Geef lichaam en geest de winterboost

Geef lichaam en geest de winterboost We willen er bij een zachte herfst over het algemeen niet aan denken en logisch ook. De heerlijke zomer, die in Nederland lang niet altijd zo heerlijk is, willen we vasthouden. Is het niet de echte warmte, dan toch minimaal het gevoel. Maar enig moment wordt het toch echt kouder en guurder en moeten we ons wapenen tegen deze kou. Uiteraard het lichaam maar ook de geest, want de korte dagen doet niet iedereen evenveel goed.

Wapen de geest

Buiten

Direct invloed op de geest is het voldoende buiten vertoeven in de winter. De winter is over het algemeen in Nederland niet een winter waarbij je gezellig naar buiten gaat, tenzij je ergens de deur uit moet. Toch is dat eigenlijk niet goed, want behalve dat het daglicht goed voor je is, is de natuur prachtig in de winter. De bomen hebben hun blad verloren en je kijkt zo door de kale bomen door het bos. Een laagje ijs of sneeuw op het water en de kou die langs je koude wangen veegt.

Goed aankleden en de winter buiten voelen en bekijken is prachtig. Je moet het alleen opzoeken en durven te beleven. Echter, niet iedereen heeft de bossen of een ander natuurgebied dicht in de buurt, maar kan je met een aangelegd park hetzelfde gevoel oproepen. Dus met een beetje moeite kan je op een prettige manier je dagelijkse dosis daglicht opdoen. Als je niet voor de natuur gaat, kan je ook de stilte opzoeken of maak er een dagje uit met (klein)kinderen van, of de hond die maar wat graag lekker wil kunnen rennen. Een dagelijks uurtje buiten doet echt wonderen.

Mocht de het natuur toch te ver weg zijn of heb je voor een regelmatig bezoek te weinig tijd, ga dan bijvoorbeeld lekker lopen of op de fiets boodschappen doen, het cadeautje kopen of de brief posten. Kortom, zoek een aanleiding dat je toch naar buiten kunt gaan. Met de juiste winterkleding valt er ook in de eigen buurt over het algemeen genoeg te genieten. Je moet het alleen willen zien en ervaren. Een bijkomend voordeel is dat de focus op iets buiten het dagelijkse patroon je hoofd leeg kan maken en dat levert weer nieuwe energie en inspiratie op.

Binnen

Als je in de winter binnen bent is iets wat je opfleurt een aanrader. Maar datgene wat je opfleurt is wel heel persoonlijk. Toch zijn er ook kleuren en geuren die helpen je humeur een boost te geven. Enkele mogelijkheden die je toe zou kunnen passen:
  • Enkele lichte details in huis als je huis donker is of je donkere meubelen hebt. Geel is een kleur die in accessoires toe te passen is.
  • Bloemen in huis.
  • Frisse geuren in huis, bijvoorbeeld met geurkaarsen of geurolie toe te passen. Lavendel en roos doen het goed bij deze geuren.

Wapen het lichaam

Lichaamshuid

Spreekt voor zich dat je lichaam ook wel wat extra’s kan gebruiken en te beginnen met de huid lekker glad te maken en te verzorgen. Scrubben met een zeezout voelt wellicht hard aan, maar je huid wordt daarna zijdezacht. Verschillende merken voeren een scrub met zeezout, bijv. Shiseido. Als de huid weer schoon en droog is - waarbij deppen beter is als wrijven - is een rijke, verzorgende bodycreme of -lotion welkom. De bodycreme is dikker van textuur en voelt zijdezacht aan, maar een rijke bodylotion werkt ook prima. Enkele merken, waaronder Dove, hebben een speciale bodylotion voor de winter. Meer voedingsstoffen een rijker van textuur. Maar ook de dagelijkse bodylotion kan een prima bescherming geven. De bodylotion of –crème wel goed in de huid laten opnemen.

Handen en voeten

De handen en voeten zijn extra kwetsbaar, want de voeten zitten stevig ingepakt/afgesloten en de handen worden juist relatief veel blootgesteld aan de kou. Voordat je de voeten in ademende stoffen als linnen, wol of katoen inpakt, is een stukje verzorging wel op zijn plaats. Eelt verwijderen met bijvoorbeeld het handige ei wat de het afgehaalde eelt ook nog opvangt, scrub je voeten nog even goed zoals je je lichaam scrubt, met bijv. Silkystar, en daarna goed insmeren met een rijke crème, bij voorkeur een speciale voetencrème. Veel merken voeren aparte voetencrèmes, een bijvoorbeeld is Yves Rocher. Laat je voeten in huis ook voldoende ademen en als de blote voet te koud is en je liever met pantoffels of sloffen rondloopt, neem dan sloffen van natuurlijke materialen. Neem sloffen met bijvoorbeeld een wollen binnenvoering. Lekker zacht en goed ademend.

De handen mogen gescrubd worden als je met je lichaam bezig bent, maar mogen ook apart gescrubd worden. Koh heeft een heerlijke scrub speciaal voor de handen. Goed droogdeppen en lekker insmeren met een goed verzorgende crème. De crème moet wel snel intrekken, want dat bevordert dat je tussendoor je handen ook nog een lik handcrème aanbiedt. Koh maar ook Sally Hansen of The Bodyshop hebben sterk verzorgende handcrèmes. De meeste hebben ook nog een prettige zachte geur die niet te overheersend is.

Hoofd

Neem bij het opdoen van je make-up bijvoorbeeld een lippenstift met weinig vocht of scherm anders je lippenstift goed af met een lak die het vocht vasthoudt. Dit geldt overigens ook voor je haren, voorkom dat je met vochtig haar de kou in gaat. Niet zozeer dat je verkouden wordt, want dat is een fabeltje, maar omdat je haar extra kwetsbaar is.
Droog schoon haar met eventueel een haarlak die een beschermende antistatische laag over je haar legt, kan helpen. Kerastase en Schwarzkopf hebben ondermeer deze producten.

Tot slot

Met wat eenvoudige middeltjes die je vaak toch al toepast help je jezelf zomaar op een prettige en vrolijke manier de winter door … op naar het volgende seizoen.
© 2011 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beauty: De huid in de winterBeauty: De huid in de winterDe huid is je grootste orgaan en net zo belangrijk als alle andere, meer kwetsbare organen in ons lichaam. Maar omdat he…
Verzorging in de winterVerzorging in de winterVerzorging van lichaam en geest is altijd belangrijk, maar in de koude periode zijn mensen soms ietwat depressief en lic…
Lippen om te zoenen tijdens de herfst en winterLippen om te zoenen tijdens de herfst en winterTijdens de herfst en winter hebben onze lippen meer aandacht en verzorging nodig. Mooie lippen zijn vol van vorm, hebben…
Beauty: Wintersport en verzorgingBeauty: Wintersport en verzorgingHoewel we het allemaal weten, vinden we het toch lastig om te bedenken dat we tijdens de wintersport ook wel wat extra v…

Tien geboden voor een stel gezonde hersensTien geboden voor een stel gezonde hersensEen goede gezondheid staat bij de meeste mensen bovenaan het wensenlijstje. We letten erop wat we eten, dat we niet teve…
Schadelijke stoffen op kantoorSchadelijke stoffen op kantoorVeel mensen brengen een hoop tijd door op kantoor. Daardoor kom je in aanraking met meerdere schadelijke stoffen zonder…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 03-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.