Weegschaal kopen: een gewichtige keuze

Weegschaal kopen: een gewichtige keuze Meten is weten. Jezelf regelmatig wegen, helpt je om zicht en controle op je gewicht te houden. Is jouw weegschaal al een oud beestje? Dan ben je vast verbaasd over de mogelijkheden van de nieuwe generatie weegschalen. Hoe vind je de beste weegschaal die aan jouw wensen voldoet? Natuurlijk komt betrouwbaarheid op de eerste plek. Een goede weegschaal is ook functioneel en gebruiksvriendelijk. Kies uit een analoog, digitaal of retro-model, met of zonder BMI-meting, vetgehaltemeting of bluetoothverbinding.

De beste weegschaal kopen

Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende typen weegschalen dat het de onervaren koper al snel duizelt. Je kan kiezen uit spotgoedkope tot peperdure exemplaren. Voor elke individuele wens en gezinssituatie zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. Het vinden van het juiste type weegschaal hangt vooral af van je budget en persoonlijke wensen.

Best Getest door Consumentenbond en het AD

In 2016 deed de Consumentenbond voor het laatst uitgebreid onderzoek naar verschillende typen weegschaal. Omdat veel modellen jarenlang verkocht worden, blijft dit onderzoek lang actueel. In 2018 deed het AD ook een onderzoek naar weegschalen waarin zij de nauwkeurigheid en het gebruiksgemak op een rijtje zetten. Zo ontstaat er een overzicht van alle mogelijkheden en de best geteste weegschalen.

Bron: TeroVesalainen, PixabayBron: TeroVesalainen, Pixabay

Analoge weegschaal

De eenvoudigste manier om je gewicht te bepalen is met een analoge weegschaal. Ze werken met een veermechanisme waardoor je geen batterijen nodig hebt. Ze zijn over het algemeen voorzien van een stabiele ondergrond en een (meestal) eenvoudig af te lezen wijzerplaat. Als de cijfers erg dicht op elkaar geplaatst zijn, kan het gewicht echter niet exact afgemeten worden. Analoge weegschalen hebben geen toeters en bellen, zoals BMI- of vetmeting. Hierdoor is dit type weegschaal geschikt voor alle leeftijden. Er zijn ook trendy retromodellen verkrijgbaar als eye-catcher voor je badkamer. Analoge modellen blijken niet altijd betrouwbaar te meten, in ieder geval minder betrouwbaar dan de digitale weegschalen. Als je jouw gewicht nauwkeurig moet bepalen, bijvoorbeeld vanwege een aandoening, is het dus opletten geblazen met dit type weegschalen.

Digitale weegschaal

Een digitale weegschaal meet over het algemeen accuraat, ook de goedkope digitale weegschalen doen vaak prima hun werk. De grootst gemeten afwijkingen zijn circa 300 gram meer of minder dan het daadwerkelijk gewicht. Het eenvoudigste soort digitale weegschaal meet alleen het gewicht. Ze functioneren op batterijen zoals AA, AAA of knoopcelbatterijen. Sommige digitale weegschalen hebben als extraatje dat ze de laatste gewichtsmetingen in het geheugen opslaan. Dit type weegschaal is gevoelig voor verplaatsingen. Kies daarom voor een vaste plek; een tegelvloer is de beste ondergrond voor deze weegschaal.

Bron: Withings, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Withings, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Leesbaarheid
Digitale weegschalen hebben vaak een indeling per 100 gram. Als het display verlicht wordt, is aflezen heel eenvoudig, ook als de weegschaal op een donkere plek staat. Het aantal weegschalen op zonne-energie neemt toe, hiervoor is uiteraard een goed verlichte plek vereist.

Gebruiksvriendelijkheid

Wil je een gebruiksvriendelijke weegschaal? Kies dan voor een product dat geen al te ingewikkelde mogelijkheden heeft of met een lastig instelbare app werkt. Er zijn volop modellen te koop waarmee je snel aan de slag kunt. Als de weegschaal een BMI- of vetpercentagemeting kan uitvoeren, dan moet je wel altijd een aantal basisgegevens invoeren, zoals geslacht, leeftijd en lengte.

Kwaliteit, duurzaamheid

Dat een weegschaal niet duur in aanschaf is, wil niet zeggen dat de levensduur maar kort hoeft te zijn. Zoals met elk product geldt ook voor een weegschaal dat je recht hebt op een deugdelijk product, met een normale garantietermijn.

BMI en vetgehalte meten

Weegschalen die het vetgehalte en je BMI meten, maken gebruik van elektroden die zwakke elektrische stroompjes uitzenden. De meting verloopt meestal via de voeten, zodat je met blote voeten op de weegschaal moet staan om een meting uit te voeren. De hoeveelheid vocht die je gedronken hebt is van invloed, maar ook het moment van de dag. Ga daarom voor een optimaal resultaat altijd op hetzelfde moment van de dag op deze weegschaal staan. De stroompjes gaan alleen door de benen en dat is meteen het grootste minpunt van dit type meting. Veel lichaamsvet bevindt zich namelijk in het bovenlichaam, met name in de buik. De meting is daardoor niet geheel betrouwbaar, maar vormt vaak wel een goede indicatie. Bij oudere personen en zwangere vrouwen kunnen ook afwijkingen in het meetresultaat optreden. Als er veranderingen in je vetgehalte optreden dan geldt dit vaak voor het gehele lichaam. Het is aan de gebruiker van de weegschaal om deze waarden in de gaten te houden en zich bewust te zijn van veranderingen.

Extra mogelijkheden

Hightechweegschalen gaan veel verder in hun mogelijkheden. Ze meten niet alleen het BMI en vetgehalte, maar maken een complete analyse die via wifi of bluetooth doorgestuurd wordt om te synchroniseren met bijvoorbeeld een smartphone of tablet. Behalve BMI en vetpercentage worden ook het vochtgehalte, spiermassa en visceraal vet (buikvet) bij dit soort weegschalen opgemeten. Hartpatiënten kunnen zelfs hun hartslag opmeten via de meest geavanceerde modellen. Ben je in het bezit van een wearable, zoals een Fitbit, dan zijn er ook mogelijkheden om de gegevens direct te koppelen. Gezondheidsplatforms zoals AppleHealth of GoogleFit maken het mogelijk om in één oogopslag overzicht te krijgen over de gehele situatie.

De beste weegschalen

De consumentenbond deed in 2016 onderzoek naar weegschalen zónder BMI of vetmetingsmogelijkheden. Zij concludeerden dat in principe een eenvoudige weegschaal volstaat. Eerder concludeerden zij namelijk al dat een vetmeting die door de voeten plaatsvindt minder betrouwbaar is. Voor een vergelijkbaar aanschafbedrag heb je echter de mogelijkheid om een aantal extra metingen te doen die een indicatie geven over diverse lichaamseigenschappen. Daarnaast vinden veel mensen het gewoon leuk om een weegschaal als een gadget te hebben. Het AD nam in de test ook de wat meer uitgebreide modellen mee.

Tefal

De Tefal PP1200 kwam als Beste uit de Test van de Consumentenbond. Het AD wijst opvolger Tefal PP1220 aan als aanrader. Beide weegschalen kosten slechts enkele tientjes en leveren betrouwbare meetresultaten op.

Medisana

Als Beste Koop werd de Medisana PS400 gekozen. Ook het AD was enthousiast over de modellen van Medisana en wijst de BS-440 Connect en de BS-444 aan als favorieten. Deze weegschalen meten het vetgehalte, spiermassa en BMI via de voeten. De modellen van Medisana komen als betrouwbaar uit de bus en scoren hoog op bouwkwaliteit en design. Je verbindt deze modellen via een app met je smartphone.

Tanita

De absolute topper onder de weegschalen is de Tanita BC-601, met een aparte handgreep voor vetmeting door het bovenlichaam Vooral personen met veel buikvet en bodybuilders/fitnessbeoefenaars hebben behoefte aan een aparte meting van visceraal vet (buikvet). De weegschaal geeft daarnaast een indicatie over je vitaliteit op basis van de meetgegevens en herkent trends die met de gebruiker gedeeld worden. Vanwege de vele mogelijkheden wordt deze weegschaal ook door professionals zoals fysiotherapeuten gebruikt.

Vind je een prijs van circa 190 voor een Tanita weegschaal wat aan de hoge kant? Voor zo'n 100 minder doe je een goede aankoop met de Tanita BC-587. Deze weegschaal weegt veel verschillende factoren en heeft betrouwbare meetresultaten. Met gebruiksvriendelijke knoppen en goed oproepbare resultaten, maak je met deze weegschaal een goede keuze.

Lees verder

© 2016 - 2024 Bethink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten weegschalenProducten moeten telkens van gelijke samenstelling (kwaliteit) en gelijk gewicht zijn. Hiervoor moeten de grondstoffen w…
De Weegschaal of LibraDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Weegschaal, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon i…
Sterrenbeeld Weegschaal: karakter, liefde, werk & gezondheidSterrenbeeld Weegschaal: karakter, liefde, werk & gezondheidHet sterrenbeeld Weegschaal ben je als je tussen 23 september en 22 oktober geboren bent. Personen met het sterrenbeeld…
Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!Als je bezig bent met afvallen of een dieet, dan sta je waarschijnlijk vaak op de weegschaal. Er zijn echter genoeg mens…

Sta op vanachter de computer en beweeg!Sta op vanachter de computer en beweeg!De computer heeft ons vele zegeningen gebracht, maar kent een groot nadeel. Eenmaal achter het scherm gekropen blijkt he…
De oplossingsgerichte benadering in therapieDe oplossingsgerichte benadering in therapieIn de reguliere psychiatrie wordt meestal uitgegaan van diagnose stellen en hierop aansluitend therapie aanbieden. Thera…
Bronnen en referenties
  • https://www.consumentenbond.nl/weegschaal/weegschaal-vetpercentage geraadpleegd op 29-10-2016
  • https://www.consumentenbond.nl/binaries/content/assets/cbhippowebsite/gidsen/consumentengids/2016/201601p30_test_weegschalen.pdf geraadpleegd op 29-10-2016
  • https://www.ad.nl/gezond/welke-weegschaal-is-het-beste~ab08add4/?referrer=https://www.google.nl/ Geraadpleegd op 04-09-2020
  • Afbeelding bron 1: TeroVesalainen, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Withings, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Bethink (32 artikelen)
Laatste update: 04-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.