De geneeskracht van haronga

Haronga tref je aan op het Afrikaanse continent ten zuiden van de Sahara. De boom groeit tot 1550 meter hoogte en bloeit van januari tot april. Het is vaak de eerste plant die opkomt in een stuk bos dat is gekapt. Het is een struikachtige boom die 25 meter hoog kan worden maar je vindt hem veel vaker als de boom vier tot zeven meter hoog is. De boom wordt in Afrika op meerdere manieren ingezet voor medicinaal gebruik. De antibacteriële eigenschappen van de bladeren zijn wetenschappelijk bewezen. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Naamgeving

In het Latijn wordt deze geneesplant Harungana madagascariensis genoemd. In het Engels is blood tree een naam voor deze boom omdat er oranjeroodachtig sap uitkomt wat aan bloed doet denken. Zowel het tweede deel van de Latijnse naam doet vermoeden, groeit deze boom, naast in geheel Afrika ten zuiden van de Sahara, ook op het Afrikaanse eiland Madagascar.

Geschiedenis gebruik haronga

Van de harungaboom wordt een sap gewonnen. Overigens wordt deze vloeibare plantenstof in het Engels ook sap genoemd. De bladeren en het hout van de boom worden aangewend door ze uit te persen en het rode sap te gebruiken. Het sap van deze boom wordt voornamelijk gebruikt bij lintworm. Van de bladeren van deze boom wordt traditioneel medicijnen gemaakt die moeten werken bij aambeien, diarree, gonorrheu, zere keel, hoofdpijn en koorts. De bloemen worden gebruikt om kolieken in maag en darmen mee te behandelen. Een afkooksel van de bast wordt veel aangewend bij malaria en jicht. De wortels zouden goed zijn om de borstgroei bij vrouwen te bevorderen. Jonge blaadjes worden soms gebruikt in een astmamedicijn. De vrucht heeft rood sap en kan niet gegeten worden maar wordt in de Afrikaanse volksgeneeskunde als medicijn gebruikt bij inwendige bloedingen.Verder worden de knoppen van de bloemen gebruikt om huidinfecties, wondinfecties, parasitaire infecties en bloedarmoede mee te behandelen. In 2012 is onderzocht dat ook in de zaden van de harongaboom zeer vele fytonutriënten bevinden die mogelijkerwijs behulpzaam kunnen zijn voor de mens.

Werkzame stoffen haronga

In de fytotherapie wordt met name het blad en de schors van deze boom gebruikt. In deze delen van de haronga zitten de volgende werkzame stoffen: Dimere 1,8-dihydroxyanthraceenderivaten. In de schors zitten vooral harunganine en madagascine en in het blad hypericine en pseudohypericine.

Etherische oliën

Van haronga kunnen medisch etherische oliën worden gewonnen waar veel sesquiterpenen in zitten. Zowel van de bladeren, het fruit als de bast kunnen etherische oliën worden gemaakt. Deze zouden dezelfde medicinale eigenschappen moeten hebben als die in de fytotherapie worden gebruikt. Echter zijn deze etherische oliën pas in 2009 voor het eerst gemaakt en aan wetenschappelijk onderzoek onderworpen.

Goed voor lever en alvleesklier

Haronga beschikt over galvormende en galdrijvende kwaliteiten. Het bevordert de afscheiding van maag- en alvleeskliersappen. Hierdoor is het goed voor de spijsvertering in het algemeen en extra goed voor de lever. In de fytotherapie wordt deze geneesplant ingezet bij de volgende indicaties:
  • Dyspepsie,
  • Zwakke leverfunctie,
  • Alvleesklierproblemen.

Dosis en veiligheid

  • Per dag 7.5 tot 15 mg van een hydro-alcoholische tinctuur.
Voor mensen met een blanke huidsklier kan er uitslag ontstaan door zonlicht, als dit natuurmedicijn wordt ingenomen. Bij chronische alvleesklierontsteking, ernstig leverlijden, galstenen of nierstenen moet haronga vermeden worden. Haronga moet je nooit langer dan twee maanden gebruiken. Wanneer aan deze veiligheidsvoorschriften wordt gehouden en men hanteert de juiste dosis zijn de bijwerkingen miniem.
© 2013 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AambeienAandoening: AambeienIedereen krijgt er ooit mee te maken. Er wordt onder de mensen weinig over gepraat dus het is logisch als je er niks ove…
De geneeskracht van wasgagelDe geneeskracht van wasgagelWasgagel komt oorspronkelijk alleen voor in enkele staten van de V.S. en Mexico. Het is een altijd groenblijvende struik…
Aambeien, een vervelende kwaal!Iedereen heeft aambeien! Wist u dat? Opgezette aambeien zijn een vervelende kwaal en al helemaal op een vervelende plek.…
De geneeskracht van grindelia of gomplantDe geneeskracht van grindelia of gomplantDit vrolijk bloeiende plantje komt van oorsprong uit Californië en is familie van de Margriet. Het is een winterharde pl…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Harungana
  • http://www.worldagroforestrycentre.org/sea/Products/AFDbases/af/asp/SpeciesInfo.asp?SpID=960#Uses
  • Antibacteriële werking: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11933123
  • PDF: ANTIBACTERIAL AND PHYTOCHEMICAL EVALUATION OF HARUNGANA MADAGASCARIENSIS
  • Etherische olie: http://www.greenpharmacy.info/article.asp?issn=0973-8258;year=2009;volume=3;issue=4;spage=290;epage=292;aulast=Gbolade
  • Foto struik: http://www.westafricanplants.senckenberg.de/images/pictures/Harungana_madagascariensis_MS_1828_796_fcd64c.JPG
  • Oranje bladeren: http://www.zimbabweflora.co.zw/speciesdata/images/14/140420-3.jpg
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.