Wat is bioritme?

Wat is bioritme? We zijn erg bezig met onze gezondheid, willen continu verbeteren en hebben veel over voor een langer en vooral gezond leven. In dit kader hebben we het ook ondermeer over het bioritme. We horen er veel over, maar wat is het bioritme bij de mens eigenlijk en wat kan je er mee als het om je gezondheid gaat?

Wat is het?

Er zijn ooit drie cycli in ons lichaam ontdekt die we “bioritme” noemen. Het wordt ook wel eens de “innerlijke klok” genoemd. Bij bioritmiek is de basis dat men er van uit gaat dan de mens niet altijd in dezelfde mate kan beschikken over de vermogens die men in zich heeft. Het verloopt eigenlijk volgens de processen in de natuur (een golfbeweging).

Men heeft langzaam weer meer de beschikking over een bepaald vermogen, vervolgens komt men op de top en daarna neemt het weer af tot een minimum. Om vervolgens weer de opgaande lijn in te zetten. Dit gaat zo het hele leven door en begint op het moment dat je geboren wordt.

Hoe is het opgebouwd?

Er is een drietal ritmen als het hebben over het “bioritme”, te weten:
  • Het 23-dagen-ritme: Ook wel fysieke ritme genoemd. We hebben het hier over de beïnvloeding door wilskracht. Het durven beslissingen te nemen en de staat van de lichamelijke conditie (weerstand tegen ziekte en stress, sterke geslachtsdrift).
  • Het 28-dagen-ritme: We hebben het hier over het psychische of emotionele ritme. Het gaat hierover de beïnvloeding van het zenuwstelsel. Bovendien bepaalt het het vermogen tot gevoelsuitingen (liefhebben en duurzame relaties aangaan), alsmede de creativiteit en interesse in de nieuwe dingen van het leven.
  • Het 33-dagen-ritme: Het gaat hier over het geestelijke of intellectuele ritme en is daarmee de richting gever inzake de geestkracht. Zo kan de concentratie zeer nadrukkelijk toenemen, alsmede het geheugen. Daar staat tegenover dat de spontaniteit en fantasie afneemt.
Spreekt voor zich dat in de dal periodes het tegenovergestelde op de loer ligt.

Ochtend- of avondmensen

Een bekende die ook in het bioritme wordt meegenomen is de zogenaamde ochtend- of avondmens. Hoewel er artsen zijn die zeggen dat iedereen van nature een ochtendmens is, want als het licht wordt begint de dag, zijn er ook veel mensen die in de ochtend maar niet op gang komen.

We hebben het hier over zo’n 15% tot 20% van de mensen die meer een uitgesproken ochtend- of avondmens is. Er zijn verschillende testen gedaan met mensen die niet op hun sterkste moment van de dag waren, ook beduidend meer stress ervaren.
Dit alles pleit er voor om dan ook maar toe te geven aan dit ritme en je dag te verleggen. De praktijk is helaas vaak net even weerbarstiger, want bij bepaalde beroepen kan je de dag niet “verleggen” naar het persoonlijk sterkste moment. Maar denk ook aan een thuissituatie met bijvoorbeeld jonge kinderen, je kunt niet op je bed blijven liggen als de ochtend niet je sterkste moment is.

Wat is je bioritme?

Als je van jezelf niet precies weer hoe je bioritme in elkaar steekt, dan zijn er testen via verschillende websites die je inzicht kunnen geven. Enkele voorbeelden:
  • Happyvibes
  • Catharinawebb
  • Menselijk-Lichaam.com
  • Eclecticsite (België)
  • Runinfo

Tot slot

Bioritme kan je levenscyclus in positieve en negatieve zin beïnvloeden. Het kan geen kwaad te kijken waar je pieken en dalen liggen en als je enigszins in het ritme mee kunt gaan, maak je het jezelf vaak net even iets gemakkelijker. Het hoeft je leven niet beheersen, maar je kunt er wel een beetje in meegaan. Succes!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vroege vogels en nachtvlindersVroege vogels en nachtvlindersEr zijn mensen die 's ochtends nog voor de wekker gaat uitgerust wakker worden. Anderen vervloeken elke ochtend hun wake…
Slapen: de productiviteit van ochtendmensen en avondmensenSlapen: de productiviteit van ochtendmensen en avondmensenOchtendmensen zijn in de ochtend productiever. Bij avondmensen stijgt de productiviteit juist naarmate de dag vordert. A…
Ochtendmens of avondmens: afhankelijk van biologische klokOchtendmens of avondmens: afhankelijk van biologische klokSommige mensen hebben grote moeite om op te staan in de ochtend en op gang te komen terwijl anderen haast fluitend het b…
Iedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurIedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurOngeveer 15 % van de mensen heeft er last van, een slecht humeur in de ochtend. Dit zijn de avondmensen. Wie iedere ocht…

Eenzame singlesAlleenstaand, single, solo, hoe je het ook noemt, als je alleen woont en je leven dus niet dagelijks deelt met iemand an…
Meer adem kunnen halen bij kortademigheidVele sporten in de hedendaagse wereld vol met actie vragen om een grote hoeveelheid lucht om succesvol te kunnen zijn, m…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.