Alzheimer is diabetes type 3 of hersendiabetes

Alzheimer is diabetes type 3 of hersendiabetes Een nieuw inzicht op het gebied van Alzheimer en diabetes toont aan dat deze twee ziekten sterk met elkaar in verband staan. Ze hebben dezelfde oorzaak; namelijk een overdaad aan koolhydraten ofwel suiker. Onderzoeker de la Monte kwam er toevallig achter dat een insulinetekort van cruciaal belang is in het ontstaan van Alzheimer. Ze deed eigenlijk onderzoek naar de hersenen van alcoholisten maar haar onderzoeksmethode zette haar op het spoor van de meest waarschijnlijke oorzaak van Alzheimer tot nu toe: suiker.
Hoe roder het land, hoe meer Alzheimer er is; Alzheimer is een echte welvaartsziekte. / Bron: WikipediaHoe roder het land, hoe meer Alzheimer er is; Alzheimer is een echte welvaartsziekte. / Bron: Wikipedia

Inhoud:


Suzanne de la Monte

Suzanne de la Monte is onderzoeker in het Rhode Island hospital. Ze onderzocht de werking van alcoholisme op de hersenen. In onze hersenen zitten insulinereceptors en het was reeds bekend dat alcohol een verstoring van de insulinereceptors met zich meebrengt. Voor haar onderzoek gebruikte de la Monte ratten. Ze liet de ratten een standaard geheugentest doen. Bij deze test moeten ratten een platform vinden. Dit platform is bekend terrein, zij het dat het in de test onder water ligt en de ratten het zwemmend moeten vinden. Voor gezonde ratten is dat geen probleem. Maar ratten waarvan de insulinereceptors in de hersenen geblokkeerd waren, lukte het niet meer om op het platform te vinden. Ze waren ´hun geheugen kwijt´. Dat zetten de la Monte op het spoor van een onderzoek naar Alzheimer.

Afname insulinereceptoren in de hersenen

Alzheimerpatiënten krijgen in de loop van hun ziekte te maken met een afname in het aantal insulinereceptoren. Als Alzheimer in het meest ernstige stadium is beginnen gegaan kan het aantal insulinereceptoren zijn gedaald tot 20% van het normale aantal. De reden dat deze receptoren afsterven is omdat de groeifactor IGF-I (Insulinelike-Growth-Factor I) niet meer goed aan de receptoren bindt. Hierdoor worden hersencellen insulineresistent en kunnen ze niet meer hun normale celmetalbolisme uitvoeren. Dat heeft tot gevolg dat de hersencellen afsterven.

Medische foto Alzheimer / Bron: Patho, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Medische foto Alzheimer / Bron: Patho, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Een ontdekking van de la Monte is dat insuline niet alleen in de alvleesklier maar ook in de hersenen wordt aangemaakt.

Insuline, belangrijker dan je denkt

Insuline is belangrijk voor de signaaloverdracht. Vroeger dachten wetenschappers dat het hormoon insuline alleen belangrijk was om suikers om te zetten in vetten maar dat is een te beperkte opvatting gebleken. In dit verband is het goed om op te merken dat mensen die suikerziekte of diabetes mellitus type 2 voor hun 65e hebben opgelopen, een tweemaal hogere kans hebben op diabetes type 3, zoals Alzheimer zou kunnen worden genoemd, hebben. Alzheimer is volgens de hypothese van de la Monte een ´hersendiabetes´.

Een half miljoen Alzheimerpatiënten in 2050?

In Nederland leiden zo´n 170.000 mensen aan Alzheimer. Dat is een groeiend aantal. De babyboomers, de mensen die eind jaren 40 en begin jaren 50 van de 20e eeuw zijn geboren, worden steeds ouder. Daardoor krijgt de gehele Nederlandse samenleving te kampen met een grote groep mensen die leiden aan Alzheimer. Dit gegeven wordt ook wel de ´zilveren tsunami´ genoemd. In 2050 verwacht experts dat er 510.000 mensen met Alzheimer zijn in Nederland; dat is een verdrievoudiging. Er zijn nog altijd geen werkzame medicijnen bij Alzheimer. De vijf medicijnen die anno 2014 op de markt zijn, werden nog nooit klinisch onderzocht. Mensen met Alzheimer die medicatie krijgen zijn in feite onderdeel van een grootschalig experiment.

Suiker, wit meel, transvetten en nitraten

Niet alleen het onderzoek van de la Monte maar ook allerlei andere onderzoeken wijzen in de richting van voeding als belangrijkste factor in het krijgen van Alzheimer. de drug suiker en geraffineerde bloem en witmeelproducten kunnen samen met transvetten en nitraten zorgen voor Alzheimer, zo is de angstwekkende conclusie van de la Monte. Waarom is dit angstwekkend. Omdat we vrijwel allemaal deze voedingsstoffen eten. Nitraten komen in ons voedsel omdat boeren pesticiden gebruiken. Nitraten zitten verder veel in bewerkt vlees. Alle bakolie uit de supermarkt is transvet. Wit meel zit in de meerderheid van supermarktproducten. Datzelfde geldt voor suiker.

Voeding tegen Alzheimer

Biologische groenten, gefermenteerde sojaproducten zoals tempé en miso en biologische oliën zouden in de nabije toekomst wel eens al dé middelen kunnen worden aangewezen om Alzheimer te voorkomen. Er zijn zelfs plantaardige preparaten die Alzheimer kunnen stopzetten en omkeren zodat er sprake is van genezing. De medicijnen die in de omloop zijn pogen slechts het verloop van Alzheimer met enkele procenten te vertragen.

Vlees leidt tot Alzheimer

Vroeger werd vlees slechts sporadisch gegeten. Tegenwoordig eten we het elke dag. Dat is gezondheidshalve niet erg verstandig. Vlees bevat nitraten. Nitraten veroorzaken op den duur Alzheimer. Vlees wordt gebakken met bakoliën. Ook dat levert Alzheimer op. Verder ontstaat tijdens het bakken van vlees acrylamide. Dat is een derde reden dat vlees voor Alzheimer zorgt.

Suiker leidt tot Alzheimer

Middels dieronderzoeken is gebleken dat de hypothese ´suiker-leidt-tot Alzheimer´ wel eens waar zou kunnen zijn. Er komen steeds meer onderzoeken boven tafel waaruit blijkt dat suiker de achterliggende oorzaak is van Alzheimer. Dieren die last hebben van diabetes type 2 en die dus hun bloedsuikerwaarden niet meer kunnen reguleren, vertonen een achteruitgang van cognitieve vermogens. Verder lijken de hersenen van konijnen die men diabetes type 2 had gegeven veel op hersenen van Alzheimerpatiënten. Een tekort aan insuline is derhalve verantwoordelijk voor het minder functioneren van de hersenen.

Bakolie leidt tot Alzheimer

Transvetrijke bakolie, dat is vrijwel alle bakolie die in de supermarkt te koop is, leidt tot Alzheimer maar biologische oliën zonder transvetten niet. Dat is een conclusie van een wetenschappelijke onderzoek dat in 2003 in de Verenigde Staten is gehouden. Met de enorme waterval aan onderzoeken die uitwijzen dat suiker, bakolie en wit meel tot Alzheimer leiden lijkt het enigszins bevreemdend dat deze gevaarlijke producten überhaupt nog verkocht mogen worden, aangezien dezelfde supermarktproducten ook tot kanker, diabetes en hart- en vaatziekten kunnen leiden. Het feit dat deze stoffen bij iedereen tot andere ziekten leidt wordt verklaard door het feit dat iedereen een andere constitutie heeft..

Kurkuma

Er zijn drie geneesplanten die direct positief kunnen werken voor mensen met Alzheimer. Dat zijn: geelwortel, ginseng en wolfsklauw. Van deze geneesplanten is wetenschappelijk aangetoond dat ze helpen bij Alzheimer. Geelwortel of kurkuma is een ontstekingsremmend middel. Het remt de vorming van amyloïde-eiwitten. Amyloïde zet zich als een plaque af in de hersenen. Het is één van de kenmerken van Alzheimer. Daarnaast helpt deze voeding macrofagen bij het opruimen van schadelijke eiwitten. Wanneer schadelijke eiwitten samenklonteren kunnen ze een plak vormen. Uit onderzoek op ratten is aangetoond dat als ratten geelwortel krijgen hun geheugen beter presteert. Een extra voordeel van kurkuma is dat het zware metalen zoals kwik, die de kans op Alzheimer vergroten, kan cheleren en uit het lichaam voeren.

Ginseng

Ginseng wordt al eeuwenlang gebruikt om het geheugen te verbeteren. Het is een medicijn uit de Chinese traditionele geneeskunde. Net als geelwortel kan het amyloídeplaques verwijderen en schadelijke eiwitten opruimen.

Wolfsklauw

Wolfsklauw heet in het Latijn Huperzia serrata. Dit middel beschermt de mitochondrién van de hersenen tegen de schade die wordt veroorzaakt door plaque van beta-amyloïde. Alzheimerpatiënten die deze plant of het supplement dat eruit verkregen wordt, huperzine A gebruiken, vertonen sterke verbeteringen.

Tips voor het voorkomen van Alzheimer

Wat moet je niet eten? Er is allerlei voedsel dat Alzheimer veroorzaakt. Het mijden van deze gevaarlijke voeding is een manier om Alzheimer te voorkomen. Wees niet gechoqueerd; sommige van deze voedselsoorten liggen al 100 jaar in de supermarkten van deze wereld en er is al tientallen jaren onder wetenschappers bekend dat ze ziekten veroorzaken. Desondanks worden ze door vele dagelijks gegeten.
 • Eet biologische voeding want niet-biologische planten nemen pesticiden in zich op. Deze pesticiden worden nitraten in ons lichaam die vervolgens worden omgezet tot nitriet en nitrosamines. Fastfood, granen van niet-biologische oorsprong en gebakken vlees bevatten veel nitraat.
 • Suiker, supermarktbrood, witte rijst, witte pasta´s, sauzen met meel erin moeten allemaal worden vermeden.
 • In gewoon bier zit nitraat. Als je toch bier wilt drinken, drink dan biologisch bier.

Wat moet je dan wel eten?


Supplement tijdens Alzheimer

Bovenstaande tips zijn belangrijk om Alzheimer te voorkomen. Wanneer iemand al Alzheimer heeft kun je die tips volgen plus de volgende supplementen innemen: een combinatie van L-carnitine, natuurlijke vitamine E, foliumzuur, B12, S-adeosylmethionine(SAMe) en N-acetylcysteíne(NAC). Hierbij zitten enkele kunstmatige stoffen. Deze hoef je niet in te nemen als voorkomend middel maar als medicijn kan het goed werken. Alzheimer is een taaie ziekte en kan vooralsnog alleen met deze paardenmiddelen worden tegen gegaan. Van bovenstaande combinatie aan supplementen is bewezen dat het beter helpt dan elk in 2014 bestaand medicijn.
© 2014 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Diabetes mellitusDiabetes is een ziekte die tegenwoordig veel voorkomt. Het is een stofwisselingsziekten. Hoe zit het precies met diabete…
Voeding en suikerziekteDiabetes of suikerziekte is geen gemakkelijke ziekte. Het gaat niet over en je moet voortdurend opletten!
Alles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenAlles over Diabetes type 1 en 2 en de verschillen ertussenEr bestaat nog veel onduidelijkheid over diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Hier lees je wat het ve…
Risicofactoren suikerziekte type IIRisicofactoren suikerziekte type IIEr bestaan verschillende vormen van suikerziekte, ook wel diabetes genoemd. De meest voorkomende vorm is diabetes type I…

Malaria voorkomen en genezen op een natuurlijke manierMalaria voorkomen en genezen op een natuurlijke manierOver malaria is al heel veel geschreven. Minder bekend is dat er lokaal al veel gedaan kan worden om malaria tegen te ga…
Voeding(ssupplementen) en homeopathie tegen aambeienVoeding(ssupplementen) en homeopathie tegen aambeienWie last heeft van aambeien, een speciaal soort spataderen die in het laatste stuk van de endeldarmen of rond de anus ku…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Frabre, Pixabay
 • Hoofdartikel in medisch Dossier november 2014, met 29 wetenschappelijke bronnen
 • Kurkuma: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/
 • Vitamine E: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15753151
 • Vitamine D: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25098535
 • Vitamine: K: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11461163
 • Groene thee: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21694462
 • Ginkgo biloba: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9823823
 • Ginseng: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18580589
 • Rhodolia: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3250459/
 • Vitamine B12: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20110595
 • Vitamine B11: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2393743/
 • Kokosnootolie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24150106
 • Koffie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20182037
 • Huperzia serrata: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16364207
 • Suiker leidt tot alzheimer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23657152
 • Transvetten leiden tot alzheimer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12580703
 • Afbeelding bron 1: Wikipedia
 • Afbeelding bron 2: Patho, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Alzheimer is diabetes type 3 of hersendiabetes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Gepubliceerd: 03-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 19
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!