15 feiten over mondhygiëne

15 feiten over mondhygiëne Dat iedereen mooie, gezonde tanden wil hebben zal niet als een verrassing komen. Dat je daarvoor goed moet poetsen en flossen, zal iedereen ook wel weten. Maar dat slechte mondhygiëne tot verschillende ziektes kan leiden weet nog niet iedereen. Of dat de stand van je kaken voor hoofdpijn kan zorgen, dat is ook nog niet algemeen bekend. Na het lezen van deze 15 feiten ben je wijzer dan ooit over mondhygiëne.

Tandplak

Tandplak is een kleverig laagje dat dezelfde kleur heeft als je tanden, waardoor het niet snel opvalt. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd dan zorgt de kalk uit je speeksel ervoor dat de tandplak verkalkt. Dan wordt het tandsteen en dat is niet zo gemakkelijk te verwijderen. Daarvoor moet je naar de mondhygiënist of tandarts. Tandplak bestaat uit bacteriën die in de mond voorkomen. Tandvleesontsteking en tandbederf worden veroorzaakt door deze bacteriën.

Flossen

Het is zeer belangrijk om de ruimtes tussen de tanden schoon te houden, maar het is ook belangrijk om het tandvlees soepel te houden, dat doen we met tandenstokers. Het flossen doe je met flosdraad dat bij elke drogist en vaak zelfs in de supermarkt te koop is. Wanneer je flost, mag je tandvlees geen pijn doen. Een goede tandenstoker is gemaakt van een zachte houtsoort. Hij is driehoekig van vorm met een platte kant en loopt toe in een punt. Zorg ervoor dat je niet peutert of wrikt tijdens het werken met de tandenstoker, want daardoor kan de tandenstoker afbreken. Wanneer je de tandenstoker met speeksel vochtig maakt, verminderd de kans op breuk.

Poets elektrisch

Vroeger pleitte men voor het drie keer per dag poetsen van de tanden. Tegenwoordig is twee keer per dag genoeg, maar dan moet er wel goed gepoetst worden. Met een gewone tandenborstel kun je prima je tanden poetsen, maar met een elektrische tandenborstel geef je het poetsen net iets meer. Een elektrische tandenborstel geeft een krachtiger effect en bovendien wordt, door de ronddraaiende beweging van de borstel, het tandvlees gemasseerd.

Hoelang poetsen

Een paar keer de tandenborstel heen en weer halen, is niet genoeg. Twee minuten is aan te raden, tweeënhalve minuut is nog beter. Begin aan de binnenkant van je bovengebit, deze wordt het slechtst gepoetst. Daarna de buitenkant en de onderkant van je tanden en kiezen. Dan herhaal je de hele procedure aan de onderkant. Het voordeel van een elektrische tandenborstel is, dat er een timer opzit. Dan hoef je niet na te denken hoe lang je al poetst, dit geeft de borstel vanzelf aan.

Roken en mondverzorging

Het is voor rokers belangrijk om hun gebit zorgvuldig te verzorgen, voor hen is het zelfs nog belangrijker om het gebit goed te verzorgen dan voor niet-rokers. Door de tabaksrook komen er giftige stoffen vrij, die nadelig zijn voor de mondhygiëne. De goede bacteriën in de mond worden door deze stoffen vernietigd. Het is dus belangrijk om nog beter voor je tanden te zorgen als je rookt. Regelmatig bezoek aan de mondhygiënist is ook aan te raden.

Slechte adem

Het is heel vervelend als je uit je mond ruikt, dit wordt meestal veroorzaakt door een slechte mondverzorging. Zorg er dus voor dat je twee keer per dag goed poetst en dat je regelmatig naar de mondhygiënist gaat. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken zodat je mond vochtig blijft. Maar er zijn nog meer oorzaken van slechte adem:
  • Ontstekingen in de mond
  • Aandoeningen in de neus- of keelholte
  • Zenker divertikel in de slokdarm. Dit is een uitstulping in de vorm van een zakje in de slokdarmwand, waarin etensresten zich kunnen ophopen en gaan rotten.
  • Een streng dieet
  • Roken
  • Alcohol, knoflook, uien of ander specerijgebruik
  • Een slecht sluitend spiertje tussen slokdarm en maag
  • Verstopping en/of extra gasvorming in de darmen

Verband tussen mondhygiëne en ziekten

Er wordt een verband gezien tussen een slechte mondhygiëne en hart- en vaatziekten, maar ook aderverkalking, beroertes en infarcten. Mogelijk bestaat er ook een verband met artritis, longontsteking, botontkalking en met extreme vermoeidheid zoals bij het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (CVS). Reden temeer om te zorgen voor een goede mondhygiëne.

Hoofdpijn

Wie had ooit kunnen denken dat migraineaanvallen te maken konden hebben met de stand van je kaken? Het blijkt dat een verkeerde stand van je kaken of tanden hoofdpijn kunnen veroorzaken. De mogelijke oorzaken van het verkeerd staan van tanden en kaken zijn, laat doorgekomen verstandskiezen of door tandenknarsen op latere leeftijd.

Witte tanden

Een stralend witte mond is het ideaal van iedereen, toch is niet iedereen gezegend met een stralend wit gebit. Door de dikte en de kleur van het tandbeen wordt de kleur van de tanden bepaald. Het glazuur dat bovenop het tandbeen ligt, is vrijwel transparant. Hoe dikker het tandbeen, hoe geler de tanden. Ook als we ouder worden verkleuren onze tanden en kiezen omdat het tandbeen dikker wordt. Er zijn methodes om de tanden te bleken, maar deze behandelingen moeten regelmatig worden herhaald, omdat het effect maar tijdelijk is. Er zijn doe-het-zelfpakketten te koop, maar we raden je aan om liever naar een tandarts te gaan. Deze kan je adviseren over de risico’s bij bleken. Het is toch een onnatuurlijk proces en bij verkeerd gebruik kan het tandvlees of het tandglazuur worden beschadigd.

Tandpasta

De meeste mensen kiezen de tandpasta die ze lekker vinden. Het belangrijkste van een goede tandpasta is, dat het een niet schurende tandpasta is en dat de tandpasta fluoride bevat. Er zijn ook speciale tandpasta’s die een toevoeging hebben. Tandpasta’s met whitener, glazuurversterkende tandpasta of tandpasta die helpt tandsteen te voorkomen. Uiteraard hangt het resultaat af van de regelmaat waarmee je poetst. Hoe vaker je poetst, hoe beter het resultaat.

Fluoride

Wanneer er te vaak, te veel en te lang ontkalkend zuur in de mond is geweest kan dit zorgen voor beginnende gaatjes. Dit zuur wordt veroorzaakt door de bacteriën uit tandplak en suikers. De zuren worden geneutraliseerd door stoffen die in het speeksel zitten. Ook de schade wordt door het speeksel hersteld. Door met fluoride te poetsen, wordt het verstoorde evenwicht ook hersteld. Zeker wanneer je je tanden tweemaal per dag met een fluoridetandpasta poetst.

Kauwgom

Het kauwen van kauwgom is niet zo slecht, aangezien er door het kauwen speeksel wordt aangemaakt. Het beste is een kauwgom te kiezen met xylitol, want dit werkt ontsmettend en helpt daarmee ongewenste bacteriën te bestrijden. Ook is het van belang om een suikervrije kauwgom te kiezen.

Tandglazuur en zuren

Dat frisdrank niet zo goed voor je is, is bekend, maar het is ook nogal slecht voor je tanden. Moeten we dan maar helemaal stoppen met het drinken van frisdranken. Ja, liever wel natuurlijk, want het is werkelijk nergens goed voor, maar wel heel lekker af en toe. Wanneer je de frisdrank door een rietje opzuigt, wordt de schade aan het tandglazuur beperkt. Zo spaar je het tandglazuur, want tandglazuur dat eenmaal is verdwenen, komt nooit meer terug.

Niet meteen poetsen

Er wordt ons al jarenlang aangeraden om na de maaltijd de tanden te poetsen, maar is dit wel zo goed voor je tanden? Het beste is om na de maaltijd twintig minuten te wachten alvorens je tanden te poetsten. Deze tijd heeft het tandglazuur nodig om te herstellen na een aanval van zuren en suikers in ons voedsel. Deze zuren en suikers zorgen ervoor dat het tandglazuur zacht wordt. Het is daardoor mogelijk om het tandglazuur weg te poetsen wanneer het nog niet is hersteld van de maaltijd. Het heeft even tijd nodig om weer hard te worden.

Bijhouden

Naarmate we ouder worden, is het van belang om het gebit steeds beter te onderhouden. Het tandvlees trekt zich terug en het gebit dient vaker en beter gecontroleerd te worden. Zorg ervoor dat je elk halfjaar naar de tandarts en/of mondhygiënist gaat. Een foto van je gebit laten maken, eens in de twaalf tot achttien maanden, is geen overbodige luxe aangezien eventuele problemen op die manier sneller aan het licht komen.
© 2012 - 2024 Alephschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basisregels voor mondverzorgingBasisregels voor mondverzorgingEen mooi gebit is het visitekaartje van het gezicht. Een goede mondverzorging zorgt ervoor dat je die mooie glimlach kun…
Witte vlekken op tanden na het dragen van een beugelWitte vlekken op tanden na het dragen van een beugelEen beugelbehandeling met slotjes komt veelvuldig voor, vooral bij tieners. Het betreft vaak een langdurige en kostbare…
Hoe krijg ik stralend witte tanden?Hoe krijg ik stralend witte tanden?Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin een schitterende 'Hollywood-lach'. Dan zijn er verschillende manieren om je g…
Tandpasta: Werking en ingrediëntenTandpasta: Werking en ingrediëntenDe keuze aan soorten tandpasta is enorm. Niet alleen zijn er veel verschillende merken verkrijgbaar in de winkels, ook z…

Pilcultuur in de Westerse samenleving: oorzaken en gevolgenPilcultuur in de Westerse samenleving: oorzaken en gevolgenTegenwoordig bestaat er voor elke kwaal medicatie. Bij het minste lichamelijk of geestelijk ongemak grijpt men naar tabl…
Gezondheid: Bewust leven, mindfulnessGezondheid: Bewust leven, mindfulnessBewust leven is inmiddels een behoorlijk container begrip, maar dat neemt niet weg dat we allemaal in grote lijnen weten…
Bronnen en referenties
  • Healthy nummer 29
  • http://www.mlds.nl/ziekten/106/slechte-adem/oorzaak/
Alephschrijft (93 artikelen)
Laatste update: 01-05-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.