De geneeskracht van guarpitten
Guarpitten behoren tot de peulvruchten. Gek genoeg is deze eenjarige plant nooit in het wild aangetroffen. Daarom is niet bekend waar de plant oorspronkelijk groeide. Men vermoedt dat een variëteit uit Senegal is doorgekweekt in India en Pakistan. Hij houdt met name van een steppeklimaat en heeft van tijd tot tijd een flinke regenbui nodig. De guarboon heeft eveneens medicinale waarde. In de fytotherapie wordt guar met name ingezet bij een vermageringsdieet.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Eten van de guarplant
De blaadjes van de guarplant kunnen rauw en gekookt gegeten worden. De bonen zelf zijn niet echt goed eetbaar tenzij ze je eerst roostert. Pas na het roosteren kan de
proteïne die in deze
peulvrucht zit opgenomen worden door het lichaam. De zaden worden vermalen tot guarpitmeel, een product dat verwerkt wordt in de voedingsmiddelenindustrie. De jonge, groene peulen van de guarstruik worden eveneens gekookt en gegeten. De bladeren bevatten veel calcium en een klein beetje proteïne. De peulen bevatten vooral een aanzienlijke hoeveelheid foliumzuur en vitamine C.
Naamgeving
De Latijnse naam van guarpit is
Cyamopsis tetragonoloba. In
het Nederlands wordt deze
geneesplant naast guarpit ook guarboon genoemd. Soms wordt de boon Egyptische boon genoemd. De plant zelf heet guarplant of guarstruik. Een alternatieve Latijnse naam is
Cyamopsis psoralioides.
Guargom wordt gebruikt bij de winning van schaliegas. De struik wordt meer gekweekt voor schaliegasproductie dan dat het bestemd is voor voeding of natuurmedicijn.
Werkzame stoffen
Voor medicinaal gebruik van de guarstruik worden alleen de guarbonen of het zaad aangewend. In guarbonen of zitten vooral wateroplosbare polysacchariden welke ook guargom wordt genoemd. Guargom bestaat uit vertakte ketens van D-mannose en D-galactose-polymeren.
Guargom bij vermageringsdieet
Guargom bezit de eigenschap om een grote hoeveelheid vocht te binden. Hierdoor wordt het hongergevoel sterk geremd. Je moet eerst een half uur voor de maaltijd twee glazen water drinken. Een kwartier voor de maaltijd neem je guargom in. Je zult snel een verzadigd gevoel krijgen als je gaat eten. Daardoor eet je een stuk minder. Dat kan een uitkomst zijn voor mensen die willen afvallen maar die veel last hebben van een schreeuwend hongergevoel.
Antioxidanten
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer
knoflook en een extract van guarpitten tegelijkertijd wordt gegeten er aanzienlijk meer
antioxidanten in het bloed komen dan wanneer slechts één van deze beide stoffen werd gegeten. Het lijkt de vezels van guarpitten en de antioxidanten in knoflook elkaar versterken in werking. Vezels houden de stoffen langer vast waardoor de beschikbaarheid van antioxidanten over een langere tijd gemeten kan worden, zo denken de wetenschappers van het Central Food Technological Research Institute in Mysore, India.
Guarpitten en hart- en vaatziekten
De werkzaamheid dat guarpitten en knoflook voor meer antioxidanten in het lichaam zorgen leidt tot het vermoeden dat dit de oorzaak is van cholesterolverlagende werking van guarpitten. Deze cholesterolverlagende werking is vastgesteld, echter het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat cholesterol is. Sommige wetenschappers zien er een boosdoener in die hart- en vaatziekten veroorzaakt, andere zien in cholesterol een nuttige stof die juist
hart- en vaatziekten bestrijdt. Als je van de laatste redenering uitgaat kun je stellen dat guarpitten de vorming van hart- en vaatproblemen efficiënter voorkomen doordat er minder cholesterol nodig is. Immers is een verhoogde aanwezigheid er verantwoordelijk voor dat er minder ontstekingen op celniveau komen en er minder stoffen oxideren aan de wanden van de bloedvaten. Op deze manier worden hart- en vaatziekten voorkomen door guarpitmeel.
Guargom bij diabetes
Wanneer guargom ingenomen wordt vlak voor een maaltijd, worden ook koolhydraten aan deze gom gebonden. De koolhydraten worden relatief lang vast gehouden en verteren daardoor trager. De bloedsuikerspiegel loopt hierdoor minder snel op. Hierdoor hoeft het lichaam minder insuline aan te maken. In de
fytotherapie wordt om deze medicinale werking guargom ingezet bij:
Guarplant /
Bron: Takavalulavan, Wikimedia Commons (Publiek domein)
- Prediabetes,
- Diabetes mellitus type 2
- Postprandiale hyperglycemie of te snel oplopende bloedsuikerspiegel na een maaltijd.
Omdat guargom vocht bindt is het een middel bij diarree.
Veiligheid guargom
Guargom wordt in poeders verkocht. Het is een veilig middel; je kunt er gerust 30 gram per dag van innemen. Helaas smaakt het niet erg lekker; dat is de reden dat het poeder vaak in capsules wordt aangeboden. Voor onderstaande doseringen geldt altijd dat je eerst voldoende vocht moet drinken. Dat komt omdat het veel vocht vasthoudt. Meng het poeder met water zodat het opgedronken kan worden.
- Verhoogd cholesterol: 12 tot 15 gram per dag,
- Overgewicht: 10 tot 30 gram per dag.