Kinderen goed leren tandenpoetsen

Kinderen goed leren tandenpoetsen In november 2010 was het Noordelijke tandenpoetsweek. De GGD’s in de provincies Friesland en Groningen vonden dat er meer aandacht nodig was voor het poetsen van tanden van kinderen. Vooral de feestdagen waarin veel zoet wordt gegeven, maar ook veel vaker wordt gegeten is een aanslag op het kindergebit. Hoe kunnen kinderen hun tanden het best poetsen?

Kinderen poetsen hun tanden onvoldoende

Veel kinderen poetsen hun tanden niet genoeg dat is gebleken uit onderzoek van de GGD. Kinderen in de groepen 2 en 7 poetsten vaak maar één keer op een dag, terwijl twee keer zeker nodig is. Er zijn zelfs kinderen die hun tanden helemaal nooit poetsen op een dag en soms ook nog meerdere dagen achter elkaar.

Vaak eten, betekent ook vaak een aanslag op je tanden

Tandenpoetsen is één, maar het is ook van belang wat iemand eet op een dag. Eigenlijk zou er zo weinig mogelijk keren gegeten moeten worden op een dag om het tandglazuur zoveel mogelijk rust te gunnen.

Snoepen en tanden: snoep in een keer zoveel mogelijk

Voor snoepen geldt dat helemaal. Steeds weer een nieuw snoepje nemen, de hele dag is een enorme aanslag op het kindergebit. Het glazuur wordt namelijk elke keer opnieuw belaagd. Het advies is daarom dan ook om zoveel mogelijk snoep achter elkaar te eten en het gebit daarna te laten rusten. Een glas water om zoveel mogelijk weg te spoelen is vervolgens een heel goed idee. Na het snoepen ook niet direct tanden poetsen, dat is namelijk helemaal een aanslag op het glazuur. Ook na het eten van een sinaasappel of het drinken van andere zure dranken is het onverstandig om direct de tanden te poetsen. Het glazuur is dan namelijk heel zacht en wordt er met de tandenborstel zomaar af gehaald.

Jonge kinderen kunnen de binnenkant van hun gebit niet goed poetsen: doe dat voor ze

Kinderen kunnen op jonge leeftijd de binnenkant van hun tanden nog niet goed poetsen. Het is daarom erg belangrijk dat de ouders dat voor hen doen. Dit betekent dat ouders het gebit van hun kinderen moeten napoetsen tot de kinderen ongeveer 10 jaar oud zijn. Daarna kunnen ze het zelf. Controleren of dit goed gebeurt, is overigens wel van groot belang.

Leer kinderen minstens twee keer per dag goed poetsen

Ouders die hun kinderen leren om minstens twee keer per dag hun tanden goed te poetsen, leren hun dag gedrag aan. Bovendien vinden die kinderen het vaak dan ook prettig om met een frisse mond rond te lopen.

Wanneer kun je kinderen leren hun eigen tanden te poetsen?

Deens onderzoek heeft uitgewezen dat het goed is om kinderen al op jonge leeftijd te leren poetsen en dat is al vanaf anderhalf jaar. Het helpt om ze dan kindertandpasta te geven. Dit is niet scherp. Ook een kindertandenborstel die zacht en klein is, is voorwaarde.

Tandvleesontstekingen voorkomen: ze zorgen voor veel grotere problemen

Een chronische tandvleesontsteking kan de gezondheid van de mens enorm bedreigen. Toch lijdt wel 33 procent van de mensen in Nederland aan deze aandoening. Vaak is het ook te ruiken, uit iemand mond komt echt een ontstekingslucht. Toch hoeft dat niet. Door goed te flossen en elke dag tandenstokers te gebruikers kan al veel leed worden voorkomen. Daarmee worden ontstekingen bij het tandvlees namelijk voorkomen. Maar bij echte ontstekingen moet de tandarts of mondhygiëniste of soms zelfs de kaakchirurg er echt aan te pas komen. Dat is overigens van groot belang want een tandvleesontsteking kan leiden tot:
  • Reuma
  • Hartklachten
  • Een te vroege geboorte van een kind

Waarom is een tandvleesontsteking zo ernstig?

Bij een tandvleesontsteking is het immuunsysteem helemaal van de kaart. Bovendien kunnen de bacteriën ook in het bloed terechtkomen en dus in de rest van het lichaam voor allerlei ziekten zorgen. Bacteriën kunnen zich zelfs hechten aan het hartspierweefsel en dat zorgt voor ernstige hartklachten.

Tandenpoetstips voor kinderen

Hoe zouden kinderen hun tanden en kiezen moeten poetsen?
  1. Twee keer per dag poetsen, na het ontbijt en voor het slapengaan
  2. De juiste poetsmethode voor kinderen is om met zachte horizontale en neergaande bewegingen te poetsen
  3. Spoelen na het tandenpoetsen hoeft bij kinderen niet (er zijn ook veel tandpasta’s voor kinderen die aangeven dat dit niet hoeft) Door niet te spoelen blijft er nog wat fluoride achter in de slijmvliezen.
  4. Voor kinderen tot vijf jaar kan het best peutertandpasta worden gebruikt. Daar zit minder fluoride in
  5. Ouders moeten het gebit van hun kinderen na blijven poetsen tot het kind ongeveer 10 jaar oud is
  6. Een goede tandenborstel is voor zowel volwassene als kind belangrijk. Een goede tandenborstel heeft een rechte steel, een kleine borstelkop en zachte haren. Gebruik nooit de harde borstels, maar neem een medium of soft. Als de haren van een tandenborstel uit gaan vallen moet er een nieuwe tandenborstel worden gekocht.
  7. Kinderen kunnen ook heel goed met een elektrische borstel tandenpoetsen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderen. Het is belangrijk om bij kinderen regelmatig hun tanden te poetsen. Maar wanneer begin je nu…
Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!Help, mijn kind weigert tanden te poetsen!Met name bij peuters komt het veel voor dat ze op een gegeven moment weigeren om tanden te poetsen. Tijdens de nee-fase…
Gaatjes voorkomen bij kinderenGaatjes voorkomen bij kinderenBij kinderen is het belangrijk om zeer goed te poetsen. Enerzijds om de tanden op jonge leeftijd al goed te beschermen,…
Tandenpoetsen met kinderenTandenpoetsen met kinderenGoed tandenpoetsen is niet vanzelfsprekend, dat is iets wat een kind moet leren. De meeste kinderen willen op vroege lee…

Het opvoeden van peuters - zindelijkheidstrainingHet opvoeden van peuters - zindelijkheidstrainingVeel ouders vinden het erg belangrijk dat hun peuter snel zindelijk wordt. Het scheelt immers een hoop gedoe. Maar het g…
Alternatieven voor strafWanneer mag je een kind dat je negeert of minacht wel straffen? Moeten er geen consequenties zijn voor kinderen die zich…
Reactie

Michiel, 21-10-2013
Op uw site staat dat 2x per dag poetsen goed is: na het ontbijt en voor het slapen. Maar mij is juist geleerd dat je niet vlak na het eten (ontbijt) moet poetsen omdat het eten de zuurgraad in je mond vergroot en het glazuur tijdelijk iets zachter wordt. Pas een half tot heel uur na het eten zou je weer mogen poetsen.
Poetsen dus voor het ontbijt? Reactie infoteur, 23-10-2013
Als je na het ontbijt niet poetst, dan blijf je dus de hele dag met voedselresten in je mond rondlopen en dat is beslist niet goed. Niet direct na het eten poetsen is inderdaad beter. Net zoals je niet moet poetsen na het eten van zure dingen als sinaasappel. Even wachten dus en daarna de tandenborstel er doorhalen is de beste methode.

Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.