Opvliegers hebben een functie

Opvliegers hebben een functie. Welke vrouw tijdens haar overgangsperiode kent ze niet: opvliegers! Natuurlijk zijn er uitzonderingen en heb ik diverse vrouwen gesproken die nooit iets van de overgang gemerkt hebben, laat staan van opvliegers. Toch kunnen de meeste vrouwen wel meepraten over dit onderwerp. Maar wist u ook dat opvliegers ergens goed voor zijn? Over het algemeen hebben opvliegers een vrij negatieve reputatie. Dat komt voornamelijk omdat de meeste vrouwen er in meer of mindere mate hinder van hebben en het zeker niet prettig vinden. Bovendien is er te weinig bekend is over de ware functie ervan.

De meest voorkomende symptomen van opvliegers

  • Ineens overmatig zweten
  • Hartkloppingen
  • Het eerst bloedheet krijgen en soms daarna de koude rillingen
  • Diep rode gelaatskleur
  • Een opgejaagd gevoel
  • Vlagen van misselijkheid

Het lijkt net of de innerlijke thermostaat op hol slaat. Het duurt maar heel even, gelukkig maar. Maar toch, je staat aan de kassa of met iemand te praten en ineens vindt er binnenin je een vulkanische explosie plaats die heel goed zichtbaar is voor iedereen. Dat voelt niet echt prettig.

Onwetendheid

Wat opvalt bij de meeste artikelen over opvliegers, is, dat men voornamelijk naar manieren zoekt om deze te bestrijden. Hetzelfde geldt voor reclames voor middelen tegen de overgangsklachten. Dat is begrijpelijk; alles wat wij niet willen voelen en wat enigszins onaangenaam voelt, wordt getracht vermeden, onderdrukt of bestreden te worden. Dat zijn menselijke trekken. Maar hierin schuilt veel onbegrip en onwetendheid.

Eigen ervaring

Zeker in het begin van mijn eigen overgang (waar ik nog niet klaar mee ben) heb ook ik de neiging gehad om zo snel mogelijk van die klachten af te komen. Logisch, ik had zowat 20 opvliegers in een uur en wist echt niet meer waar ik het zoeken moest. Hormoonpillen- en pleisters boden tijdelijk soelaas. Maar omdat deze hormonen ook ongewenste verschijnselen kunnen veroorzaken, heb ik ze echt alleen maar gebruikt tijdens de heftigste periode die toch wel een aantal jaren duurde. Daarna ben ik overgestapt op homeopathie en kruidenremedies. Wat mij persoonlijk het meest geholpen heeft zijn drie dingen:
  • Sojaproducten, vooral sojamelk, maar ook b.v. vleesvervangers.
  • Minder of geen vlees eten. Ik merkte al heel snel dat de opvliegers in frequentie toenamen naarmate ik weer meer vlees at.
  • Acceptatie en de wetenschap dat opvliegers een functie hebben.

Lichaamsfuncties

Toen ik over deze hormonale storingen eens met een bevriende natuurarts sprak, vertelde hij mij dat het hebben van opvliegers best gezond is en hij gaf mij het boekje: 'Stroomsysteem en Optimale Vitaliteit'. Daarin kon ik onder andere inderdaad lezen welke functie opvliegers hebben.

Als de menstruatie stopt, die eveneens een belangrijke functie had, nemen de opvliegers die functie over: het afvoeren van afvalstoffen. Het menselijk lichaam is voortdurend op zoek naar balans en zal alles proberen om de (vaak opgehoopte) afvalstoffen kwijt te raken. Deze afvalstoffen produceert het lichaam zelf of ze komen via allerlei wegen het lichaam binnen, denk hierbij aan voedsel, medicijnen, drugs, alcohol, ingeademde lucht enzovoorts. Als het lichaam deze afvalstoffen niet meer kwijt kan, wordt het ziek.

Behalve de gewone uitscheidingselementen als urine, stoelgang en zweet heeft het lichaam nog meer effectieve manieren om zijn afvalstoffen te lozen, de voornaamste zijn: diarree, tranen, verkoudheid (snot), koorts, etteringen. Al deze verschijnselen ervaren wij meestal als onaangenaam en maar al te vaak proberen we ze dan ook te bestrijden of te onderdrukken.

Misschien is het een goed idee om meer met het lichaam samen te werken, het is tenslotte dag en nacht hard voor ons aan het werk. We zouden er meer op kunnen letten, wat we erin stoppen, bijvoorbeeld. Hoe minder afvalstoffen er aan te pas komen, hoe beter wij ons zullen gaan voelen.

Ondersteunende middelen

  • Homeopathie: Lachesis, Pulsatilla en Sanguinaria (bij voorkeur voorgeschreven door huisarts of homeopaat)
  • Salie- en pepermuntthee werkt verkoelend
  • Hopthee geeft rust
  • Ginseng versterkt
  • Vrouwenmantel harmoniseert
  • Accupuntuur en Chinese thee kunnen helpen bij opvliegers, slapeloosheid, gewrichtsklachten en stemmingswisselingen.
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvliegers bij vrouw en manOpvliegers bij vrouw en manOpvliegers kunnen zowel bij de man als bij de vrouw ontstaan. Een opvlieger, ook wel vapeur of opvlieging genoemd, is ee…
Opvliegers. OvergangsklachtenOpvliegers zijn onschuldig maar niet minder vervelend. Een kruidenthee kan helpen opvliegers en overgangsklachten te ver…
Alles over de overgang en de menopauzeAlles over de overgang en de menopauzeAlle vrouwen krijgen er vroeg of later mee te maken: de overgang. Bij de ene vrouw gaat deze periode zowat ongemerkt voo…
Soja en vruchtbaarheidSoja en vruchtbaarheidSoja bevat plantaardige hormonen (fyto-oestrogenen) welke erg lijken op de vrouwelijke oestrogene hormonen. Door deze ho…

Magnified Healing®Magnified Healing® is net als Reiki een energetische vorm van helen en behandelen. Alleen is Magnified Healing® nog niet…
Buikpijn: wat kan het zijn en wat kun je er zelf tegen doen?Buikpijn: wat kan het zijn en wat kun je er zelf tegen doen?Buikpijn is er in soorten en maten. Het kan met eten te maken hebben, met menstruatiepijnen, met een maag die ontstoken…
Bronnen en referenties
  • Het boekje Stroomsysteem en Optimale vitaliteit van Han M. Stiekema
Minga (63 artikelen)
Laatste update: 25-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.