover en kunnen of willen er niet over praten. Bedplassen is nochtans iets wat regelmatig voorkomt bij kinderen en zelfs bij volwassenen. Het wordt niet beschouwd als een ziekte. Het kan veelal eenvoudig en zonder medicatie worden behandeld.

Wat is bedplassen?

Bedplassen is het verliezen van urine tijdens de slaap (enuresis nocturna). Overdag heeft het kind (volwassene) alles onder controle en gaat het zonder problemen naar het toilet. Bedplassen kan men dus niet vergelijken met incontinentie want dan wordt gesproken over urineverlies zowel 's nachts als overdag. Men gaat ervan uit dat een kind tussen de leeftijd van 3 tot 5 jaar zindelijk is 's nachts. Uit medisch standpunt vormt er zich pas een probleem indien er vanaf 7 jaar nog steeds "ongelukjes" gebeuren tijdens het slapen en dan spreken we toch al van een 5-tal keer per week. Bedplassen komt over het algemeen meer voor bij jongens dan bij meisjes. De reden hiervan is nog onbekend. Een 30-tal percent van de kinderen tussen de 7 en 15 jaar hebben nog last van bedplassen.

Welke zijn de oorzaken?

Uit reeds verschillende onderzoeken is gebleken dat bedplassen veroorzaakt kan worden door verschillende factoren.
  • Een erfelijke factor. Men ziet soms dat bedplassen bij meerdere familieleden voorkomt.
  • Het aanmaken van een stof door ons lichaam die een negatieve werking heeft op het vasthouden van urine.
  • Lichamelijke afwijkingen die de goede werking van de blaas verhinderen.
  • Een diepe slaap waardoor het wakker worden 's nachts niet gebeurt als de blaas vol zit

Psychologische gevolgen?

Bedplassen veroorzaakt vooral bij kinderen een groot schaamtegevoel. Ze durven niet te vertellen over hun probleem uit schrik om uitgelachen te worden bij hun vriendjes. Ergens gaan logeren, op schoolreis gaan, op kamp gaan met een jeugdbeweging, enz. wordt een hele opgave.

Behandeling

Wanneer starten met behandelen?

Men kan stellen dat een kind tussen de 3 à 5 jaar zindelijk zou moeten zijn. Het is zeer belangrijk dat er zich overdag geen probleem meer vormt. Vanaf het moment dat je vaststelt dat hier een vaste regelmaat inzit kan men zich beginnen te concentreren op het bedplassen. Drink voor het slapen gaan ook geen bruisende dranken meer, dit stimuleert het plassen.
Als het kinderen betreft, breng dan de school op de hoogte. Ze maken immers voor een groot stuk deel uit van de dagelijkse activiteit van het kind. Bij behandeling van kinderen zal pas begonnen worden indien het kind dit zelf wil en nodig acht of ervaart. Bij twijfels of vragen contacteer dan gerust je huisarts, hij zal je zeker en vast tips geven en verder op weg helpen om een positief resultaat te bekomen. Vanuit medisch standpunt is het pas tijd om in te grijpen als het kind na de leeftijd van 7 jaar nog steeds last heeft van bedplassen. We spreken dan toch van enkele malen per week.

Welke behandelingen zijn er?

Artsen (uroloog, kinderarts, huisarts) hebben getracht regels te ontwikkelen voor het bedplassen bij kinderen en volwassenen. Voor beide partijen wordt gewerkt op basis van het gedrag. Het wekken 's nachts, positieve stimulatie,… Soms wordt er tijdelijk medisch ingegrepen bij kinderen wanneer ze bv. op kamp willen gaan. Een andere minder vaak gebruikte behandeling bij kinderen is "hypnose". Nochtans heeft men al vastgesteld dat dit bij 75% van de kinderen tot een snel en positief resultaat kan leiden.

Zelf kunt u ook een steentje bijdragen:
  • Schrik kan dikwijls ook een boosdoener zijn. Angst om de kamer te verlaten kan een kind tegenhouden om 's nachts te gaan plassen. Laat het licht op de gang daarom eventueel branden. Een klein lampje op het nachttafeltje of in het stopcontact kan wonderen doen.
  • Een kind niet meer laten drinken 's avonds is uit de boze. Uw kindje krijgt dorst 's nachts met als gevolg dat het wakker wordt. Dit mag ook de bedoeling niet zijn.
  • Maak er een routine van om voor het slapengaan nog eens een bezoekje te brengen aan het toilet.
  • Zie een pamper niet als oplossing voor 's nachts. Het kind krijgt het gevoel niet meer dat het moet plassen en dat is juist wel het doel.
  • Zorgen voor een goede matrasbeschermer is aangeraden qua hygiëne.

Beloon uw kind als het een nachtje droog geweest is. Een prettige manier hiervoor is de "plaskalender". Elke morgen na het opstaan krijgt uw kind een stickertje die het mag kleven op de kalender als het niet in zijn bed heeft geplast. Dit kan ook een bord zijn, of iets wat u zelf gemaakt heeft. Indien uw kind bv. 10 stickertjes heeft verzameld dan wordt het beloond met een speelgoedje, een boekje, … dit hoeft geen groot te cadeau zijn. Zolang uw kind maar het gevoel heeft dat hij op de goede weg is.

Bij volwassen patiënten wordt vaker gebruik gemaakt van een medische behandeling zoals "desmopressine". Dit is een hormoon die aangemaakt wordt in een klier die zich in onze hersenen bevindt. Het regelt de hoeveelheid water (urine) die onze nieren uitscheidt in ons lichaam. "Desmopressine" is uitsluitend te verkrijgen op doktersvoorschrift. Het kan op drie verschillende wijzen worden toegediend. Via een neusspray, in smeltvorm of een tablet. De vaakst gebruikte manier is de "smeltvorm".
Via onderstaande sites kunt u verdere informatie vinden:
www.bedplassen.org
www.gezondheid.be
© 2015 - 2024 Cindydb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bedplassen bij volwassenenBedplassen bij volwassenenWie denkt dat alleen kinderen in hun bed plassen heeft het mis... Deze kwaal komt ook bij volwassenen voor maar heeft da…
Bedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen bij volwassenen: onderzoeken en oplossingenBedplassen is een vervelend kwaaltje waar nog heel wat taboe rond bestaat. Er bestaan oplossingen om je er vanaf te help…
Bedplassen bij kinderenBedplassen bij kinderenBedplassen komt bij kinderen vaak voor. Lees hier op welke leeftijd het over gaat en wat je er tegen kunt doen.
Bedplassen: oorzaken, gevolgen, behandelingBedplassen komt bij kinderen van 5 à 6 jaar nog redelijk vaak voor. Je spreekt van bedplassen als je kind enkele keren p…

Keelpijn bij kinderen: symptomen, oorzaak en behandelingKeelpijn bij kinderen: symptomen, oorzaak en behandelingKeelpijn bij kinderen wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Soms komt eerst de keelpijn en daarna verkou…
De psychologie van de kindertekeningDe psychologie van de kindertekeningJe zult niet gelijk het karakter van je kind kunnen aflezen aan wat hij of zij tekent, maar... kindertekeningen zeggen w…
Bronnen en referenties
  • http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/bedplassen/index.jsp
  • http://www.ouders.nl/artikelen/hypnose-helpt
Cindydb (8 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.