DHEA een fantastisch hormoon voor de gezondheid

DHEA een fantastisch hormoon voor de gezondheid DHEA is een onderdeel van het gehele hormonale stelsel en is daarbij van uitzonderlijk belang voor het verminderen van vermoeidheid. Het voorziet daarbij het lichaam van meer glucose in de cellen, waardoor de bevoorrading van energie in de spiercellen toeneemt. Daarnaast verlengt het de levensduur en is ook nog eens spotgoedkoop. Dat is gelijk de reden, dat het door de commercie onderbelicht wordt. DHEA werkt fantastisch bij humorale en cellulaire immuniteit en zorgt ervoor dat er meer glucose in de cellen wordt opgenomen. Daardoor voelt men zich minder vermoeid. De hogere opname van glucose zorgt tevens voor een betere energie bevoorrading van de spieren. Ook stimuleert het het produceren van gammaglobulinen, hetgeen infecties tegengaat. Het zorgt voor een toename en een betere werking van B, C en NK-cellen en biedt een zekere bescherming tegen auto-immuunziekten.

Algemeen

DHEA (dehydroepiandrosterone) is het meest voorkomende hormoon en de voorloper van steroïde hormonen zoals testosteron en oestrogeen. Iedere dag maken we zo'n 200 miljard nieuwe DHEA-moleculen aan en elke cel van het lichaam is omringd door circa 1.000 van deze moleculen, waarbij dit bij andere moleculen ten hoogste twee bedraagt. In geval van stress maakt de bijnierschors tegelijkertijd DHEA en cortisol aan, waarbij cortisol de energie verschaft om adequaat op een probleemsituatie te kunnen reageren. Het zorgt echter tevens voor spierafbraak en een verzwakking van het immuunsysteem (I.S), tegen welke I.S. verzwakking DHEA bescherming biedt. Een goed evenwicht tussen deze beide hormonen is dan ook van belang, wat vooral noodzakelijk is indien het compensatievermogen in de bijnierschors in deze is aangetast, waardoor er te weinig DHEA wordt aangemaakt om tot een juiste verhouding tussen beide hormonen te geraken.

De werking van het hormoon DHEA

Dit hormoon activeert de hersencellen die verantwoordelijk zijn voor het denkvermogen en het geheugen door de elektrische activiteit tussen deze cellen te verhogen. Een en ander geldt voor de cellen in de hypothalamus en in de cortex. Daarnaast bevordert DHEA het vrijkomen van de neurotransmitters die het geheugen en de stemming beïnvloeden.

Bij mannen biedt het een beschermende werking tegen prostaatkanker en bij vrouwen vóór de menopauze tegen borstkanker. Echter na de menopauze verhoogt DHEA juist het risico bij vrouwen op borstkanker. Deswege dient in die fase als er al met DHEA behandeld wordt, een en ander uitsluitend in combinatie met oestrogeen en progesteron te geschieden.

Minder aanmaak van DHEA

Dit hormoon wordt zo massaal aangemaakt omdat het omgezet wordt naar andere hormonen zoals oestrogeen en testosteron of derivaten daarvan. Normaliter vermindert de productie van DHEA uitsluitend met het ouder worden, echter bij een verstoring in de hypofyse-hypothalamus-bijnier-as kan reeds op jonge leeftijd dit verschijnsel zich voordoen. Teneinde zulks te bepalen is een bloed en/of 24-uurs urineonderzoek noodzakelijk zeker bij een verminderde immuunfunctie. Bij een bewezen tekort is extra DHEA suppletie gewenst maar dan wel in combinatie met andere hormonen. Zeker als het gaat over een hoge dosis aan hormonen. Een DHEA-behandeling dient deswege altijd deel uit maken van een totaalpakket van hormoon-, immuunversterkende- en voedingstherapie. Tevens is DHEA suppletie bevorderlijk bij osteoporose patiënten, die per definitie lage waarden van deze stof hebben.

Suppletie met DHEA

DHEA wordt onder andere gebruikt voor:
  • het verbeteren van geheugen en stemming
  • de bescherming van de pancreas, hart en bloedvaten
  • het verminderen van angsten bij milde depressies
  • het verbeteren van het libido en vruchtbaarheid met name bij vrouwen
  • osteoporose

Lees verder

© 2014 - 2020 Zonne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
ZwangerschapshormonenZwangerschapshormonenWat voor hormonen spelen een belangrijke rol tijdens de zwangerschap? Wat is de rol van deze hormonen? En wat zijn de ge…
Medicijnen die acne kunnen opwekkenAcne die geïnduceerd wordt door medicatie, is meestal ongevaarlijk maar wel vervelend. Bij het stopzetten van de medicat…
Hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronHormonen: oestrogeen, progesteron, testosteronDe geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron zijn belangrijk voor hoe we ons voelen. Deze hormonen spelen…
Syndroom of ziekte van CushingSyndroom of ziekte van CushingHet syndroom van Cushing is een weinig voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door verhoogde cortisolbloedspiegel…

De magische groene wereld van malachietDe magische groene wereld van malachietDe ondoorzichtige diepgroene malachiet met haar fascinerende tekening van lichtgroene banden en concentrische cirkels be…
Artemisia tegen kankerArtemisia tegen kankerArtemisia, ofwel Alsem, is vooral bekend geworden door de speciale soort die een geneeskrachtige werking blijkt te hebbe…
Bronnen en referenties
  • De CVS mythe uitgave 2012 van Dr.Francis Coucke

Reageer op het artikel "DHEA een fantastisch hormoon voor de gezondheid"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

El Enem, 16-04-2019 18:36 #4
Ik bestelde dhea online in een webshop. Het werd per post verzonden maar de politie onderschepte het pakje. ik woon in België en ik wist niet dat dhea verboden is in België.
Volgens de politie is dhea een bij wet verboden steroïde annabolica.
In het slechtste geval riskeert ik een gevangenistraf omdat ik een doosje dhea aankocht.
Het zal waarschijnlijk niet zover komen, temeer omdat ik niet wist dat het een verboden middel is in België.

Evana, 25-08-2015 16:24 #3
Na jarenlang DHEA gebruikt te hebben met zeer positieve resultaten, kreeg ik in januari van de apotheek ineens te horen dat ik moest gaan betalen. 110 euro voor 90 pilletjes! Dat heb ik niet.
Bespottelijk, de werking van dit middel is wetenschappelijk aangetoond.

Astrid Roest, 31-07-2015 20:36 #2
Dhea is wel verkrijgbaar in nederland, online en via de wat betere natuurwinkel. Maar er is wel een ding wat ik mij afvraag. Er zijn diverse sites waarin vermeld wordt dat mannen meer nodig hebben dan vrouwen, mannen 50 en vrouwen 25 mg. Wat ik nergens lees is dat je lichaam genoeg aanmaakt. Als je als vrouw dan nog eens 25 mg erbij slikt dan worden je waardes veel te hoog. Ik kan mij niet voorstellen dat dit verantwoord is. Ik ben zelf hypofysepatient, wat inhoudt dat mijn hypofyse niet werkt. Ik slik dagelijks 25 mg, maar mijn lichaam maakt zelf geen enkel hormoon aan. Mijn bloedwaardes zijn voor mijn leeftijd volgens de laatste meting in juni tegen de hoge kant. Ik vraag mij af wat er gebeurt als ik er nog eens 25 mg bij zou gaan slikken. Want ik heb ook osteoperose en ja, ik zou ook graag 10 kl willen afvallen. Reactie infoteur, 02-08-2015
Misschien heb je wat aan dit artikel over osteoporose? http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/124970-osteoporose-door-magnesium-en-vitamine-d-tekort.html Alhoewel ik me goed kan voorstellen dat de oorzaak bij u/jou anders is in verband met de hormonen die je mist in je lichaam.

Kimberley Pex, 11-06-2015 19:20 #1
DHEA is 'n hormoon dat niet vrij verkrijgbaar is, alleen op dokters recept, en dan alleen nog met n machtiging van de arts naar de zorgverzekeraar. 'n Héle lange gecompliceerde weg. DHEA is bij depressie, en bijnierschorshormoontekort (uitputting) en vele immunologische aandoeningen, kanker, hart en vaatziekten, C.V.S. enz. enz. enz. HET middel om de cirkel te doorbreken, en uiteindelijk te regenereren. Vroeger kon je t zo kopen in Nederland in reformhuizen, bij de apotheek en de drogist, De Tuinen enz. Omdat Nederland van die idiote regelgevingen te pas en onpas invoert, zijn nu veel mensen de dupe. In de V.S. is dit levenshormoon wel gewoon te koop. Zoals zoveel levensreddende middelen, die mensen echt nodig hebben om te herstellen, is DHEA ook weer 'n geneesmiddel waar 'n stop op gezet is. In Nederland dus. God, wat lopen wij achter, ik bedoel; minister van Volksgezondheid.

Infoteur: Zonne
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Special: Belangrijke voedingstoffen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!