Slaapproblemen bij kinderen: tips & supplementen

Slaapproblemen bij kinderen: tips & supplementen Een kind dat niet kan slapen is voor een ouder vaak een verontrustend fenomeen. Kinderen horen immers zorgeloos door hun nog jonge leven te gaan en zouden geen reden moeten hebben om wakker te liggen. Toch kan het voorkomen dat een kind moeilijk in slaap geraakt of niet diep kan slapen. Mogelijke oorzaken van slaapproblemen bij kinderen zijn bijvoorbeeld onzekerheid, stress, angst, of problemen op school. Als ouder is het belangrijk om snel de precieze oorzaak te vinden, want slecht of onvoldoende slapen kan het kind prikkelbaar maken. Ook de weerstand van een kind kan verminderen wanneer het last heeft van een slaaptekort. Welke tips kunnen helpen om je kind beter te laten slapen en welke supplementen of middeltjes zijn hierbij nuttig?

Kind kan niet of slecht slapen

Als ouder is het vaak moeilijk om met het slaapprobleem van je kind om te gaan. Slaapproblemen bij kinderen wijzen doorgaans op een fysiek of mentaal probleem en kunnen op lange termijn tot vervelende gevolgen leiden. Zo kan de weerstand van het kind na verloop van tijd verminderen waardoor het minder goed bestand is tegen ziektes en aandoeningen. Je wilt je kind dan ook het liefst zo snel mogelijk van zijn slaapprobleem af helpen zodat het weer tot een normaal slaappatroon kan komen. Je kind hoort immers zonder zorgen te zijn en lang en diep te slapen. Het is dan ook belangrijk om de precieze oorzaak van het slaapprobleem van je kind te vinden.

Oorzaken slaapproblemen kinderen

Psychologisch

Een kind dat moeilijk kan slapen weet vaak zelf niet eens wat de precieze oorzaak is. Als je je kind vraagt wat er scheelt, stuit je vaak op antwoorden als: “Ik weet niet... of kortweg: "Ik wil niet slapen!". Dan komt het er op aan om te kijken waar er moeilijkheden zijn ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de klas. Soms ligt een kind wakker en blijft het liggen piekeren omdat het op school gepest wordt. Een kind kan zich daardoor eenzaam of onzeker voelen, waardoor het moeilijker in slaap komt. Soms is er een vriend of vriendinnetje met wie het kind heeft ruziegemaakt, of maakt het zich zorgen over de naderende echtscheiding van zijn ouders. Wanneer een kind gespannen is door stress zal het het moeilijker hebben om de slaap te vatten.

Lichamelijk

In de lichamelijke ontwikkeling van het kind kunnen er bepaalde veranderingen een rol spelen, zoals plots sterk groeien, of het begin van de puberteit. Sommige fysieke tekortkomingen kunnen bovendien leiden tot onzekerheid of angst, zoals bijvoorbeeld stotteren, het dragen van een bril, puisten, enz., ... Wanneer het kind moet spreken in de klas (bv. spreekbeurt) kunnen dergelijke dingen leiden tot faalangst, gebrek aan zelfvertrouwen en bijkomende symptomen als flauwvallen, braken of diarree. Al deze factoren kunnen aanleiding zijn tot slaapproblemen.

Symptomen slaaptekort

De symptomen die samengaan met slaapproblemen bij kinderen hebben te maken met een gebrek aan recuperatie van lichaam en geest. Een kinderlichaam dat te weinig slaap heeft gehad zal minder actief zijn overdag. Zo zal een kind sneller moe worden, en mogelijk zelfs in slaap vallen overdag. Ook kan het kind prikkelbaar en snel geïrriteerd zijn en opvallend snel gaan huilen. Op school kunnen er concentratieproblemen ontstaan en kan het kind opstandig of onverschillig zijn. Wanneer een kind moeilijk in slaap komt zal het moeder of vader vragen om nog eens een verhaaltje voor te lezen, of zal het nog een snoepje eisen alvorens naar bed te gaan.

Kind beter laten slapen: tips

Praten

Is het vooral een psychologische kwestie of ligt er een lichamelijk probleem aan de basis van de slaapproblemen van je kind? Geduldig en rustig praten met je kind kan efficiënt zijn om de oorzaak te vinden. Hierbij geef je je kind het best de tijd om zijn gevoelens te uiten, en komt het erop aan om niet te snel te oordelen of te dramatiseren. Een begripvolle en troostende houding leidt sneller tot resultaat. Ook kan het zinvol zijn om te praten met de leerkracht, zodat je meer te weten komt over de gedragingen van je kind op school. Daarnaast zijn ook gesprekken met de ouders van vriendjes of vriendinnetjes vaak verhelderend.

Slaaprituelen

Daarnaast is het nuttig om het kind vertrouwd te maken met bepaalde 'rituelen' voor het slapengaan. Dit kan helpen om de overgang van dag naar nacht, of met andere woorden van activiteit naar rust, makkelijker te maken. Wanneer deze rituelen in gang worden gezet zal het kind beseffen dat het tijd is om lichaam en geest te laten uitrusten van de activiteiten van de dag. Dergelijke slaaprituelen zijn bijvoorbeeld tandenpoetsen, vader en moeder goedenacht wensen, knuffelen, en eventueel een verhaaltje laten voorlezen. Wanneer deze rituelen elke dag in dezelfde volgorde worden uitgevoerd zal het kind mogelijk sneller in slaap geraken en dieper slapen. Regelmaat is dus belangrijk: als het kind weet dat het tijd is om te gaan slapen, net zoals gisteren en alle dagen voordien, dan zal het zich hier makkelijker bij neerleggen en makkelijker in slaap te geraken.

Supplementen voor kinderen

Rust

Aanvullend kunnen voedingssupplementen nuttig zijn om slaapproblemen bij kinderen op te lossen. Supplementen op basis van natuurlijke producten zoals bijvoorbeeld kamille, linde of valeriaan zijn nuttig om stress tegen te gaan en snel rustiger te worden. Een voorbeeld van een middeltje dat het kind kan helpen om te ontspannen voor het slapengaan is Valdispert Kids Rust.

Omega 3

Omega 3-vetzuren hebben een positieve werking op het hart en de bloedvaten. Maar ook voor de gewrichten en de hersenen is omega 3 belangrijk. Bij kinderen kan een regelmatige inname van supplementen met omega 3 de kans op cognitieve problemen verkleinen. Voor de gezondheid in het algemeen zijn deze supplementen dus erg nuttig. Een kind dat zich goed in zijn vel voelt zal dan ook minder gedragsproblemen (niet willen slapen, opstandigheid, enz...) ontwikkelen. Hierdoor zal de kans op slaapproblemen kleiner worden. Enkele voorbeelden van deze supplementen zijn:
  • Optimax Kinder Omega 3
  • Davitamon Junior Omega 3

Melatonine

Melatonine is een hormoon dat het lichaam aanmaakt wanneer het 'tijd' is om te gaan slapen, met name wanneer de duisternis is ingetreden. Zo zal je na zonsondergang sneller gaan geeuwen en zal je lichaam geleidelijk aan ontspannen om naar bed te kunnen gaan. Sommige supplementen bevatten extra melatonine waardoor dit proces nog versterkt wordt. Hierdoor is ook de kans op een langere en diepere slaap groter. Enkele voorbeelden van melatoninesupplementen voor kinderen zijn:
  • Lucovitaal Melatonine Kids
  • Sleepz Junior Melatonine

Opgelet bij melatonine
Hoewel supplementen met melatonine vrij verkrijgbaar zijn is het gebruik ervan niet altijd zonder gevaar. Zo kan een onjuist gebruik van melatonine net tot méér slaapproblemen leiden. Bij kinderen is het aangeraden om alleen melatonine in te nemen op voorschrift van een arts. Doorgaans schrijven artsen melatonine enkel voor in geval van slaapproblemen bij kinderen met de aandachtstoornis ADHD. Ook het tijdstip waarop de melatonine ingenomen moet worden is belangrijk, net als de dosis. Zowel het precieze tijdstip als de dosis moeten door de behandelende arts bepaald worden. Melatonine mag gegeven worden aan kinderen vanaf 1 jaar, maar dus enkel op advies van een arts.
© 2020 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Melatonine als medicijn voor kinderen met ADHDSlaapproblemen komen veelvuldig voor bij kinderen met ADHD: ze liggen uren te woelen voor ze in slaap vallen en kunnen '…
Slaapproblemen bij kinderen: overmatig slapen (hypersomnie)Slaapproblemen bij kinderen: overmatig slapen (hypersomnie)Slaapproblemen bij kinderen komen dikwijls voor. Overmatig slapen, ook wel hypersomnie genoemd, is een slaapstoornis waa…
Slaapproblemen door nachtmerriesDoor een vervelende nachtmerrie kan je niet meer in slaap komen. Je bent vermoeid, schiet eerder in de stress en je hume…
Slaapproblemen bij kinderen: verkeerde slaapassociatiesOuders weten niet altijd instinctmatig hoe ze een baby of kind in slaap moeten krijgen, en ook voor een kind is slapen n…

Woordenschat vergroten tijdens het buiten spelenWoordenschat vergroten tijdens het buiten spelenTijdens het buitenspelen doen kinderen veel ervaringen op die goed zijn voor hun ontwikkeling. Als ze klimmen over een m…
De ontwikkeling van rollenspel bij kinderenDe ontwikkeling van rollenspel bij kinderenAls je even in een kleuterklas rondkijkt, dan zie je kleuters in verschillende hoeken spelen. In de bouwhoek spelen leer…
Bronnen en referenties
  • https://enthousiasme.info/nl/informatie/artikels/?article=16
  • https://www.oudersvannu.nl/kind/opvoeden/mijn-kind-kan-niet-slapen/
  • https://www.oudersvannu.nl/kind/gezondheid/melatonine/
  • https://www.mamaenzo.nl/peuter/peuter-slapen/opvoedprobleem-niet-slapen
  • http://onlinelibrary.wiley.com/journal/10.1111/(ISSN)1365-2869
  • http://degezondheidswinkel.be/blog/slaapproblemen-kinderen-behandelen-met-omega-3/
  • http://www.anababa.nl/gezondheid/slapen/problemen-met-slapen/slaapproblemen-bij-peuter-oplossen
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=91
  • https://www.slaapinfo.nl/kinderen/kind-wil-niet-slapen-tips-oplossing/
  • https://mentaalbeter.nl/artikelen/dit-zijn-de-tips-om-je-kind-beter-te-laten-https://mentaalbeter.nl/artikelen/dit-zijn-de-tips-om-je-kind-beter-te-laten-slapen/ (bronnen geraadpleegd op 27/10/2020).
Verdanov (329 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.