Verkoudheid en koorts bij kinderen

Kinderen zijn zeer regelmatig verkouden. Dagelijks worden we blootgesteld aan allerlei virussen en bacterieen. Kinderen moeten hun afweersysteem nog opbouwen en zijn hierdoor vatbaarder. Via massagetechnieken is het mogelijk om als ouder de verkoudheid van je kind te verlichten en het afweersysteem te versterken. Bij koorts mag je niet masseren

Verkoudheid, kinderziektes en griep

Zolang een baby borstvoeding krijgt is het kindje minder vatbaar voor ziekten en verkoudheden. Al snel daarna ontstaat er de kans op het krijgen van een verkoudheid, kinderziektes en/of de griep, eventueel gepaard gaande met koorts. Jonge kinderen moeten hun immuunsysteem nog opbouwen tegen alle virussen en bacterieen die om ons heen zijn.
Vooral als het kindje naar de creche, peuterspeelzaal en daarna de lagere school gaat komt het in aanraking met allerlei ziektenverwekkers.

Wat te doen bij een ziek kind

Het hoort erbij dat je kind af en toe grieperig is of verkouden. Niets om je zorgen over te maken. Maak je je dat wel omdat je kind bijvoorbeeld hoge koorts heeft, ineens onder de uitslag zit, erg hoest lusteloos is etc. dan is het altijd goed om de huisarts te consulteren. In de meeste gevallen is er gelukkig niets ernstigs aan de hand en heeft je kind rust nodig om uit te zieken.

Naast de reguliere medicijnen, pijnstillers, neussprays kun je als ouder ook je kind helpen als hij/zij zich niet lekker voelt door middel van verschillende massagetechnieken.

Massagetechnieken

Bij verkoudheid kun je de volgende technieken toepassen:

  • Bij een verstopte neus wrijf je met je duimen van boven naar beneden langs de neusvleugels. Daarbij geef je lichte druk (dus nooit te hard wrijven). Langs de neusvleugels zitten drukpunten. Als je hier overheen wrijft bij een verkoudheid, dan gaat de neus weer open waardoor je kindje meer lucht krijgt.
  • Masseer de voetjes. Eerst masseer je de bovenkant van de voetjes door middel van je duimen duim voor duim over de tenen richting de enkel te masseren. Daarbij masseer je eerste de grote teen en schuif je steeds een teentje op.
  • De onderzijde van de voet masseer je vanaf de hak richting de grote teen, en dan steeds een teen verder tot aan de kleine teen. Op de voeten zitten alle organen van het lichaam gereflecteerd. Door de voeten te masseren wordt het afweersysteem gestimuleerd.
  • Tik de handjes van je kind tegen elkaar en laat de armen dan gebogen naar de zijkant van het lichaam gaan, waardoor de borstkas zich verruimt. Hierdoor krijgt je kind meer lucht en raken de bronchien minder verkrampt. Je kunt er ook een spelletje van maken.
  • Als je kind slijm op de borst heeft (dit kun je horen omdat je kind een piepende ademhaling heeft of roggelt) en koorts heeft is het altijd raadzaam om naar de huisarts te gaan omdat je kind mogelijk een longontsteking heeft. Is er niets ernstigs aan de hand en komt het puur door een verkoudheid dan kun je het slijm loskloppen door cupjes te maken van je handen en dan zachtjes te kloppen op het borstgebied. Je vouwt daarvoor je handen over elkaar met je duimen gekruist.
Na enige oefening hoor je een vacuumklopje als je klopt. Hierdoor komt het slijm makkelijker los.

Massagetechnieken bij koorts

Bij koorts mag een kind niet gemasseerd worden. Wel kun je met je handen over het lichaam van je kind strijken te beginnen bij het hoofd en dan doorstrijken richting de voeten. Dit werkt koortsverlagend. Ook kun je citroenwikkels maken (recepten zijn te vinden via Google) om de koorts te doen dalen.
© 2007 - 2024 Lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen: griep en verkoudheid voorkomen en bestrijdenKinderen: griep en verkoudheid voorkomen en bestrijdenEnkele handige middeltjes en tips om griep, verkoudheid, neusverkoudheid en koorts bij kinderen te bestrijden en te voor…
Wat te doen bij een verkoudheid?Wat is een verkoudheid? Een verkoudheid is een reactie van het lichaam op een infectie van de bovenste luchtwegen. binne…
Verkoudheid: tipsVerkoudheid: tipsWat te doen tegen verkoudheid? Een verkoudheid wordt ook wel neusverkoudheid genoemd. Het is een acute ontsteking van he…
Koorts bij kinderenKoorts bij kinderenSoms denken ouders dat koorts gevaarlijk is of dat hoge koorts duidt op een ernstige ziekte. Dit is meestal niet waar. V…

Meest voorkomende kinderziektesAlle kinderen worden wel eens ziek, maar hoe weet je nou welke ziekte je kindje precies heeft. Hier kun je de symptomen…
Mijlpalen in de ontwikkeling van het kindMijlpalen in de ontwikkeling van het kindDe grote zorg bij alle ouders: Loopt de ontwikkeling van mijn kind wel volgens plan? Elk kind ontwikkelt op zijn of haar…
Lisa (5 artikelen)
Gepubliceerd: 16-05-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.