De tattoo als kunst
Natuurlijk is een mooie tattoo laten zetten kunst en steeds meer mensen laten een tattoo plaatsen. Zelfs het Museon in Den Haag heeft een hele tentoonstelling aan de tattoo en tatoeages gewijd en steeds meer mensen dragen de versieringen. Zoek en vind ook de juiste tattoo. Laat eventueel een tijdelijke tattoo plaatsen als je het nog niet helemaal aandurft. Maar er is veel meer mogelijk, denk aan body modifications en nog veel meer.
De tattoo, bijna iedereen heeft een tattoo en tatoeage
Opgravingen geven aan dat de mens zich al erg lang laat tatoeëren. De tattoo gaat terug tot vele eeuwen voor Christus. Niet zozeer dat de tatoeage hier toen al gebruikelijk was, maar je moet denken aan Egypte en dergelijke. Zeer beroemd is de oudste vondst van de waarschijnlijk vermoorde gletsjerman Ötzi in de Alpen (Zuid-Tirol) en zijn 57 tattoos.
Museon en de tattoo
Het Museon in Den Haag onderstreept de steeds grotere belangstelling voor de tattoos met zijn tentoonstelling “Verre schoonheid” over piercings, bodypainting en tattoo’s. Maar er is meer aan de hand. Vanouds zijn eeuwenoude culturen van vele volkeren in onder andere Afrika doordenkt van de tattoo. Daar is de tattoo geen keuze, maar een must. Die culturen nu dreigen steeds meer uit te sterven en daarmee hun eigenzinnige tattoo. Dit geldt ook voor sommige culturen in Azië en Zuid Amerika. Om hun tattoos voor het nageslacht te behouden, zijn er vele gefotografeerd en nu dus in beeld gebracht.
Met vallen en opstaan
Tegenwoordig zijn tatoeages een hype. Steeds meer tattoo-shops lijken erbij te komen en steeds meer jongeren lijken er zo bij te willen horen. Vaak zijn ze hiertoe aangezet vanuit de popscene. Denk aan voetballers en de bekende rappers, kijk naar MTV of andere popzenders. De tattoo is hot, ook al beseffen velen niet de achtergrond van een tattoo. Dat er veel keuze is: ja. Dat je weet waarom je voor een bepaalde tatoeage kiest, lijkt veel minder een punt van overweging. Dat bijvoorbeeld de kerk vroeger tattoos verbood en zelfs afdeed als barbaars, zal begrijpelijk weinig mensen meer interesseren. Het is immers een betaalbare manier, om je van anderen te onderscheiden of juist bij een bepaalde groep te behoren. Niet iedereen beseft voldoende dat de tattoo een blijvende aanpassing van je huid betekent, omdat weghalen (bijvoorbeeld laseren) nauwelijks een goede optie is.
Tattoo in de 19e eeuw
Wat mij nog het meeste trof was een terugblik naar de 19e eeuw. Toen werd vooral door de middenklasse sterk op de tattoos neergekeken. Een tattoo was een teken van laag allooi, vaak verbonden met criminaliteit en allerlei kwalijke zaken. Dat deed je dus niet, lijkt het. Tegelijkertijd, en dat is het verrassende, was er de allerhoogste sociale klasse die koketteerde met de tattoo. Die koos niet voor een simpele tattoo met drie puntjes (betekenis: dood aan de politie), maar voor hele kunstwerken. Bekend zijn de fameuze tatoeages aan het Russische hof. Vorsten uit Griekenland, Scandinavië en Engeland volgden snel. Ook Prins Bernhard was bekend om een tattoo.
Russische Hof
De Russische Tsarina Catherina de Grote van eind 18e eeuw is uit de overlevering niet alleen bekend om de ziekte
hemofolie, maar vooral ook haar meer schunnige tattoos. Tsaar Nicolaas II Aleksandrovitsj, 19e eeuw, reisde regelmatig naar Japan om daar fameuze tattoos te laten plaatsen door tatoeëerder Hirtoya die bijna een halfgod was door de hoge kwaliteit van tatoeëerkunst. Vele rijke Japanners en hovelingen volgden de trend en lieten zich ook door hem verfraaien.
Bodymodification
De
bodymodification is een grote trend aan het worden. De Tattoo is daar onderdeel van, maar er is veel meer mogelijk via implantaten, piercings en zo verder. Het is een pop art op zich.
Slot
Inmiddels is de tattoo niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het is meer dan kunst geworden, het is een wijze van leven.
Lees verder