Veel en vaak moe zijn - wat kun je eraan doen?

Veel en vaak moe zijn - wat kun je eraan doen? Je bent en blijft maar moe. Wat kunnen hiervan oorzaken zijn, en nog belangrijker: wat kun je eraan doen? Het kan heel frustrerend zijn als de oorzaak van je vermoeidheid onbekend is. Veel mensen hebben af en toe last van moeheid. In veel gevallen is er een snelle oplossing voor je vermoeidheidsprobleem.

Gemoedstoestand

Je geestelijke gesteldheid kan een rol spelen in je moe voelen. Als je je niet fijn voelt of veel stress hebt, heeft dit invloed op je algehele gesteldheid. Je kunt je dan snel vermoeid voelen.

Gebrek aan leuke activiteiten

Een oorzaak van vermoeidheid kan zijn dat je weinig onderneemt waar je energie van krijgt. Leuke activiteiten geven je een oppepper, en zorgen ervoor dat je je blij voelt. Je blij voelen geeft je zeker energie. Maak dus wat tijd vrij voor dingen waar je blij van wordt.

Winterdip of winterdepressie: verandering van de seizoenen

Misschien vind je het lastig omgaan met de verandering van de seizoenen. Veel mensen krijgen een dipje in de winter, doordat het laat licht wordt en vroeg donker is. Zorg dat je op zulke dagen even een ommetje maakt in je lunchpauze, in de buitenlucht, en slik eventueel wat extra vitamine D. Heb je echt een winterdepressie, dan kun je naar de huisarts voor advies. Deze kan je doorverwijzen naar een hulpverlener. Uiteindelijk luidt hierbij overigens ook het advies om veel tijd buiten door te brengen als het licht is.

Je kunt je ook tijdelijk vermoeider voelen door de overgang tussen zomer- en wintertijd. Dit zou binnen een week over moeten zijn.

Stress

Stress speelt zeker vandaag de dag een grote rol in het alledaagse leven. Het kan bovendien veel gevolgen hebben, waaronder (aanhoudende) vermoeidheid. Ga eens na of je nog plezier hebt in je werk, in de activiteiten die je doet, en in je sociale leven. Is dit niet het geval, dan moet je er iets aan doen en zou dit een stap kunnen zijn in het verminderen van je vermoeidheid.

Lichamelijk

Misschien heeft je vermoeidheid een lichamelijke oorzaak. Het kan zijn dat je een ziekte onder de leden hebt, of dat je niet goed slaapt. Het loont de moeite om alle aspecten van lichamelijke vermoeidheid na te gaan bij jezelf. Bij ontstekingen of infecties in je lichaam kun je je ook moe voelen. Een natuurlijk antibioticum is onder meer knoflook. Kook een week met meer knoflook en zie of je toestand verbetert.

Slaapproblemen

Een eerste oorzaak waar je waarschijnlijk naar kijkt als je moe bent, is je slaapgedrag. Als je moeilijk in- en/of doorslaapt, kan dit een oorzaak zijn van hoe moe je je voelt. Zelfs teveel slapen kan ervoor zorgen dat je je moe voelt. Je hebt ongeveer zes tot acht uur slaap nodig en een ritme in je slaapgedrag is belangrijk. Zet eens een week elke ochtend de wekker om dezelfde tijd, ook als je nergens heen moet. Ga in de avond rond dezelfde tijd naar bed. Je zult dan merken dat je uiteindelijk zo'n tien minuten voor de wekker gaat langzaam wakker wordt - dan heb je je ritme gevonden en voldoende slaap gehad. Blijf vervolgens niet te lang liggen.

Vitaminetekort

Soms kan een gebrek aan vitamines je lichaam opbreken waardoor je je moe voelt. Probeer wat meer gezond te eten en lees je eens in over supplementen. Het lukt niet altijd om alle vitamines en mineralen uit je voeding te halen, ook als je heel afwisselend probeert te eten. Je kunt (tijdelijk) supplementen slikken om het tekort aan te vullen.

Eetgedrag

Je probeert natuurlijk gezond te eten, maar dat lukt niet altijd. Misschien verzand je steeds in hetzelfde eetgedrag: een snelle hap of vaak wat bestellen, zoals pizza's en patat. Als je weinig energie hebt of je moe voelt is het lastig om daar verandering in te brengen. Bovendien geven snelle suikers, zoals in snacks, je even een energieboost. Daardoor zul je het ook lastiger vinden om in een periode dat je je moe voelt al het lekkers om je heen te weerstaan. Het nadeel hiervan is dat suikers je tijdelijk oppeppen en je lichaam eigenlijk weinig van waarde binnenkrijgt, waardoor het snel weer zal roepen dat het honger heeft. Probeer je eetgewoontes aan te passen, bijvoorbeeld door jezelf elke week een gezonde eetgewoonte aan te leren. Op termijn zal dit je algehele gezondheid verbeteren en ervoor zorgen dat je je minder snel moe voelt. Hier vind je een handig stappenplan.

Gebrek aan beweging

Het klinkt misschien gek, maar van sporten krijg je energie. Op het moment dat je elke avond moe bent en daarom maar gaat slapen of wat voor de tv hangt, raak je in een neerwaartse spiraal waar je lastig uit komt. De enige manier om dit patroon te doorbreken is door iets te ondernemen. Vind bijvoorbeeld een sport die bij je past of maak elke avond een wandeling in een park in de buurt. Een kleine verandering kan je al helpen je fitter en daarmee ook minder vermoeid te voelen.

Print onderstaande checklist om na te gaan waar jouw vermoeidheid vandaan komt. Zet een kruis als je de oorzaak hebt uitgesloten.

Mogelijke oorzaak vermoeidheidCheck:
Te weinig leuke activiteiten
Winterdip of -depressie
Stress
Te weinig slaap
Te veel slaap
Vitaminetekort
Eetgedrag
Gebrek aan beweging

Nog steeds moe? Bezoek je huisarts en ga samen na wat er buiten bovenstaande punten nog meer aan de hand kan zijn.
© 2014 - 2022 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chronisch Vermoeidheids SyndroomHet centrale symptoom van het chronisch vermoeidheid syndroom is vermoeidheid. We kennen vermoeidheid die ontstaat bij i…
Maak een eind aan vermoeidheidMaak een eind aan vermoeidheidIedereen is wel eens moe. Meestal wordt dit veroorzaakt door een nacht slecht slapen, een volle agenda of overbelasting…
Chronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid; van oorzaak tot behandelingChronische vermoeidheid, vaak ook wel aangeduid als het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS), werd oorspronkelijk gebr…
Plotselinge moeheid door de overgang: wat hieraan te doen?Plotselinge moeheid door de overgang: wat hieraan te doen?Tijdens de overgang krijgen veel vrouwen last van aanvallen van plotselinge vermoeidheid. Dit kan zowel psychische als l…

Onze omgeving veroorzaakt obesitasOnze omgeving veroorzaakt obesitasEindelijk zijn er deskundigen die man en paard noemen. We leven in een 'obesogene' omgeving, dus een omgeving die obesit…
Gezond en glanzend haarGezond en glanzend haarGezond en glanzend haar, welke vrouw wil dit nou niet? Het heeft zeker een positief effect op je uiterlijk overkomen, ma…
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 15-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.