Slaapproblemen van baby's
Elke ouder kent wel het probleem dat de baby in het nieuwe bedje niet wil slapen. Of dat een peuter of kleuter na een intense ziekenhuisopname de hele buurt bij elkaar gilt zodra het in bed moet liggen. In dit artikel een uitleg over de werking van geur en hoe dit toe te passen is bij dit soort problemen.
Slaapproblemen: oorzaken
Elke ouder kent het probleem dat hun baby of peuter met het naar bed gaan onrustig is, niet goed doorslaapt of angstig is in bed. Dat laatste kan bijvoorbeeld gebeuren bij oudere kinderen die opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis. Hun bed voelt niet meer veilig en vertrouwt doordat er veel handelingen in het bed gebeuren in ziekenhuizen (zoals temperaturen, medicijnen innemen, pijnlijke handelingen). Onrust en angst in bed zal natuurlijk altijd serieus moeten worden genomen en er moet ook zeker gekeken worden of er geen medische oorzaken zijn zoals bijvoorbeeld reflux.
Het contact met de moeder (of vader) is van belang om rustig in slaap te vallen voor een kindje. Niet raar als je bedenkt dat de aanwezigheid van een ouder het veiligst voelt. Baby's zijn nog erg gevoelig voor geur. Dit houdt eigenlijk het hele leven van een mens stand al gebeurd dat vooral onbewust. Er zijn ouders die daar geen probleem mee hebben en het kind dmv een co-sleeper bijv in bed nemen. Veel ouders staan echter elke avond met de handen in het haar omdat de baby niet wil gaan slapen in zijn vers opgemaakte bedje. Of omdat het kind dat eens zo rustig sliep na een ziekenhuisopname ineens weigert te slapen en alles bij elkaar gilt.
Oplossingen
De meest bekende methode is de Negeer methode: je legt je kind in bed, doet deur dicht en je negeert het gehuil tot de baby van uitputting in slaap valt. Dit moet je consquent toepassen anders zal de baby merken dat de ouder toch wel na 10 of 15 minuten terug komt. Of het kind gaat leren hoe harder het brult hoe eerder moeder of vader komt. Het is een metjode die zowel de zenuwen van ouders als dat van baby compleet overschrijdt en die ouders echt tot wanhoop kan drijven. De andere bekende methode is die van de ouder-die-op-een-matras-erbij-gaat-liggen. Ook hier heb je een lange adem nodig en moet het matras steeds een stukje verschoven worden om zodoende het kind eraan te wennen dat de ouder er echt nog wel is.
De Geurdoek Methode
Er is ook een concept dat ingaat op de behoefte aan vertrouwde geuren om de baby heen. Het is een reeds beproefd concept in de hondenfokkerij waar de pups een knuffel met de nestgeur meekrijgen. En het blijkt ook inderdaad bij mensenbaby's te werken. Hoe het werkt: Er zijn van die kleine vierkante spuugdoekjes (katoen, makkelijk wasbaar en goed "ademend") Deze worden opgevouwen en onder de oksels gedragen van bij voorkeur de moeder of anders een ander veilige persoon voor de baby. Dan komt er na een paar uur al genoeg zweet op om voldoende naar die persoon te ruiken. Is die plek vervelend dan kan het ook op bijv de blote buik gedragen worden, maar onder de oksels heb je meer zweet dus meer geur!
Zo'n doekje wordt dubbel gevouwen en neergelegd in de buurt van de neus van het kindje. Bij elke ademteug krijgt de baby de vertrouwde geur van mama (of de andere persoon) in de neus en hierdoor voelt het zich veilig. Om de paar uur wordt ern een vers doekje neergelegd, bijvoorbeeld na een voeding. Dat wordt dan later rustig afgebouwd naar 1 keer 's ochtends en 1 keer ’s avonds een vers geurdoekje. En na enkele weken laat men het laatste doekje enkele dagen liggen waardoor het langzaam de geur verliest en dan wordt het weggehaald.
Zo’n doekje kan geen kwaad, maar evt kan het met een brede zijde ingestopt worden aan de zijkant van het matras of met een stukje luiertape vastgehecht worden aan een spijltje.
Geurdoekmethode bij grotere kinderen
Ook bij grotere kinderen zoals peuters en kleuters, maar zelfs schoolgaande kinderen, kan er een plostelinge angst ontstaan in bed. Het grootste voorbeeld is na een ziekenhuisopname, maar ook bij kinderen van wie ouders in scheiding liggen of er een grootouders overleden is of waarbij een andere traumatische gebeurtenis plaats heeft gevonden, kan het lege bed in de doinkere kamer beangstigend zijn. Ook hier kan de vertrouwde geur van mama of papa goed helpen. Een doekje is dan natuurlijk erg klein en het oog wil ook wat. Dus een gedragen T-shirt of trui van 1 van de ouders kan dan als troostdoek gebruikt worden. Of een knuffel met de parfum van mama erop. Op die manier ervaart ook het oudere kind de veiligheid van moders nabijheid.
Tot Slot
En ouders: vergeet uzelf niet! In zware tijden kunnen geuren ook voor uzelf erg veel betekenen. Dus trek, als uw partner een paar daagjes weg is, lekker een gedragen t-shirt van hem of haar aan of leg het bij je neer in bed. Of verwen uw moeder of vader mocht die in het ziekenhuis of een verzorghuis opgenomen zijn eens met haar of zijn favoriete parfum of after shave. Een sombere dag? Maak een appeltaart en uw huis lijkt een stuk knusser te zijn. Kortom: zoek het eens in de geuren om je heen!
© 2011 - 2024 W-meijer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spelen met kinderenIn de dagelijkse sleur van alledag, tussen het opstaan en het naar bed gaan, missen we nog wel eens de kans om op een ec…
Luisteren van peutersPeuters en Luisteren. Het lijken twee onverenigbare zaken, hoe komt dat? Waarom luistert je kind niet? En vooral: Wat ku…