Plastic in cosmetica
In veel cosmetische producten worden plastic bolletjes gebruikt voor scrubben en schuren. Deze bolletjes zijn zo klein dat ze met het afvalwater ongefilterd in ons water terecht komen en onze oceanen en meren vervuilen.
Onbewust
De kleine microbolletjes in onze zeep, tandpasta en scrubs spoelen met miljarden tegelijk weg via ons afvalwater en eindigen
in onze oceanen, meren en rivieren. Dit veroorzaakt een enorme milieuschade. De meeste van ons zijn niet eens bewust dat deze kleine microbolletjes van plastic zijn gemaakt en dat ze zoveel milieuschade aanrichten.
Waarom zo schadelijk
Waarom zijn deze plastic microbolletjes nu zo schadelijk? De grootte is eigenlijk een van de meest gevaarlijke aspecten, de microbolletjes variëren 0,0004-1,24 millimeter. Ze zijn te klein en te licht om te worden opgevangen door waterzuiveringsinstallaties. Deze filteren water vaak met behulp van de zwaartekracht. En eenmaal in de oceaan zijn de microbolletjes een perfecte maat om te worden opgegeten door vissen en vele andere waterdieren, wiens magen ze dan verstoppen. Nog zorgwekkender is dat de micro-bolletjes ook giftige stoffen aantrekken, zoals olie en bestrijdingsmiddelen. Die worden vervolgens weer doorgegeven aan het lichaam van de zeedieren en zo vinden deze giftige stoffen hun weg weer hoger in de voedselketen.
Maatregelen
De microbolletjes zijn uiterst moeilijk te filteren uit de oceaan omdat ze ongeveer even groot zijn als kleine ongewervelde zeedieren zoals zoöplankton, die cruciaal zijn voor de voedselketen zijn. Dus opruimen is helaas geen mogelijkheid. De beste optie die we hebben is om gewoon te stoppen met het gebruik van producten die plastic microbolletjes bevatten en te stoppen met het toevoegen van plastic microbolletjes. In de Verenigde Staten heeft de staat llinois besloten om de plastic microbolletjes vanaf 2019 te verbieden. Dit besluit is ontstaan nadat uit een onderzoek in 2013 bleek dat er al 1,1 miljoen microbolletjes per vierkante kilometer in de Grote Meren drijven. Gemiddeld kunnen er wel 330.000 micro-bolletjes in een enkele fles product zitten. Enkele bedrijven in Nederland hebben ook al toegezegd dat ze het plastic gaan vervangen door natuurlijke ingrediënten.
Europese Commissie
De Europese Commissie heeft nieuwe en strengere regels voor 2014 aangekondigd om het plastic afval in de zeeën terug te dringen. Deze regels komen er kort op neer dat met name de hele dunne plastic tasjes die meestal snel worden weggegooid niet meer gebruikt mogen worden en dat voortaan betaald moet worden voor een plastic tasje. Het doel van deze maatregelen is dat in 2015 het aantal plastic tassen gehalveerd moet zijn en in 2018 met 80% verminderd ten opzicht van 2010. Helaas heeft de commissie nog geen regels opgesteld voor de plastic microbolletjes.
Petitie
In Nederland is
Petities.nl in 2013 ook gestart met het verzamelen van digitale handtekeningen tegen het gebruik van de plastic microbolletjes. Helaas loopt het daar nog niet storm wat wellicht samenhangt met het feit dat veel mensen niet eens weten dat hun favoriete scrub of bodylotion de plastic microbolletjes bevat, het is ook niet iets waar men automatisch bij stilstaat.
Tot slot
Achteraf gezien is het toevoegen van duizenden kleine stukjes plastic in een product waar we ons mee wassen waarschijnlijk niet het beste idee. Helaas is de aangerichte schade niet eenvoudig op te lossen. Zo langzamerhand dringt het besef door, ook bij de politiek en bij de producenten, dat er maatregelen nodig zijn.