Kinderen met migraine

Inhoud
- Wanneer heeft een kind migraine?
- Waarom heb ik migraine?
- De triggers voor een migraine
- Het migrainedagboek
- Vertel ik het...
- Ik ben niet zielig!
Wanneer heeft een kind migraine?
Ieder kind heeft wel eens hoofdpijn. Een kind met migraine heeft regelmatig hoofdpijn. De hoofdpijn zit in het hele hoofd en niet zoals bij volwassenen aan één kant. De hoofdpijn gaat samen met misselijkheid en/of braken. Daarnaast zijn ze vaak moe, hebben soms koorts en meestal kunnen ze licht niet verdragen. Sommige kinderen slapen de aanval uit, anderen zijn minder gelukkig en kunnen juist niet slapen. De aanval duurt een paar uur. Wanneer een kind regelmatig hoofdpijn heeft en daarbij misselijk is, ga je er mee naar de huisarts die je waarschijnlijk doorstuurt naar een kinderarts of neuroloog. Net als bij volwassenen zijn er voor kinderen met migraine medicijnen die aanvallen voorkomen of verlichten. Maar het wondermiddel bestaat niet.Waarom heb ik migraine?
Dat is het eerste wat ze zullen vragen wanneer ze weer zwaar misselijk boven een emmer hangen. De meeste kinderen met migraine hebben vaak in ieder geval één ouder die er ook last van heeft. Maar er zijn veel oorzaken waardoor kinderen migraine krijgen. Die oorzaken worden triggers genoemd. (Het werkwoord is triggeren.) Er zijn er meer dan je in eerste instantie zou denken en sommige zijn amper te vermijden.De triggers voor een migraine
SlapenKinderen die last hebben van migraine moeten op vaste tijden naar bed en ook op vaste tijden opstaan. Wanneer dit een trigger is bij een kind, zal dit gelijk het grootste strijdpunt worden. Iedereen wil in het weekend wel een uurtje later naar bed of opstaan. Wanneer een kind in het weekend een uur later naar bed gaat zou het ’s ochtends een uurtje langer moeten slapen. Maar iedere ouder weet, kinderen slapen niet uit. Daarnaast, langer laten slapen kan ook een trigger zijn. Er is geen kant-en-klare oplossing voor en soms moet je het risico gewoon nemen.
Eten
Twee triggers eigenlijk. Wanneer eet je en wat. Regelmatig eten en zeker geen maaltijd overslaan. Dat betekent dus ook zo min mogelijk tussendoortjes want daardoor wil je soms een maaltijd laten staan. Wat eet je? De moeilijkste vaak om te vinden omdat er veel, veel voedingstriggers zijn. Chocolade, ongeveer het eerste wat iedereen roept wanneer je het hebt over triggers. Chocolade is een trigger maar er zijn er veel meer. Zonder te pretenderen een complete lijst te geven:
- Drankjes mat cafeïne, zoals ijsthee en cola
- Zuivel en dan vooral ijs en karnemelk
- Verschillende fruitsoorten zoals bananen, mandarijnen en citroenen
- Groenten, vooral verschillende soorten bonen (volgens kinderen niet zo heel erg)
- Veel gekruide vleeswaren, met de nadruk op ‘gekruid’. Maar helaas staan hotdogs bovenaan het lijstje.
- Noten en pindakaas
- Kleurstoffen en zoetstoffen
Op het internet staan diverse lijsten en het lijkt alsof je bijna niets meer veilig aan een kind kunt geven. Valt een beetje mee. Niet alles op de lijst is een trigger voor ieder kind. Wat voor het ene kind een trigger is, verlicht de pijn bij de ander, denk maar aan de cafeïne in ijsthee die voor sommige kinderen juist de pijn verlicht.
Een allergie
Een allergie kan een rol spelen, huisdieren, stoffige klaslokalen, rokerige ruimtes, bepaalde planten etc.. Een allergie kun je laten uitzoeken en daar zijn medicijnen tegen. Maar helaas, vooral stof is een trigger en dan moet je toch aan de schoonmaak. Slaapkamers moeten zo stofvrij mogelijk zijn. Laat huisdieren in ieder geval niet in de slaapkamer komen. Was knuffels, lakens en hoezen zo vaak mogelijk, in ieder geval één keer per week.
Regelmaat en stress
Kinderen met migraine moeten een regelmatig leven lijden. Vakanties zijn leuk maar de eerste week vaak even niet. Kinderfeestjes zijn geweldig, een voetbalwedstrijd ook maar niet op dezelfde dag. Bij leven hoort stress en die is veelal niet te voorkomen, ook niet bij kinderen. Stress kan gaan om vervelende dingen in een kinderbestaan (pestende klasgenootjes, lastig proefwerk) maar denk ook aan de leuke (kinderfeestje, schoolreisje). De vervelendste is de angst voor een aanval. Geweldig dat kinderfeestje maar ik hoop dat ik niet...
Het migrainedagboek
Triggers spoor je het beste op door een dagboek bij te houden. Doe dat redelijk uitgebreid. Dus je vermeldt de slaaptijden, etenstijden en wat er op het menu stond. Schoolbelevenissen en sport- of spelactiviteiten. Denk ook aan andere triggers, oom Henk heeft een sigaar opgestoken, de knuffels zijn al weken niet gewassen, bij de oppas kwamen de stofwolken je tegemoet. Het is even een corvee maar het is absoluut de moeite waard. Kijk ook naar buiten, regende het de hele dag, scheen de zon fel etc.. Maak het dagboek voor in ieder geval een maand en vergelijk deze dan met de migraine-aanvallen. Het is een illusie dat het mogelijk is om alle triggers op te sporen, ook dat je alle triggers kunt voorkomen of zelfs moet voorkomen. Voedingstriggers kun je voorkomen wanneer je er tenminste achter bent gekomen welke de boosdoener is. Kinderen kun je op regelmatige tijden naar bed brengen maar soms lukt dat niet. Stress in welke vorm dan ook door leuke of vervelende oorzaken en/of gebeurtenissen is niet te voorkomen. Stress hoort bij het leven en kinderen moeten leren daarmee om te gaan. Toch is er voldoende wel te doen, schoonmaken kan iedereen, rokers kunnen naar buiten, een allergie kun je laten testen, pesten op school kun je aanpakken.Maak een dagboek en maak dat als volwassene en wanneer je kind het leuk vindt, maak er samen één (de nadruk ligt hier op ‘leuk’).Nog even dit. De zoektocht naar de triggers is geen vervanging voor het zoeken naar de juiste medicatie. Probeer zelf grip te krijgen op het probleem maar ga zeker naar een arts.