Wanneer overgewicht een probleem is

Wanneer overgewicht een probleem is Strikt genomen bepaal je dit als mens tot op zekere hoogte zelf. Immers, als je je goed voelt en alles kunt doen, dan kan het zo zijn dat je geen aanleiding ziet wat aan je overgewicht te doen. En waarom zou je ook, los van wat overgewicht met je lichaam kan doen, zou het zomaar kunnen zijn dat je het mooi vindt. Niet iedereen wil aan het schoonheidsideaal wat ons wordt gepresenteerd, voldoen.

De realiteit

De realiteit is dat enerzijds mensen grenzen verleggen en anderzijds dat overgewicht een sluipend probleem kan zijn. Niet om iedereen met overgewicht de schrik op het lijf te jagen, maar als je langdurig een aanzienlijk overgewicht hebt, moet je lichaam harder werken. Je organen, je botten, je bloedsomloop etc. Wanneer kan je overgewicht tot problemen kan leiden is niet eensluidend vast te leggen, want hier zijn medici het niet helemaal over eens. Bovendien is ieder lichaam weer anders en is hier ook geen eensluidend antwoord op te geven. Dat je wat moet doen als je BMI boven de 25 uitkomt is inmiddels ook weer omstreden. Is je lichaam in proportie ook met overgewicht, of heb je al het vet geconcentreerd op je buik of je billen. Zeker vet geconcentreerd op de buik kan bijvoorbeeld meer risico met zich meebrengen.

Waar moet je op letten?

Toch zijn er wel wat zaken waar je op kunt letten om eventueel overgewicht (en de gevolgen) niet uit de hand te laten lopen. Het lastige van overgewicht is dat het namelijk enig moment zomaar op andere vlakken gevolgen kan hebben. Denk hierbij aan:
  • Als iemand gebukt gaat onder het overgewicht, zonder het uit te spreken. De man of vrouw die zich terugtrekt als het gaat om sociale activiteiten, zeker als het gaat om activiteiten die beweging met zich meebrengen, waar badkleding gedragen wordt etc.
  • Als er na een korte wandeling al aanzienlijke kortademigheid ontstaat en de motoriek sterk achteruit gaat. Vaak komen mensen in een vicieuze cirkel terecht. Minder gemakkelijk bewegen, kan leiden tot daadwerkelijk minder bewegen en zo is de kans op nog meer overgewicht ook weer groter.
  • Als iemand aanzienlijk meer gaat drinken kan dit een signaal van diabetes zijn. De kans is groot dat dit te maken heeft met het overgewicht.
  • Een hoge bloeddruk kan iedereen overkomen, maar de man of vrouw met sterk overgewicht heeft meer kans. Vaak merk je niets van de hoge bloeddruk, het kan sowieso geen kwaad deze af en toe eens te (laten) meten.

Dik, té dik… wie gaat dit bepalen?

Handelen als het moet

Uiteindelijk begint het bij de persoon zelf. Als je gezond eet, beweegt, lekker in je vel zit en toch overgewicht hebt, zou ik me nog niet zo druk maken. Echter, als je overgewicht je stagneert of dreigt te stagneren in het dagelijks leven, is handelen wellicht toch een optie. Daarmee niet gezegd dat je als een bezetene moet gaan rennen en lijnen, sterker nog dat is helemaal niet aan te raden. Soms zijn enkele kilo’s er structureel afkrijgen een betere optie. Dat kan je al realiseren door serieus naar je eetpatroon te kijken en bepaalde producten bijvoorbeeld te vervangen voor andere.
Voor wat betreft het bewegen is gaan rennen of je leven er vanaf hangt niet iets wat je vol zult houden, althans die kans is relatief klein. Zorg dat je beweging krijgt die past binnen je leefpatroon. Dagelijks een flinke wandeling met de hond levert dan bijvoorbeeld al meer op dan een tijdje flink rennen. Behalve de belasting voor bepaalde delen van het lichaam, is de kans dat je er tegenop gaat zien of dat je er zelfs helemaal mee stopt, relatief groot. Zo wijst de praktijk uit.

Mindset

Belangrijk is dat de gedachtegang over de kwaliteit van leven gestimuleerd wordt. Bewust zijn als het om eten gaat, of met andere woorden… wat gaat er allemaal precies in je mond en is dit allemaal op deze manier nodig? Neem je bijvoorbeeld veel geprepareerde voeding tot je en let eens op alle E-nummers die op de verpakkingen van als deze producten staat. Hoeveel vers eten krijg je binnen en is dit gevarieerd genoeg. Kijk ook eens apart naar wat je aan vers fruit en groenten binnen krijgt. Verder zijn veel mensen erg scheutig met koolhydraten, maar is dat wel nodig voor je dagelijkse hoeveelheid. Ditzelfde geldt ook voor de beweging die je lichaam nodig heeft. Bedenk wat je lichaam aan beweging krijgt in het dagelijks leven. Dit, nog even los van extra beweging in de vorm van sporten. Denk hierbij aan je beroep, een zittend beroep of juist niet, ben je veel in de buitenlucht. Ben je thuis actief in het huishouden en/of in de tuin. Alle activiteiten dragen bij aan de dagelijkse beweging die een mens moet krijgen.

Lekker met je overgewicht

Als je niet de bekende jojo wilt zijn en/of wilt voldoen aan de normen die gesteld zijn voor wat betreft het schoonheidsideaal, ervaar dan of je gelukkig bent met de persoon die je bent. Wel met de beweging die daarbij hoort en het gezonde voedingspatroon. Als dat plaatje klopt, ben dan blij dat je een gelukkig mens bent en geniet van het moment. Met je eventuele plannen, het nu waar je in vertoeft en de mensen in je omgeving waar je om geeft. De man of vrouw die in dit plaatje past is veel verder dan de man of vrouw die wel aan het ideaalbeeld denkt te moeten voldoen. Zeker als dit vanuit geobsedeerd gedrag voortkomt. Wat voor keuze mensen ook maken, een volwassen man of vrouw maakt altijd zelf de keuzes. Of die keuzes goed zijn, is vaak een kwestie van achteraf bekijken.
© 2013 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichamelijk fit zijn/blijvenLichamelijk fit zijn/blijvenHet is erg belangrijk om gezond te leven om ziektes en aandoeningen te voorkomen. Hoe staat het met je conditie? Sport j…
Diabetes (suikerziekte) en bewegenDiabetes (suikerziekte) en bewegenMensen met diabetes (suikerziekte) hebben veel baad bij goede beweging en voornamelijk voldoende bewegen is voor hen erg…
Kinderen en overgewichtKinderen en overgewichtEr zijn steeds meer kinderen met overgewicht. Door verschillende oorzaken is er sinds 1980 een toename van acht procent…
Diabetes en SportDiabetes en SportEen vraag die veel mensen met diabetes bezig houdt, kan je met diabetes gewoon sporten? In dit artikel wordt eerst kort…

Rekken in de ochtend: een goed begin van de dagRekken in de ochtend: een goed begin van de dagAls je opstaat en je zo stijf voelt als een plank, begint de dag al vermoeid. Veel mensen staan zo laat mogelijk op, gun…
Gedragsverandering in 7 stappenDe meeste mensen besteden iedere dag veel tijd aan het nadenken over en het plannen maken voor de toekomst. Heel vaak bl…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.