Een aantal organen in een notendop

Er zijn veel verschillende organen in ons lichaam met allemaal hun eigen functie. De organen samen zorgen ervoor dat ons lichaam goed kan functioneren. De meeste organen zijn dan ook onmisbaar voor het menselijk lichaam. Het is dan ook zeker de moeite waard om na te denken om orgaandonor te worden. Ten slotte kunt u zelf ook door organen van een ander gered worden.

Spieren

In principe bestaan de organen uit spieren. Deze spieren bestaan uit verschillende groepen en alle groepen hebben hun eigen functie die bijvoorbeeld samen weer een orgaan werkend kunnen maken. We onderscheiden verschillende spieren:
  • gladde spier --> een onwillekeurige dus onvermoeibare spier, deze spieren zitten onder andere in de wand van holle organen.
  • dwarsgestreepte spier --> is een willekeurige spier wat betekend dat deze snel vermoeid is. Deze spieren zijn letterlijk dwarsgestreept en ze zorgen voor de verbindingen tussen bijvoorbeeld de huid en de beenderen.
  • hart spier --> dit is een onwillekeurige spier die veel weg heeft van de dwarsgestreepte spier. Deze zorgt voor het pompen van het hart

Het hart

Deze bestaat uit een linker boezem, linker kamer, rechter boezem en rechter kamer. Het hart zorgt voor het rondpompen van bloed in ons lichaam. Het bloed komt zuurstof rijk binnen en als het rond het lichaam is gepompt eindigt het zuurstofloos in de rechter kamer. In het lichaam zijn drie soorten aderen:
  • de slagader die bloed van het hart af pompt
  • de ader die bloed naar het hart toe brengt
  • haarvaten(capillairen) die zorgen voor de verbindingen tussen de slagader en aders
Het bloed heeft een transportfunctie ook bestaat er de kleine bloedsomloop deze zorgt uitsluitend voor gasuitwisseling. Bloed bestaat uit plasma en bloedlichaampjes die we kunnen onderscheiden in:
  • de rode bloedlichaampjes --> zorgen voor zuurstof en koolzuurtransport en regelen de zuurgraad
  • de witte bloedlichaampjes --> zorgen voor het afweersysteem
  • bloedplaatjes --> zorgen voor de bloedstolling
De poortader zorgt ervoor dat het bloed met voedingsstoffen naar de lever word gepompt.

De lever

De lever dient als een soort opslagplaats voor bloed en voedingsstoffen. In de lever wordt ook gal aangemaakt en alle voedingsstoffen worden ook gezuiverd. Dankzij zijn functies stoot de lever zoveel warmte af dat de lever eigenlijk onze lichaamstemperatuur reguleert.

De galblaas

In de galblaas wordt gal opgeslagen, gal komt vrij bij het duodenem(12 vingerige darm). Gal emulgeert vetten waardoor de vetmolecule opgenomen kunnen worden en neutraliseert maagzuur.

Alvleesklier(pancreas)

Deze maakt insuline, een hormoon die zorgt dat het suikergehalte in het lichaam goed blijft. Ook scheid de alvleeskleir alvleessap af bij het duodenem. Het wordt afgescheiden in een non-actieve vorm omdat dit sap zeer agressief is voor de organen.

De nieren

Deze regelen de samenstelling van lichaamsvloeistoffen. De nieren zorgen ervoor dat schadelijke/overbodige stoffen als ureum en electrolyten worden uitgescheiden. De nieren zijn opgebouwd uit:
  • nierschors
  • niermerg
  • nierbekkenholte

De maag

De maag is de eerste opvangplek van voedsel en drinken. Dit komt via de slokdarm in de maag terecht. In de maag wordt het eten gekneed en deels al verteerd. Buitenom de vertering helpt de maag ons ook te beschermen tegen bacteriën. Deze bacteriën worden tegengehouden door het maagzuur. Vervolgens gaat het restant door naar de darmen.

De darmen

De darmen bestaan eigenlijk uit drie delen:
  • de dunne darm
  • de dikke darm
  • de endeldarm
In de dunne darm wordt het voedsel verteerd en opgenomen door het lichaam. In de dikke darm wordt het vocht ontrokken uit de ontlasting en in de endeldarm wordt de ontlasting opgeslagen tot uw naar het toilet gaat.

De longen

Via de luchtpijp die vertakt in 2 buizen genaamd de bronchiën komt er zuurstof in de longen. In de longen zitten longtakjes die weer uitlopen in longblaasjes. Om de longblaasjes zitten een netwerk van haarvaten waarin de uitwisseling van zuurstof en koolzuur plaats vind. De longslagaderen voeren zuurstofarm bloed aan en de longaderen voeren het zuurstofrijke bloed van de longen naar het hart toe.

Lymfeklieren

Hierin komen lymfe en bloedvaten elkaar tegen. Lymfe worden naar het hart toegevoerd maar niet rondgepompt. Lymfe stroomt dan ook alleen richting het hart. In de lymfeklieren zitten lymfocyten(witte bloedcellen) die werken als filters ook worden er anti-lichamen aan toegevoegd.

De hersenen

Bestaan uit grote hersenen die verbonden zijn met de hersenstam. In de grote hersenen bevind zich een soort van geheugen en gedragscentrum, ze nemen dingen waar dankzij onze zintuigen. Men heeft ook kleine hersenen deze zorgen enkel voor de spiercoördinatie.

Welke organen zijn er nog meer?

  • Baarmoeder
  • Eierstokken
  • Huid
  • Milt
  • Prostaat
  • Slokdarm
  • Blaas
Ook onze zintuigen dus de ogen, neus, oren en tong zijn organen van ons lichaam.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Organen en orgaanstelsel of orgaansysteemOrganen en orgaanstelsel of orgaansysteemEen orgaan is een onderdeel van het lichaam met een belangrijke functie. Een orgaan bestaat uit een groep cellen of weef…
Spiritualiteit: Chinese orgaanklokSpiritualiteit: Chinese orgaanklokDe Chinese orgaanklok maakt onderdeel uit van de oosterse geneeswijzen. De orgaanklok maakt duidelijk op welke momenten…
Hoeveel organen kun je missen als je leeft?Hoeveel organen kun je missen als je leeft?Het lichaam heeft veel verschillende soorten organen. Meerdere organen samen maken onderdeel uit van een orgaanstelsel o…
Pijn aan de galblaas en galstenen: symptomen & behandelingPijn aan de galblaas en galstenen: symptomen & behandelingHevige krampen en pjin in de rechterzij kunnen wijzen op een probleem aan de galblaas. Oorspronkelijk is het de lever di…

Hoe hoog moet de kachel in de winter staan?Lage temperaturen buitenshuis en hoge temperaturen binnenhuis bij de kachel vergen nogal wat van een mensenlijf dat voor…
Theorieën over dromen door de jaren heen25 jaar van ons leven slapen we waarvan we 5 tot 7 jaar dromen. Onze droomwereld verschilt nogal van elkaar. Het is verb…
Bronnen en referenties
  • https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/maag/item45058
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Orgaan
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 05-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.