Algemene verzorging van uw pasgeboren baby

Kersverse ouders komen voor een serieuze uitdaging te staan wanneer hun spruit op de wereld wordt gezet. We geven hierbij een korte leidraad met enkele tips wat kan helpen bij de algemene verzorging van uw oogappel.

Babybadje

Laat eerst koud water en daarna pas warm water in het badje en meng goed. Gebruik een goede badthermometer om de temperatuur te meten. De goede temperatuur voor je kindje is 37 graden. Een antislipmatje is handig als je kindje zelfstandig kan zitten. Gebruik niet te veel verzorgingsproducten, omdat badcrème of badschuim je baby's huid kan uitdrogen. Je kan wel badolie gebruiken om de soepelheid van de huid te bevorderen. Gebruik water en zeep voor het schoonmaken. Het badje kan geïntegreerd zijn in een verzorgingstafel. Ook handig bij deze tafel is een badmeubel met laden en kasten, denk maar aan de extra bergruimte die wordt gecreëerd.

Luiers

Je kan kiezen tussen wegwerpluiers (kunststof) of wasbare luiers (katoen). Reken voor de eerste weken op gemiddeld 8 luiers per dag. Misschien voor de gevoelige ouder belangrijk om een vuilnisemmer met deksel te gebruiken voor de gebruikte luiers.
Gebruik een goed afwasbaar luierkussen. Let wel op met een los luierkussen dat je kind stabiel ligt.

Verzorging en temperatuur

Gebruik voor het knippen van de nageltjes een schaartje van roestvrij staal en zie dat het goed knipt. Voor het meten van de temperatuur wordt een digitale thermometer aangeraden. Best is deze te meten via de anus, aangezien dit het nauwkeurigste is.

Fopspenen

Er bestaan verschillende soorten (silicone en latex) en maten. Het is een handig hulp bij het inslapen. Probeer het gebruik tegen de leeftijd van vier jaar af te bouwen. Let wel op met kettingen of fospeenhouders bij het slapen (verstikkingsgevaar).

Slapen

Tot ongeveer 6 maanden kan je een wieg gebruiken. Zorg voor een stabiele wieg met een stevige verstelbare bodem en voldoende ventilatie. De stevige matras met goede matrasbeschermer dient goed aan te sluiten aan de rand, zodat je kind niet onder de matras kan geraken. Gebruik best geen reisbedjes voor dagelijks gebruik. Leg je kindje in een slaapzak, zodat het niet onder een deken kan terechtkomen en minder makkelijk kan omdraaien. Het hoofdje blijft zo altijd vrij.
© 2009 - 2024 Kurtad1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg regelen voor de kraamtijdKraamzorg is de zorg die u krijgt in de eerste week van de kraamtijd, direct na de geboorte van een baby. Elke vrouw hee…
De dagelijkse verzorging van je baby: tips & trucsDe dagelijkse verzorging van je baby: tips & trucsBij de verzorging van je baby komt heel wat kijken. Na een tijdje echter komt de routine er en verzorg je met heel veel…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Natuurlijke babyverzorgingNatuurlijke babyverzorgingBaby´s moeten vaak in bad. Niet eens zozeer om het vuil weg te wassen, meer om de huidfunctie en de inwendige organen te…

Kinderen en contactlenzenOm dezelfde redenen als volwassenen, willen kinderen die een oogcorrectie nodig hebben ook graag contactlenzen. Er is al…
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…
Kurtad1 (26 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.