Opvliegers. Overgangsklachten

Opvliegers zijn onschuldig maar niet minder vervelend. Een kruidenthee kan helpen opvliegers en overgangsklachten te verminderen soms zelf te voorkomen.

Wat zijn opvliegers

Opvliegers zijn temperatuurwisselingen die onregelmatig optreden in het lichaam. Je kunt dit ook herkennen als je nog niet in de overgang bent. Wanneer je plotseling moet blozen of te warm drinkt of eet voel je jezelf ook plotseling warm worden, een rood hoofd krijgen en misschien zelf transpireren. Sommige vrouwen hebben deze opvliegers een paar keer per week maar het kan ook zijn dat talloze keren per dag geplaagd wordt. Hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en hartkloppingen kunnen ook klachten door opvliegers zijn.

Waar komen opvliegers vandaan

Helemaal zeker is men niet over de herkomst van de opvliegers maar waarschijnlijk ligt de oorzaak in een schommelend gehalte van het hormoon oestrogeen. Het aansturen van alle hormonen gebeurt in de hersenen met name door de hypofyse. Deze regelt ook onze hartslag, ademhaling en het verwijden van bloedvaten. Het schommelend hormoon gehalte zorgt ervoor dat de hypofyse verkeerde signalen oppikt en vervolgens daarop reageert alsof de lichaamstemperatuur te hoog is. Het afkoelingsmechanisme van ons lichaam wordt in werking gezet : verwijding van de bloedvaten, je huid wordt koud en klam, je hart gaat sneller kloppen en het zweet breekt je uit.

Opvliegers zijn vervelend en best irritant maar gelukkig onschuldig. Wanneer ze ’s nachts vaak komen noemt men dat “nachtelijk zweten”. Ze kunnen seconden duren maar ook een half uur. Vervelend is dat je niet weet wanneer ze komen en kunnen zelfs zo erg zijn dat je jezelf vaker op een dag moet verschonen of dat ’s nachts je bed zo nat is dat nieuw beddengoed noodzakelijk is.
Het kan je nachtrust zodanig verstoren dat je steeds meer vermoeid raakt.

Wat kun je zelf aan opvliegers doen

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om opvliegers te verminderen.
 • Draag meerdere lagen lichte kledingstukken. Dit maakt het je makkelijk om iets uit te trekken als je warm krijgt en vervolgens ook weer aan te trekken.
 • Probeer stress en spanningen zoveel mogelijk te vermijden.
 • Ook een ventilator kan snel verkoeling geven. Een handventilator die op batterijen werkt is handig om mee te nemen.
 • Zorg ook voor voldoende beweging liefst in de buitenlucht.
 • Zorg eveneens voor voldoende bezigheden gedurende de dag. Dit zorgt voor afleiding en minder aandacht voor klachten.

Behandeling van overgangsklachten

Om zeker te zijn dat je overgangsklachten hebt kun je bij de huisarts een bloedonderzoek laten doen waarbij gekeken wordt naar de hormoonspiegelwaarden. Het meest doeltreffend zijn waarschijnlijk de behandelingen waarbij hormonen worden ingezet. Maar deze behandelingsvorm kent ook de nodige bijwerkingen. Verder is het mogelijk om homeopathische geneesmiddelen te gebruiken.

Een andere natuurlijke en goedkope behandeling is het gebruik van kruiden die je als thee kunt drinken. Hieronder kun je een recept vinden voor een kruidenthee tegen overgangsklachten en met name de opvliegers.

Recept

 • 20 gram Duizendblad
 • 20 gram Vrouwenmantel
 • 20 gram Salie
 • 10 gram Wijnruit
 • 10 gram Herderstasje
 • Allen gedroogde kruiden.

Gebruik:

Gedurende 4 weken 2 x daags 1 kopje nemen eventueel gezoet met honing. Vervolgens 3 weken niet. Dan herhalen.

Bereiding:

1 eetlepel van het kruidenmengsel overgieten met 1 kop kokend water en vervolgens 10 minuten laten trekken. Dan de thee zeven.

Op de foto: Vrouwenmantel, HET kruid voor vrouwen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tandor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opvliegers tijdens de overgangOpvliegers tijdens de overgangOpvliegers/opvliegingen oftewel vapeurs: een typische klacht tijdens de overgang. Vaak ontstaan de eerste opvliegers vla…
Salvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract tegen opvliegers en nachtelijk zwetenSalvia-extract is een natuurlijke remedie tegen opvliegers en nachtelijk zweten als gevolg van de overgang en menopauze.…
Verschil tussen de overgang en de menopauzeVerschil tussen de overgang en de menopauzeWat is het verschil tussen de overgang en de menopauze? Er komt een moment in het leven van de vrouw dat de eierstokken…

Menstruatie en klachtenMenstruatie en klachtenEen werkzame kruiden thee tegen uitblijvendende bloedingen, hevige bloedingen en pijnlijke menstruatie (baarmoederkrampe…
Metamorfose TherapieMetamorfose TherapieMetamorfose therapie is een vorm van reflexzone therapie waarbij de voeten, de handen en het hoofd worden behandeld. Doo…
Bronnen en referenties
 • Medistart BV, Gynaecologie.nl
 • Gezondheidsnet.nl
 • Bilz, de nieuwe natuurlijke geneeswijzen
Tandor (13 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.