Kinderen met migraine

Kinderen met migraine Kinderen kunnen net als volwassenen hevige aanvallen van migraine krijgen. De aanvallen duren vaak korter dan de giga-aanvallen waar volwassenen mee worstelen, maar zijn niet minder pijnlijk en intens. Per kind (net zoals bij volwassenen) is de aanval anders in gedaante en frequentie. De grote gemene deler is vaak braken/misselijkheid gevolgd door hoofdpijn die een uur of 5 aanhoudt.

Inhoud


Wanneer heeft een kind migraine?

Ieder kind heeft wel eens hoofdpijn. Een kind met migraine heeft regelmatig hoofdpijn. De hoofdpijn zit in het hele hoofd en niet zoals bij volwassenen aan één kant. De hoofdpijn gaat samen met misselijkheid en/of braken. Daarnaast zijn ze vaak moe, hebben soms koorts en meestal kunnen ze licht niet verdragen. Sommige kinderen slapen de aanval uit, anderen zijn minder gelukkig en kunnen juist niet slapen. De aanval duurt een paar uur. Wanneer een kind regelmatig hoofdpijn heeft en daarbij misselijk is, ga je er mee naar de huisarts die je waarschijnlijk doorstuurt naar een kinderarts of neuroloog. Net als bij volwassenen zijn er voor kinderen met migraine medicijnen die aanvallen voorkomen of verlichten. Maar het wondermiddel bestaat niet.

Waarom heb ik migraine?

Dat is het eerste wat ze zullen vragen wanneer ze weer zwaar misselijk boven een emmer hangen. De meeste kinderen met migraine hebben vaak in ieder geval één ouder die er ook last van heeft. Maar er zijn veel oorzaken waardoor kinderen migraine krijgen. Die oorzaken worden triggers genoemd. (Het werkwoord is triggeren.) Er zijn er meer dan je in eerste instantie zou denken en sommige zijn amper te vermijden.

De triggers voor een migraine

Slapen

Kinderen die last hebben van migraine moeten op vaste tijden naar bed en ook op vaste tijden opstaan. Wanneer dit een trigger is bij een kind, zal dit gelijk het grootste strijdpunt worden. Iedereen wil in het weekend wel een uurtje later naar bed of opstaan. Wanneer een kind in het weekend een uur later naar bed gaat zou het ’s ochtends een uurtje langer moeten slapen. Maar iedere ouder weet, kinderen slapen niet uit. Daarnaast, langer laten slapen kan ook een trigger zijn. Er is geen kant-en-klare oplossing voor en soms moet je het risico gewoon nemen.

Eten

Twee triggers eigenlijk. Wanneer eet je en wat. Regelmatig eten en zeker geen maaltijd overslaan. Dat betekent dus ook zo min mogelijk tussendoortjes want daardoor wil je soms een maaltijd laten staan. Wat eet je? De moeilijkste vaak om te vinden omdat er veel, veel voedingstriggers zijn. Chocolade, ongeveer het eerste wat iedereen roept wanneer je het hebt over triggers. Chocolade is een trigger maar er zijn er veel meer. Zonder te pretenderen een complete lijst te geven:
  • Drankjes mat cafeïne, zoals ijsthee en cola
  • Zuivel en dan vooral ijs en karnemelk
  • Verschillende fruitsoorten zoals bananen, mandarijnen en citroenen
  • Groenten, vooral verschillende soorten bonen (volgens kinderen niet zo heel erg)
  • Veel gekruide vleeswaren, met de nadruk op ‘gekruid’. Maar helaas staan hotdogs bovenaan het lijstje.
  • Noten en pindakaas
  • Kleurstoffen en zoetstoffen

Op het internet staan diverse lijsten en het lijkt alsof je bijna niets meer veilig aan een kind kunt geven. Valt een beetje mee. Niet alles op de lijst is een trigger voor ieder kind. Wat voor het ene kind een trigger is, verlicht de pijn bij de ander, denk maar aan de cafeïne in ijsthee die voor sommige kinderen juist de pijn verlicht.

Een allergie

Een allergie kan een rol spelen, huisdieren, stoffige klaslokalen, rokerige ruimtes, bepaalde planten etc.. Een allergie kun je laten uitzoeken en daar zijn medicijnen tegen. Maar helaas, vooral stof is een trigger en dan moet je toch aan de schoonmaak. Slaapkamers moeten zo stofvrij mogelijk zijn. Laat huisdieren in ieder geval niet in de slaapkamer komen. Was knuffels, lakens en hoezen zo vaak mogelijk, in ieder geval één keer per week.

Regelmaat en stress

Kinderen met migraine moeten een regelmatig leven lijden. Vakanties zijn leuk maar de eerste week vaak even niet. Kinderfeestjes zijn geweldig, een voetbalwedstrijd ook maar niet op dezelfde dag. Bij leven hoort stress en die is veelal niet te voorkomen, ook niet bij kinderen. Stress kan gaan om vervelende dingen in een kinderbestaan (pestende klasgenootjes, lastig proefwerk) maar denk ook aan de leuke (kinderfeestje, schoolreisje). De vervelendste is de angst voor een aanval. Geweldig dat kinderfeestje maar ik hoop dat ik niet...

Het migrainedagboek

Triggers spoor je het beste op door een dagboek bij te houden. Doe dat redelijk uitgebreid. Dus je vermeldt de slaaptijden, etenstijden en wat er op het menu stond. Schoolbelevenissen en sport- of spelactiviteiten. Denk ook aan andere triggers, oom Henk heeft een sigaar opgestoken, de knuffels zijn al weken niet gewassen, bij de oppas kwamen de stofwolken je tegemoet. Het is even een corvee maar het is absoluut de moeite waard. Kijk ook naar buiten, regende het de hele dag, scheen de zon fel etc.. Maak het dagboek voor in ieder geval een maand en vergelijk deze dan met de migraine-aanvallen. Het is een illusie dat het mogelijk is om alle triggers op te sporen, ook dat je alle triggers kunt voorkomen of zelfs moet voorkomen. Voedingstriggers kun je voorkomen wanneer je er tenminste achter bent gekomen welke de boosdoener is. Kinderen kun je op regelmatige tijden naar bed brengen maar soms lukt dat niet. Stress in welke vorm dan ook door leuke of vervelende oorzaken en/of gebeurtenissen is niet te voorkomen. Stress hoort bij het leven en kinderen moeten leren daarmee om te gaan. Toch is er voldoende wel te doen, schoonmaken kan iedereen, rokers kunnen naar buiten, een allergie kun je laten testen, pesten op school kun je aanpakken.Maak een dagboek en maak dat als volwassene en wanneer je kind het leuk vindt, maak er samen één (de nadruk ligt hier op ‘leuk’).

Nog even dit. De zoektocht naar de triggers is geen vervanging voor het zoeken naar de juiste medicatie. Probeer zelf grip te krijgen op het probleem maar ga zeker naar een arts.

Vertel ik het...

Vertel dat je kind migraine heeft op school, op de sportclub, knutselclub, aan vriendjes en vriendinnetjes , aan de ouders van vriendinnetjes en vriendjes. Migraine heeft een enorme invloed op een kinderleven en is niet zomaar een beetje hoofdpijn. Kinderen missen lessen, missen sportwedstrijden, komen soms niet op feestjes, noem maar op. Laat ze daar niet alleen mee worstelen. Heb ook niet de neiging om vriendjes bij de eerste signalen onmiddellijk het huis uit te zetten. Jonge kinderen kunnen zich amper een voorstelling maken van een aanval, soms is een beetje reality best goed. (Maak het niet te gek, een kleuter breng je natuurlijk naar huis.) Kinderen kunnen hard zijn voor elkaar en wanneer je kind voor de tweede keer een speelafspraakje moet afzeggen kan dat dodelijk zijn voor zijn/haar populariteit, wat weer extra stress oplevert, wat weer…. Openheid is het sleutelwoord in dit geval. Misschien kunnen ze een spreekbeurt of een vertelkring houden over migraine. Nee, niet iedereen heeft evenveel begrip maar denk dan maar aan die dag waarop de hele familie bepakt en bezakt voor een dagje strandpret bij de voordeur stond en een klein stemmetje zei:‘k voel me niet zo goed.

Ik ben niet zielig!

Het liefst wil je ze verre houden van alle triggers, stress, medicijnen en periodiek onbegrip. Maar ze passen nu eenmaal niet in een mooi flesje en moeten leven met aanvallen van zware hoofdpijn. Je kunt ze leren bepaalde triggers te vermijden maar niet alle. Je kunt ze wapenen tegen het onbegrip maar soms zal een opmerking knalhard binnenkomen. Soms sleep je ze met paracetamol door de dag en soms werkt dat niet. Ze hebben zich weken verheugd op het schoolreisje en ze hangen misselijk boven het toilet. Het is makkelijk om medelijden te hebben en ze hebben er niets aan. Medelijden kan makkelijk tot zelfmedelijden lijden en ook daar hebben ze niets aan.Soms kun je met hoofdpijn best naar school en soms niet. Naar een feestje met hoofdpijn is niet leuk maar lukt het wel met pijnstillers? Heel soms moet je ze een zetje geven en soms moet je ze in bed stoppen.
© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Menstruele migraine: symptomen, oorzaak en behandelingMenstruele migraine: symptomen, oorzaak en behandelingMenstruele migraine duidt op migraine rondom en tijdens de menstruatie. Bij menstruele migraine begint de migraineaanval…

Verbale ontwikkelingsdyspraxieVerbale ontwikkelingsdyspraxieVerbale ontwikkelingsdyspraxie is een motorische stoornis waarbij een kind moeite heeft om zich verstaanbaar te maken. N…
Operatie bij niet-ingedaalde zaadballen van jongetjesOperatie bij niet-ingedaalde zaadballen van jongetjesIeder jaar worden in ons land tussen drie- en vierduizend jongens geopereerd aan een niet-ingedaalde zaadbal. De zaadbal…
Bronnen en referenties
Reacties

Marieke, 26-04-2015
Onze zoon van net 7 jaar heeft afgelopen winter al ca. 6 maal een heftige hoofdpijn aanval gehad. De eerste keren zonder koorts, maar na 2 maal verhoging heeft hij nu ook al 2 keer bijna 40 graden koorts gehad. Hij kan geen licht verdragen en wil ook geen muziek luisteren (waar hij normaal gesproken dol op is…) Volgens de huisarts heeft hij last van een hardnekkig virus deze winter… Bloedonderzoek wijst niets uit. Is het noodzakelijk om doorverwezen te worden naar een neuroloog of kinderarts oid? Reactie infoteur, 26-04-2015
Het bloedonderzoek zou eigenlijk iets uit moeten wijzen maar een virus kan idd ook deze klachten veroorzaken. Migraine bij kinderen heeft meestal deze kenmerken: geen licht/geluid kunnen verdragen, meestal iets koorts, de aanval duurt een paar uur, de meeste kinderen kunnen hem uitslapen, misselijkheid/braken, sommige kinderen geven buikpijn aan en omschrijven de pijn als kloppen/bonzend/bonken, soms zien ze 'rare' dingen zoals lichtflitsen of aura's om voorwerpen of mensen. Wat u omschrijft kan een migraine aanval zijn maar ook hoofdpijn veroorzaakt door een naar virus. Wanneer het virus is verdwenen moet de hoofdpijn ook verdwijnen. Het belangrijkste is dat u dit bespreekt met uw huisarts. Als dit migraine-aanvallen zijn heeft uw zoontje hulp nodig van een kinderarts.

Marieke Vink, 22-10-2013
Mijn dochter van 4,5 jaar begon zomaar uit het niets tijdens het rustig spelen te gillen en vreselijk hard te huilen. Ze greep naar haar oog en zij dat ze hele erge hoofdpijn had. Het zat aan haar rechterkant boven het oog. Ze werd lijkbleek, begon te zweten en moest braken. Ze wilde alleen nog maar naar bed en deed haar ogen dicht want als ze haar ogen open deed, deed het zeer. Naar bed gebracht en meteen in slaap gevallen. Dit heeft zij al eens 1 keer eerder gehad. En nu? Reactie infoteur, 22-10-2013
Wat u omschrijft lijkt een typische migraine-aanval van een kind. Maak een afspraak met een huisarts en begin met een hoofdpijndagboek. Daar zal een huisarts of eventueel later een neuroloog ook naar vragen. Gelukkig kon ze de aanval uitslapen.

Jasje, 31-05-2012
Onze zoon van 4,5 werd vorige week voor de derde maal op 10 maanden tijd opgenomen met aanhoudend braken en buikpijn. Hij heeft alle symptomen van buikmigraine (komt ook heel veel voor in de familiegeschiedenis) alleen… de kinderarts wil ons geen gelijk geven. Zij houdt het bij "onverklaarbare buikpijn en braken". Zeer frustrerend! Doordat hij zo lang blijft braken en niet veel reserves heeft, is het bij hem steeds noodzakelijk dat hij een infuus krijgt om uitdroging te voorkomen. Nog eens een pak stress erbij bij elke ziekenhuisopname. En we zijn er bijna van overtuigd dat stress bij hem de oorzaak is. Ook hij heeft last van wagenziekte. Maar volgens de kinderneuroloog van het ziekenhuis waar we gaan, komt migraine op zo'n jonge leeftijd NIET voor. Wie kan ons dan wel helpen? Reactie infoteur, 31-05-2012
Kinderen jonger dan 4 kunnen wel een migraine-aanval krijgen. Waarschijnlijk zijn er kinderen met aanvallen in hun eerste jaar. Op deze leeftijd geven ze het vaak aan als buikpijn omdat ze hevig moeten braken. Soms grijpen kinderen ook naar het hoofd maar lang niet altijd. Het is natuurlijk moeilijk om te beoordelen of uw zoontje een aanval heeft gehad maar het is het uitzoeken wel waard. Het is misschien goed om via de huisarts te proberen meer duidelijkheid te krijgen. Er is een Belgische Vereniging voor Hoofdpijnpatienten maar hun site lijkt niet meer te bestaan.

Apl Michiels, 14-03-2010
Onze zoon van 4 (!) jaar is afgelopen weekend opgenomen in de kliniek omdat hij niet stopte met overgeven en daarbij erg 'levenloos' was. Bloedonderzoek wees uit dat hij geen infectie had waardoor o.m. buikgriep uigesloten was. Er volgden enkele neurologische onderzoeken, waarbij de neuroloog o.m. vroeg of onze zoon wagenziek is. Dat is hij idd heel erg. De neuroloog zei dat 'wagenziekte de migraine van kleine kinderen' is. Hij is nog zo jong… Wat hebben wij nu te verwachten? Reactie infoteur, 15-03-2010
Wat u beschrijft kan een migraineaanval zijn en jonge kinderen geven soms eerder buikpijn aan dan hoofdpijn. Wat u kunt verwachten? Het is een eerste aanval en het kan best niet terugkomen, kinderen met ouders die ook zware migraine hebben zijn wel extra gevoelig. Het ziet er eng uit, overgeven en een beetje ‘van de wereld’ zijn hoort erbij. Meestal duren de aanvallen vrij kort maar zijn onvoorspelbaar. Wanneer het vaker voor zou komen is het misschien goed om te beginnen met een soort logboek daarin kunnen soms aanvallen gerelateerd worden aan een specifieke ‘trigger’. Het is vooral belangrijk om contact te houden met een huisarts en eventueel een kinderarts.

Jw Rood, 06-04-2009
Mijn zoon is 14 jaar oud en heeft al jaren in meer of mindere mate last van migraine. Wat ik zo vervelend vind van deze " ziekte" is dat het niet controleerbaar is. Mijn kinds resultaten op school zijn minimaal, net als zijn motivatie. Soms heb ik de indruk dat hij migraine gebruikt als een middel om niet naar school te hoeven en dan voel ik me weer schuldig. Immers, wat nu als mijn kind nu werkelijk veel last heeft… Een verschrikkelijke gedachte toch? Ik ben al diverse malen met hem naar de huisarts geweest, die uiteindelijk ook medicijnen heeft voorgeschreven. Gemiddeld een tot twee keer per maand heeft mijn kind last van migraine. Daarom heb ik me aangemeld voor uw nieuwsbrief. Reactie infoteur, 06-04-2009
De nieuwsbrief is een algemene nieuwsbrief van de website zelf, er staat geen verdere informatie over de artikelen.
Het is moeilijk om op uw verhaal een korte reactie te geven. Dat schuldgevoel hoort erbij en het is nu eenmaal lastig om altijd alles precies in te schatten. Daarin maak je fouten en geloof maar dat ik de afgelopen drie jaar een paar kanjers heb gemaakt! Maar. en dat maakt het in uw geval zo moeilijk, wanneer het niet goed gaat op school en het daar niet leuk is, dan is hoofdpijn natuurlijk een geweldig excuus om niet te gaan. Toch stress is een trigger voor een aanval en zo kan een kind ook in een vicieuze cirkel terechtkomen.
Wanneer uw kind 14 is zal het op het vervolgonderwijs zitten en daar kunt u misschien aankloppen bij een begeleider of mentor. Heeft u al gezocht naar een kinderarts? Op de website van de Nederlandse vereniging van hoofdpijnpatiënten staat veel informatie en ik meen ook begrepen te hebben dat ze na de zomervakantie een dag willen organiseren voor kinderen met migraine. Daarnaast heeft de vereniging een brochure over ‘Hoofdpijn & Migraine bij kinderen’, het adres is: www.hoofdpijnpatienten.nl.

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 20-12-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.