Buikpijn: wat kan het zijn en wat kun je er zelf tegen doen?
Buikpijn is er in soorten en maten. Het kan met eten te maken hebben, met menstruatiepijnen, met een maag die ontstoken is en zelfs met teveel spanningen. Het kan echter ook zijn dat je een prikkelbare darm hebt, of een blindedarmontsteking. Voor de normale huis-en-en-keuken-buikpijn zijn er vaak wel natuurlijke oplossingen. Bij de andere soorten buikpijn moet een dokter geraadpleegd worden, want buikpijn kan ook een veel ernstiger oorzaak hebben. Soms weet je ook niet precies wanneer je met buikpijn naar de dokter moet.
De oorzaken van buikpijn
Buikpijn kan duizend-en-één oorzaken hebben. Zo kan het voorkomen dat iemand buikpijn heeft door:
- Een te stevige maaltijd. Dit geeft een zwaar gevoel in de maag dat vervolgens langzaam naar beneden trek en pijn in de buik veroorzaakt
- Te snel eten. Dit geeft een bollende buik door teveel aan darmgassen
- Een zeurende pijn in de buikstreek die gepaard gaat met een weeïg gevoel in de rug. Dit voelen meisjes en vrouwen voor en tijdens hun menstruatie.
- Voortdurende buikpijn kan een ontsteking als oorzaak hebben, maar mensen die onder enorme stress staan kunnen het ook voelen
- Een prikkelbare darm
- Blindedarmontsteking
- Bepaalde soorten kanker
- Voedselvergiftiging
Wanneer naar de dokter met buikpijn
Maar wanneer ga je nu naar de dokter met buikpijn? Vaak denken mensen wel dat het zo weer over gaat en in veel gevallen is dat natuurlijk ook zo. Als je zwaar getafeld hebt bijvoorbeeld. Of als je iets hebt gegeten dat veel winderigheid oplevert en je daar last van hebt. Toch zijn er ook situaties waarbij je beslist wel met buikpijn naar een dokter moet. Dat is als:
- De pijn blijft doorgaan en niet na een paar dagen over is (het gaat dan om draaglijke pijn. Als mensen zoveel pijn voelen dat ze er niet meer door kunnen functioneren, moet natuurlijk onmiddellijk een arts worden ingeschakeld.)
- Als de toiletgang maar niet lukt of iemand voortdurend diarree heeft
- Als er bloed of slijm in de ontlasting zit
Direct hulp inschakelen van een arts bij bepaalde buikpijn
In de bovenstaande gevallen is aanknoeien met huisgemaakte middeltjes of natuurlijke middelen geen optie. Direct de hulp van een arts inschakelen is noodzakelijk. Overigens hoeft dan niet te blijken dat er sprake is van een ernstige aandoening. Zo kan iemands spijsvertering gewoon helemaal in de war zijn. Door een verandering van omgeving, door ander eten te nuttigen of bijvoorbeeld door heel luxe te gaan eten terwijl normaal gesproken heel sober wordt gedineerd.
Te veel vet geeft spijsverteringsproblemen
Iemand die veel vet eet kan bijvoorbeeld snel last krijgen van spijsverteringsproblemen. Sommige mensen eten ook bijna geen vet en als die dan opeens iets krijgen voorgeschoteld waar kwistig met roomboter, room of spek is gewerkt, merken zij dat direct aan hun buik.
Gerechten lichter maken voor het spijsverteringskanaal met gebruik van kruiden
Wie zelf kookt heeft een aantal kruiden tot de beschikking die er voor zorgen dat het spijsverteringskanaal het iets gemakkelijk heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld:
- Bonenkruid – maakt tuinbonen lichter verteerbaar
- Laurier en rozemarijn – zorgen er voor dat vlees beter wordt verwerkt door het lichaam
- Gember – Maakt zware kost als kool en prei makkelijker te verteren
- Pepermunt – Helpt de spijsvertering in zijn algemeenheid gemakkelijker werken
Muntthee
In landen rond de Middellandse zee is muntthee al eeuwen het middel om de spijsvertering te helpen. Ook in Nederland wordt de thee steeds vaker geserveerd en staat hij bij heel veel bedrijven inmiddels op de kaart. Vreemd is dat niet. Muntthee zorgt voor de spijsvertering, maar bevat niet net als pepermunt veel suiker. Overigens wordt de muntthee in landen als Marokko wel mierzoet gedronken. Maar hij is ook zonder suiker erg lekker en verfrissend. Bovendien kan de thee ook koud worden gedronken in de zomer en ook dan heeft hij z’n verzachtende eigenschappen nog steeds. Na iedere maaltijd een kop pepermuntthee kan al voor veel verlichting zorgen. Overigens mag de drank onbeperkt gedronken worden, dus wie het lekker vindt mag het ook de hele dag door drinken.
Wat doet pepermuntthee?
Pepermuntthee zorgt er voor dat:
- Een opgeblazen buik verdwijnt
- De eetlust terugkeert
- Iemand helderder kan denken
Homeopathie en pepermunt
Wie homeopathische geneesmiddelen slikt, moet overigens van de pepermunt afblijven. Zelfs tandpasta met het kruid erin is uit den boze, want pepermunt (maar ook koffie) kunnen de werking van een homeopathisch middel helemaal laten verdwijnen. Alles dat naar pepermunt smaakt mag dus niet. En bijna alle tandpasta’s vallen daar ook onder. Elmex mentholvrij, Zendium mentholvrij Parodontax zonder pepermunt (met of zonder fluoride), Elmex zonder menthol, Homeofresch en Homeogencil, Homeoclean of CR32 mogen in dat geval wel gebruikt worden.
Menstruatiepijn en vrouwenmantel
Menstruatiepijn kan natuurlijk opgelost worden met allerlei pijnstillers. Maar de natuur heeft zelf ook remedies uitgevonden. De eerste is vrouwenmantel. Dit is zoals de naam al doet vermoeden een echt vrouwenkruid. Vrouwenmantel heeft samentrekkende eigenschappen. Het kan daardoor ook bij diarree en na een bevalling worden gebruikt.
Vrouwenmantel - Alchemilla vulgaris
Wilde vrouwenmantel is in Nederland een beschermde plant. Alchemilla vulgaris kan wel heel goed gebruikt worden voor dit doel. Dat is een andere plant dan vaak verkocht wordt in de tuincentra, maar heeft wel de goede eigenschappen van de wilde vrouwenmantel. Het jonge blad van deze plant kan trouwens ook gewoon door de salade worden gedaan. Wel oppassen met jonge kinderen. In vrouwenmantel zit salicylzuur (dit is een stof die ook de aspirine zijn heilzame kwaliteiten geeft). Dat mogen kinderen niet hebben. Zwangere vrouwen moeten zich ook verre houden van de vrouwenmantel. Het kruid kan namelijk weeën opwekken.
Kamille tegen buikpijn
Roomse Kamille helpt ook tegen buikpijn. Deze plant is een overblijvende kamille, terwijl de gewone kamille 1-jarig is. Roomse Kamille ruikt niet zozeer naar kamille, als wel naar appel. Kamille verzacht. Of het nu inwendig of uitwendig wordt gebruikt. Mensen kunnen er thee van zetten. Die is niet alleen goed voor volwassenen, maar ook voor kinderen). De thee werkt een beetje laxerend, het helpt bij spanningen, bij blaasontsteking, verwijdde bloedvaten en bij reumatiek. De etherische olie kan worden gebruikt voor hete omslagen. (Doe een doek in een heet bad met 10 druppels van deze olie. Uitwringen en dan direct op de buik leggen. Daaroverheen een kruik of warmwaterzak om de warmte langer op de buik te houden.)