DHEA een fantastisch hormoon voor de gezondheid
DHEA is een onderdeel van het gehele hormonale stelsel en is daarbij van uitzonderlijk belang voor het verminderen van vermoeidheid. Het voorziet daarbij het lichaam van meer glucose in de cellen, waardoor de bevoorrading van energie in de spiercellen toeneemt. Daarnaast verlengt het de levensduur en is ook nog eens spotgoedkoop. Dat is gelijk de reden, dat het door de commercie onderbelicht wordt. DHEA werkt fantastisch bij humorale en cellulaire immuniteit en zorgt ervoor dat er meer glucose in de cellen wordt opgenomen. Daardoor voelt men zich minder vermoeid. De hogere opname van glucose zorgt tevens voor een betere energie bevoorrading van de spieren. Ook stimuleert het het produceren van gammaglobulinen, hetgeen infecties tegengaat. Het zorgt voor een toename en een betere werking van B, C en NK-cellen en biedt een zekere bescherming tegen auto-immuunziekten.
Algemeen
DHEA (dehydroepiandrosterone) is het meest voorkomende hormoon en de voorloper van steroïde hormonen zoals testosteron en oestrogeen. Iedere dag maken we zo'n 200 miljard nieuwe DHEA-moleculen aan en elke cel van het lichaam is omringd door circa 1.000 van deze moleculen, waarbij dit bij andere moleculen ten hoogste twee bedraagt. In geval van stress maakt de bijnierschors tegelijkertijd DHEA en cortisol aan, waarbij cortisol de energie verschaft om adequaat op een probleemsituatie te kunnen reageren. Het zorgt echter tevens voor spierafbraak en een verzwakking van het immuunsysteem (I.S), tegen welke I.S. verzwakking DHEA bescherming biedt. Een goed evenwicht tussen deze beide hormonen is dan ook van belang, wat vooral noodzakelijk is indien het compensatievermogen in de bijnierschors in deze is aangetast, waardoor er te weinig DHEA wordt aangemaakt om tot een juiste verhouding tussen beide hormonen te geraken.
De werking van het hormoon DHEA
Dit hormoon activeert de hersencellen die verantwoordelijk zijn voor het denkvermogen en het geheugen door de elektrische activiteit tussen deze cellen te verhogen. Een en ander geldt voor de cellen in de hypothalamus en in de cortex. Daarnaast bevordert DHEA het vrijkomen van de neurotransmitters die het geheugen en de stemming beïnvloeden.
Bij mannen biedt het een beschermende werking tegen prostaatkanker en bij vrouwen vóór de menopauze tegen borstkanker. Echter na de menopauze verhoogt DHEA juist het risico bij vrouwen op borstkanker. Deswege dient in die fase als er al met DHEA behandeld wordt, een en ander uitsluitend in combinatie met oestrogeen en progesteron te geschieden.
Minder aanmaak van DHEA
Dit hormoon wordt zo massaal aangemaakt omdat het omgezet wordt naar andere hormonen zoals oestrogeen en testosteron of derivaten daarvan. Normaliter vermindert de productie van DHEA uitsluitend met het ouder worden, echter bij een verstoring in de hypofyse-hypothalamus-bijnier-as kan reeds op jonge leeftijd dit verschijnsel zich voordoen. Teneinde zulks te bepalen is een bloed en/of 24-uurs urineonderzoek noodzakelijk zeker bij een verminderde immuunfunctie. Bij een bewezen tekort is extra DHEA suppletie gewenst maar dan wel in combinatie met andere hormonen. Zeker als het gaat over een hoge dosis aan hormonen. Een DHEA-behandeling dient deswege altijd deel uit maken van een totaalpakket van hormoon-, immuunversterkende- en voedingstherapie. Tevens is DHEA suppletie bevorderlijk bij osteoporose patiënten, die per definitie lage waarden van deze stof hebben.
Suppletie met DHEA
DHEA wordt onder andere gebruikt voor:
- het verbeteren van geheugen en stemming
- de bescherming van de pancreas, hart en bloedvaten
- het verminderen van angsten bij milde depressies
- het verbeteren van het libido en vruchtbaarheid met name bij vrouwen
- osteoporose
Lees verder
Reactie
Astrid Roest, 31-07-2015
Dhea is wel verkrijgbaar in nederland, online en via de wat betere natuurwinkel. Maar er is wel een ding wat ik mij afvraag. Er zijn diverse sites waarin vermeld wordt dat mannen meer nodig hebben dan vrouwen, mannen 50 en vrouwen 25 mg. Wat ik nergens lees is dat je lichaam genoeg aanmaakt. Als je als vrouw dan nog eens 25 mg erbij slikt dan worden je waardes veel te hoog. Ik kan mij niet voorstellen dat dit verantwoord is. Ik ben zelf hypofysepatient, wat inhoudt dat mijn hypofyse niet werkt. Ik slik dagelijks 25 mg, maar mijn lichaam maakt zelf geen enkel hormoon aan. Mijn bloedwaardes zijn voor mijn leeftijd volgens de laatste meting in juni tegen de hoge kant. Ik vraag mij af wat er gebeurt als ik er nog eens 25 mg bij zou gaan slikken. Want ik heb ook osteoperose en ja, ik zou ook graag 10 kl willen afvallen.
Reactie infoteur, 02-08-2015
Misschien heb je wat aan dit artikel over osteoporose? http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/124970-osteoporose-door-magnesium-en-vitamine-d-tekort.html Alhoewel ik me goed kan voorstellen dat de oorzaak bij u/jou anders is in verband met de hormonen die je mist in je lichaam.