Dikke kinderen: overgewicht bij kinderen

Dikke kinderen: overgewicht bij kinderen De laatste jaren zijn onze kinderen steeds dikker geworden. De reden is de toename van het gebruik van frisdranken en vette, calorierijke happen. In combinatie met minder beweging zijn kinderen de afgelopen jaren steeds dikker geworden. Het begint al in de babytijd als de vetcellen voor de rest van het leven worden aangelegd. Dikke kinderen lopen een grote kans om later dikke volwassenen te worden met alle gezondheidsrisico´s die daarmee samen gaan. Dit is een wereldwijd probleem aan het worden.

Overgewicht

Vroeger vond men mollige baby´s mooi, "Hollands welvaren" werd er gezegd. Nu weten we dat mollige baby´s het risico lopen om op latere leeftijd dikke kinderen te worden. Op volwassen leeftijd is het erg moeilijk om die overtollige kilo´s weer kwijt te raken.
Als het om borstgevoede kinderen gaat is het geen probleem, kinderen aan de borst moeten zich flink inspannen om de moedermelk binnen te krijgen. Het is niet waarschijnlijk dat ze in die twintig minuten teveel voeding binnenkrijgen.
Dat geldt niet voor flesvoeding, een baby kan daar teveel van binnenkrijgen en het is algemeen bekend dat moeders de neiging hebben om een lepeltje extra melkpoeder toe te voegen. De baby kan door de sterk geconcentreerde voeding dorst krijgen waardoor hij gaat huilen. De moeder denkt dat het kind nog honger heeft en geeft haar kind nog meer voeding. Het kind krijgt zo niet alleen teveel binnen, maar hij hoeft ook geen moeite te doen.

Geen eten opdringen

De eerste negen maanden van een baby waarin de vetcellen voor de rest van het leven worden gevormd, spelen een grote rol. Die vetcellen kunnen wel leeg raken, maar zullen nooit helemaal verdwijnen. De volgende fase is de overstap van flesvoeding naar vast voedsel. Als het kind te snel pap krijgt krijgt hij teveel calorieën binnen waardoor de vorming van vetcellen wordt bevorderd.
Een baby moet geen eten opgedrongen krijgen. Al dat extra eten wordt in vet omgezet. Ook het toevoegen van suiker aan het eten is niet nodig. Als een kind niet gewend is aan zoet zal hij dingen eten die wij mogelijk smakeloos zullen vinden.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Gewoon gezond eten en niet teveel tussendoortjes

Op het moment dat kinderen mee kunnen eten met de volwassenen is het verstandig om ze tussen de maaltijden door niet vol te proppen met calorierijke tussendoortjes maar ze worteltjes te geven, komkommer of een korst brood.
Veel kinderen en pubers eten veel snoep, drinken veel frisdrank, chocola, koekjes en patat. Op zich kan het geen kwaad als dit af en toe wordt gegeten, maar dagelijks is teveel van het goede. Bovendien leveren deze producten lege calorieën, dat wil zeggen dat ze calorieën leveren zonder vitamines en mineralen.

Verhouding lengte en gewicht bij vaststellen overgewicht

Als pubers tijdens de puberteit iets aankomen hoeft dat op zich geen probleem te zijn, zeker niet als ze als kind een normaal gewicht hadden. Met gewone gezonde voeding gecombineerd met voldoende beweging zal dat extra gewicht op een gegeven moment vanzelf verdwijnen.
Bij het vaststellen van overgewicht is vooral de verhouding tussen lengte en gewicht belangrijk. Ook erfelijke factoren tellen mee. Bovendien kan de groeifase meespelen; op een bepaalde leeftijd is wat "babyvet" heel normaal.

Aanpassen leefpatroon beter dan het volgen van een dieet

Een kind op dieet zetten is niet altijd verstandig. Er kan beter worden gekeken naar het hele voedingspatroon van het kind en dat bij te stellen, eventueel door er samen met een diëtiste naar te kijken. Snoepen verbieden zal een averechts effect hebben. Wat wel helpt is gezonder te eten en ervoor te zorgen dat er minder snoep in huis wordt gehaald. In combinatie met meer beweging zal dat meer effect sorteren dan een streng dieet waarbij niets meer mag. Een kind moet minstens één uur per dag bewegen. Hoe meer hoe beter, want ondanks het feit dat er meer wordt gesport wordt er verder weinig bewogen waardoor de kans op overgewicht toeneemt. Daarbij is het belangrijk dat de ouders zelf het goede voorbeeld geven.

Dikke ouders, dikke kinderen

Dikke ouders maken dikke kinderen, dat is voor een deel erfelijk, maar voor het grootste deel heeft het ook met het leefpatroon te maken dat kinderen van huis uit meekrijgen. Dikke mensen vinden hun (slechte) lichamelijke conditie normaal, niet alleen zijn hun kinderen vaak te dik, ook de huisdieren zijn te dik en gaan ze meestal om met mensen die ook dik zijn.

Er is altijd eten in de buurt

Heel veel ouders belonen hun kinderen met snoep en chips. Kinderen bewegen minder, worden vaak naar school of sport gebracht en het spelen op straat is vervangen door spelletjes op de computer of op de telefoon, liefst met een zak chips ernaast.
Ondanks het feit dat kinderen meer groente en fruit eten hebben al die frisdranken die er worden gedronken en de kant en klare happen die tussendoor worden genuttigd de overhand. In onze maatschappij wordt er altijd gegeten, er is ook altijd eten genoeg.

Lichamelijke en emotionele problemen

Dikke kinderen zullen te maken krijgen met problemen op lichamelijk en op emotioneel gebied:
  • Ze lopen meer kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en gewrichtsproblemen; omdat het merendeel als volwassene vermoedelijk ook te zwaar zal zijn, nemen ze een verhoogd risico op kwalen mee naar hun volwassenheid.
  • Overgewicht is slecht voor het zelfvertrouwen; veel kinderen die te dik zijn zitten niet lekker in hun vel.
  • Dikke kinderen worden vaak gepest.
  • Dikke kinderen hebben moeite om leuke kleren te vinden.

Cijfers dikke kinderen

Eén op de acht schoolkinderen is te zwaar. Dat is twee keer zoveel dan twintig jaar geleden. De komende jaren zal vermoedelijk één op de vijf met gewichtsproblemen te maken krijgen en meer dan driekwart van de dikke kinderen wordt een dikke volwassene.
Landen als Brazilië en India die een sterke economische groei vertonen volgen in een rap tempo de Verenigde Staten. Vanaf 1970 zijn de kinderen in de VS gemiddeld vijf kilo dikker geworden, maar ook in Brazilië is een kwart van de kinderen te dik.

Je kunt vaststellen dat dikke kinderen zo langzamerhand een wereldwijd probleem worden.
© 2015 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zware kinderen later meer kans op obesitasZware kinderen later meer kans op obesitasIn de kindertijd wordt de basis gelegd voor obesitas, blijkt uit onderzoek. Wie als kleuter een dikkerdje is, maakt grot…
Kinderen met overgewicht minder gezondKinderen met overgewicht minder gezondDat het aantal te dikke kinderen toeneemt, is geen nieuws. Wat wel nieuws is, is dat kinderen met overgewicht minder gez…
Niet een dieet volgenNiet een dieet volgenOvergewicht is voor veel mensen een groot probleem, een gezond eet/leefpatroon (dieet) ook langere tijd echt na leven is…
Kinderen met Overgewicht (Obesitas)Kinderen met Overgewicht (Obesitas)Steeds meer kinderen krijgen op jonge leeftijd te maken met overgewicht. Lees hier waarom kinderen vaker obesitas hebben…

Help! Mijn pasgeboren baby wordt geelHelp! Mijn pasgeboren baby wordt geelPasgeboren baby’s kunnen op de tweede tot de derde dag na de geboorte, enigszins geel zien. Het lijkt op een mooie bruin…
Slaan en afpakken bij peutersSlaan en afpakken bij peutersKinderen in de peuterleeftijd moeten nog leren om op een goede manier met elkaar om te gaan. Ze slaan, bijten, krabben o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bartholomeus Van Der Helst, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Msn gezondheid en fitness: Kinderen steeds dikker
  • http://www.ouders.nl/artikelen/campagne-voor-dikke-kinderen
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Obesitas
  • http://www.medicalfacts.nl/2014/10/07/het-te-dikke-kind/
  • Afbeelding bron 1: Unsplash, Pixabay
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 01-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.