Het belang van lichaamshydratatie

Het belang van lichaamshydratatie Hydraten is belangrijk en dat begint al met het drinken van water. Maar er zijn ook allerlei etenswaren die het zo belangrijke vocht voor ons lichaam bevatten. Verder hydrateren de meeste crèmes, waarbij het niet uitmaakt of je huid vet, droog of normaal is. Hydrateren doen ze nagenoeg allemaal. We bestaan voor een groot gedeelte uit water, dus hydrateren is van levensbelang. Hoe hydrateren we ons lichaam optimaal?

Waarom hydrateren?

Hydratatie is feitelijk het toevoegen van water aan een bepaalde stof. Het lichaam bestaat voor 55% bij vrouwen en 60% bij mannen uit water. Het lichaam heeft dus een continue vochtcirculatie. Neem als voorbeeld het moment dat je gesport hebt. Je hebt tijdens het sporten gezweet en je hebt dus relatief veel vocht verloren. Dit kan in een training van één uur al snel oplopen tot drievierde liter. Dat is de inhoud van een bidon, die erg handig is om gevuld bij je te hebben. Na het sporten is het belangrijk dat je het vocht direct aanvult, maar niet met ijskoud water. Als het water niet te koud is, dan wordt het beter opgenomen. Zo reguleer je de vochthuishouding in je lichaam weer.

Daarnaast heeft de huid van nature een beschermend laagje over zich. Hier zit een speciale zuurgraad in. Om deze beschermende laag optimaal te houden, is een goede vochtbalans noodzakelijk. Verder moeten de organen van vocht voorzien worden en is vocht tevens goed voor een soepele en stralende huid.

Bron: Biancamentil, PixabayBron: Biancamentil, Pixabay

Voldoende drinken begint al in de ochtend

Het begint met voldoende te drinken en dat start al vroeg in de ochtend. Je moet vroeg in de ochtend al het vocht aanvullen wat je gedurende nachtelijke uren verloren bent. Het beste is geen koud maar lauw water te drinken. Doe er een schijf citroen in om het fris te maken en de citroen ondersteunt tevens de leverfunctie. Bovendien werkt het werkt ontgiftend, dat wil zeggen dat de afvalstoffen het lichaam moeten verlaten.

Vruchtensappen in overvloed drinken is slecht, ze bevatten veel (natuurlijke) suikers. Maar ze bevatten ook veel vitamine C en kalium en als je een half glas mengt met wat koolzuurhoudend bronwater, dan heb je een gezond glaasje bij het ontbijt.

Halverwege de ochtend moet je al zeker een halve liter kraan- of mineraalwater gedronken hebben. Dit kan in een meegenomen flesje voor onderweg zijn, maar andere mensen vinden het weer lekker na het eerste (sterke) kopje koffie of kruidenthee.

De rest van de dag

Probeer door de dag heen zeker die belangrijke anderhalve liter water te drinken. Als je koffie of alcohol drinkt, neem er dan altijd een glas water bij. Dit compenseert direct de alcohol of cafeïne (onttrekt vocht aan je). Als je voor je gaat slapen nog wat wilt drinken, wat overigens goed is om uitdroging tijdens de nacht te voorkomen, doe dit dan een half uur voor je in bed stapt. Een klein glas water is voldoende. Een glaswater naast je bed hebben is prima, maar de kans is dan wel groter dat je tijdens je slaap wakker wordt omdat je moet plassen.

"Nothing is softer or more flexible than water, yet nothing can resist it." Lao Tzu

Bron: Giuliamar, PixabayBron: Giuliamar, Pixabay

Hydraterende crèmes en zeep

Crème

Het is een misvatting dat hydraterende crèmes de huid van vocht voorzien. Hydraterende crèmes bevatten allerlei werkstoffen die er voor zorgen dat het vocht in de huid vastgehouden wordt. Deze crèmes binden zich aan de huid. Je mag er best een andere crème opbrengen, maar begin altijd met de hydraterende crème.

Zeep

Behalve de hydraterende crèmes zijn er ook steeds meer (natuurlijk) hydraterende zeepjes. Hydrateren is ook onder de douche belangrijk. Dat begint al met een niet te hete douche en vooral niet te lange douchen. Heet water kan de beschermende lichaamseigen oliën wegspoelen. Je huid kan op deze wijze uitdrogen. Neem liever een korte lauwwarme douche met een natuurlijk hydraterende zeep. Ga van zo’n vijf minuten onder de douche uit. Dit is, als je je haren niet hoeft te wassen, voldoende.

Bron: Kerdkanno, PixabayBron: Kerdkanno, Pixabay

Voeding met toegevoegde waarde

Er zijn verschillende voedingsstoffen die ook een hydraterende werking hebben. Enkele daarvan doen zelfs meer voor je. Enkele willekeurige voorbeelden:
 • Avocado: Ook erg vitaminerijk, want het bevat vitamine A, B1, B2, B6, C en E.
 • Pompoen
 • Spinazie
 • Komkommer: Het bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen (welke zeker goed voor de huid zijn) zoals vitamine B en C. Overigens zitten de meeste voedingsstoffen in de schil, dus laat deze vooral zitten.
 • Bessen
 • Honing
 • Zalm: Deze vis bevat veel omega 3. De natuurlijke oliebarrière in de huid - om tegen uitdroging te beschermen - wordt gevoed door omega 3.
 • Watermeloen: De watermeloen bestaat voor 92% uit water en is daarmee het meest ideale voedingsmiddel dat ook hydraterend werkt en gemakkelijk weg te eten is.
 • Tomaten: Ze bevatten onder meer vitamine A. Dit stimuleert de ontwikkeling van de huidcellen.

Tot slot

Als we geen vocht binnen krijgen, dan gaan we uiteindelijk dood. De norm van zo’n anderhalve liter per dag is geen overbodige luxe. Gegeven het feit dat er op meerdere manieren vocht tot ons komt, is het eigenlijk niet eens zo’n opgave. Maar een beetje met beleid goed voor je lichaam zorgen, want dat is het feitelijk, kan geen kwaad.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie tips voor een goede huidverzorgingDe schoonheid begint met een mooie huid, en als u de rest van uw leven een mooie en gezonde huid wilt hebben, zijn er dr…
Weleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huidWeleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huidWeleda natuurlijke gezichtsverzorging voor de jonge huid bestaat uit een natuurlijke dagcrème, gezichtscrème en een nach…
De positieve invloed van zon op de huidziekte psoriasisDe positieve invloed van zon op de huidziekte psoriasisPsoriasis is een huidziekte die voor heel wat ongemak kan zorgen. Nochtans hebben de meeste mensen met psoriasis in de z…
Blozen of een rode huid? Clinique Redness Solutions helptWanneer je last hebt van een rode huid, geheel rood of vlekkerig of je hebt snel de neiging om te blozen dan kun je je d…

Betere zithouding en minder rugpijn met de Backjoy PostureBetere zithouding en minder rugpijn met de Backjoy PostureZit je veel en heb je last van klachten van de onderrug, het stuitje of de zitbotten? Deze klachten zijn vaak het gevolg…
Sporten is om meerdere redenen goedSporten is om meerdere redenen goedIedereen weet dat sporten goed is om een goede conditie te krijgen en te behouden, bewegen is goed voor je lichaam, je o…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bella67, Pixabay
 • http://www.beautybyyou.net/een-mooie-huid-hoe-/verzorg-je-huid-doen-/het-grote-belang-van-hydrateren-/
 • Healthy 6 2026; “Hydrateren”
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hydratatie
 • http://www.optimalegezondheid.com/10-natuurlijke-tips-om-je-huid-gehydrateerd-te-houden/
 • http://www.thuis-trainen.nl/vochtverlies-bij-sport-hoeveel-moet-je-drinken/
 • Afbeelding bron 1: Biancamentil, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Giuliamar, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Kerdkanno, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.