Stimuleer je baby's ontwikkeling (3 - 4 maand)

Stimuleer je baby's ontwikkeling (3 - 4 maand) Rond 3 à 4 maanden wordt het contact met je kind intenser. Op deze leeftijd leert je kind de eerste spelletjes aan en ontwikkelt het nieuwe vaardigheden. Je kindje blijft wat langer wakker en ontwikkelt een zelfbewustzijn. Bovendien krijgt het stilaan controle over zijn lichaampje. Zorg dat je meehelpt om je baby zich zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen. Je biedt het zo alle kansen op een optimale toekomst en je bouwt een prettige band met je kind op.

Motorische ontwikkeling

Fijne motoriek

Vanaf 3 maanden krijgt je baby voor het eerst echt controle over zijn lichaam. De reflexen nemen nu ook geleidelijk aan af, waardoor je baby gericht naar speelgoed kan grijpen dat binnen handbereik is.
Ook de controle over het hoofd en de oogbewegingen zijn nu mogelijk, waardoor je baby doelgericht kan rondkijken en een voorwerp met de ogen kan volgen.
  • Geef je baby vaak verschillende voorwerpen om te onderzoeken (speelgoed, kindveilige gebruiksvoorwerpen, stoffen boekjes, ...)
  • Laat je baby grijpen naar voorwerpen op de speelmat.
  • Laat je baby door oogcontact trage bewegingen volgen. Versnel zolang hij met zijn blik kan volgen. Probeer ook zijn gezichtsveld te vergroten door naar alle hoeken te gaan en omhoog en omlaag te bewegen.

Grove motoriek

Vliegertje spelen / Bron: MagalhaesBot, Wikimedia Commons (Publiek domein)Vliegertje spelen / Bron: MagalhaesBot, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Rond 3 - 4 maanden is het ontwikkelen van de nekspieren en lichaamsspanning het belangrijkste. Na deze periode moet de baby normaalgezien in staat zijn het hoofdje stabiel te houden in zithouding en bij het rechttrekken. Ook leert de baby zelf (kortstondig) het hoofdje optillen als hij/zij neerligt.
  • Leg je baby geregeld in buiklig tijdens het spelen en het verzorgen
  • Trek je baby voorzichtig vanuit ruglig naar zit terwijl hij je vingers vasthoudt
  • Laat je baby vaak op schoot zitten zonder hoofdsteun
  • Laat baby in speciale babystoel zitten (bv. Bumbo-stoel)
  • Speel vliegertje (zie foto)
  • Draai de baby tijdens de verzorging op de zij en laat hem/haar vervolgens omrollen
  • Stimuleer je baby tot omrollen op de (speel)mat en help hem/haar daarbij

Verbaal

De taalontwikkeling is een proces dat zich voltrekt over meerdere maanden. Het is belangrijk je kind voldoende stimuli te geven en hem / haar te helpen bij de taalontwikkeling. Het leert immers zijn taal van wie hem/haar verzorgt.
  • Spreek je kindje aan met zijn / haar naam
  • Benoem lichaamsdelen als je met je baby bezig bent
  • Benoem handelingen die je doet (luier aandoen, wassen, drinken, wandelen, met de auto weggaan, wakker maken, ...)
  • Groet de dingen samen met je baby voor het slapengaan en bij het ontwaken (bv. slaapwel bomen, lucht, vogels, speelgoed, kast, foto, mama, papa, broertje, zusje, steentjes op de grond, klok aan de muur)
  • Zeg alleen wat je echt gaat doen (we gaan een flesje drinken, slapen, aankleden, wassen, weggaan). Zorg ervoor ook echt te doen wat je zegt en geen dingen te zeggen die je niet gaat doen. Zeg bv niet: je gaat slapen als je toch besluit je baby eerst nog in bad te doen, vervolgens nog eten te geven en te laten spelen)
  • Lees boekjes met je baby
  • Praat in correcte zinnen en met correcte woorden. Gebruik geen babytaal als "we gaan dodo / njamnjam / dada doen". Correct woord- en taalgebruik stimuleert de hersenactiviteit van de baby beter.

Sociaal

Vanaf 3 maanden ontwikkelt de baby een zelfbewustzijn en leert het ook dat het kan interageren met anderen. Dit kan het doordat het nu leert lachen en controle krijgt over zijn eigen lichaam.
  • Maak veel oogcontact tijdens de verzorging en het spelen
  • Lach en praat met je baby
  • Reageer enthousiast als je baby een reactie geeft door te lachen of gezichten te trekken
  • Bied voorwerpen aan om mee te spelen en prijs je baby als ie erin slaagt het voorwerp (bijna) vast te nemen
  • Herhaal klanken en gedragingen en gezichtsuitdrukkingen van je baby. Zo leert hij het concept nabootsen en wordt de link naar sociale interactie gelegd. Ook bij autistische kinderen is dit van groot belang.

Emotioneel

Samen met het ontluikende bewustzijn wijzigen reflexen ook naar emoties. Niet langer huilt een baby reflexmatig, maar het wordt zich bewust van ongemakken. Vanaf dit prille begin is het goed je baby te helpen met het benoemen van deze gewaarwordingen.
Meestal onderscheiden de verzorgers van de baby gehuil omwille van honger, moeheid, koude, boosheid, eenzaamheid,...
  • Benoem de emoties die je kind (mogelijk) beleeft. "Wat ben jij blij, moe, triest, hongerig, boos, vrolijk, boos, ..."
  • Toon begrip voor emotie en geef er gevolg aan of maak duidelijk dat er geen gevolg aan komt (bv. ik weet dat je boos bent en niet in bad wilt, maar we gaan ons toch eerst wassen en daarna mag je eten/slapen/spelen). Praat hiervoor op een sussende zalvende manier en bied troost door bv. een innige knuffel.
  • Toon meermaals per dag affectie door knuffelen, zoenen, neuzen-neuzen, ...
  • Zeg geregeld tegen je baby dat je hem / haar graag ziet of van hem houdt.

Intellectueel

Baby's hebben in de eerste paar jaren van hun leven een enorme hersencapaciteit. Zorg ervoor dat hij deze kan benutten en pas de stimuli aan aan de leeftijd van je kind.
  • Bied speelgoed en voorwerpen binnen handbereik aan, maar op verschillende hoogtes en zowel links als rechts.
  • Laat je baby voorwerpen met verschillende texturen en uit verschillende materialen onderzoeken (zorg voor veilig materiaal)
  • Laat je baby geregeld in de spiegel kijken en wijs erop dat hij zichzelf en jou in de spiegel ziet.
  • Zorg voor een activity-mat met interactie.

Spelletjes

Nu je baby een eerste zelfbewustzijn ontwikkelt, zijn spelletjes als "kiekeboe spelen" dolle pret.

Kiekeboe

Leg zachtjes een licht doekje of speelgoeddoekje over je baby's hoofdje. Trek het na enkele 2 à 3 seconden vlot weg en zeg met hoge en enthousiaste stem "kiekeboe!" (of piepekoe). Zorg dat je dit met vrolijk lachend gezicht doet.
Je baby zal kirrend van het lachen genieten van dit spelletje.
Herhaal hetzelfde tafereel meerdere malen na elkaar.

Zodra je baby het spelletje goed kent, kan je het doekje wat langer de oogjes laten bedekken. Na een poosje krijgt de baby door dat het zelf het doekje kan wegnemen. Slaagt je baby hierin (of bijna, eventueel met hulp), zeg dan opnieuw even enthousiast en lachend "kiekeboe!".
Je baby wordt op deze manier zowel gestimuleerd tot het maken van contact als tot het verfijnen van zijn motoriek. Bovendien leert het reageren op een actie: ouder legt een doekje, baby trekt het weg, beiden hebben groot plezier.

Boekjes lezen

Laat je baby stoffen of plastieken boekjes verkennen. Het leert dat er meerdere bladzijden zijn in een boek en dat er boeiende zaken op staan. Door zelf de voorwerpen, kleuren en vormen te benoemen in het boekje, leert de baby er zijn aandacht op vestigen. Het zal nog een hele poos duren eer de baby zelf met woorden kan benoemen, maar zijn taalbegrip wordt op deze manier gestimuleerd. Wijs ook aan op de tekeningen, zodat het gericht leert benoemen en het concept van aanwijzen kan begrijpen.

Lees verder

© 2007 - 2024 Artsen_online, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kledingmaten en schoenmaten voor baby'sKledingmaten en schoenmaten voor baby'sHet eerste jaar na de geboorte verandert de kledingmaat van een baby regelmatig. De meeste baby's zullen vlak na de gebo…
Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap: wat gebeurt er in je buik?Zwangerschap is, naast de geboorte van je kind, het meest unieke wat er een vrouw kan gebeuren. Je voelt je anders, je b…
Leuke spelletjes om samen met je baby te doenLeuke spelletjes om samen met je baby te doenNiets is leuker dan tijd door te brengen met je baby, en spelletjes kunnen de band tussen ouder en kind versterken. Maar…
Zwangerschap: groei van de baby van maand tot maandZwangerschap: groei van de baby van maand tot maandHet is prachtig om te zien hoe zo een klein kindje in je buik groeit. Hoeveel groeit het per maand en wat zijn de verand…

Verkoudheid en koorts bij kinderenKinderen zijn zeer regelmatig verkouden. Dagelijks worden we blootgesteld aan allerlei virussen en bacterieen. Kinderen…
Help, mijn baby huilt! ('s nachts)Help, mijn baby huilt! ('s nachts)De nachtmerrie van elke ouder: de baby huilt je nacht na nacht uit je slaap. Wat doe je eraan en waarom doet je baby dat…
Bronnen en referenties
Artsen_online (13 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.