Menstruatie en klachten

Menstruatie en klachten Een werkzame kruiden thee tegen uitblijvendende bloedingen, hevige bloedingen en pijnlijke menstruatie (baarmoederkrampen).

Wat zijn menstruatieklachten en hoe vaak komen deze voor?

Menstruatieklachten (hevig bloedverlies) hebben voor iedere vrouw een andere betekenis. De meeste vrouwen spreken over hevig bloedverlies, als het meer is dan zij gewend zijn. Een exacte omschrijving van hevig bloedverlies is er niet. Wel is het doorgaans zo dat men over hevig bloedverlies spreekt bij verlies van brokken (stolsels) en indien er sprake is van bloedarmoede. Hevig bloedverlies is echter niet gevaarlijk maar wel vervelend en afhankelijk van uw klachten moet er worden gekeken of en welke behandeling noodzakelijk is. Bij veel vrouwen ontstaan deze klachten soms na het stoppen van de anticonceptiepil of na hun dertigste of veertigste jaar. Andere vrouwen menstrueren al van jongs af aan hevig, zijn daaraan gewend en weten niet meer beter. De oorzaken kunnen verschillend zijn evenals de aanpak van het probleem. Men schat dat een op acht vrouwen met deze klachten medische hulp inroept.

Oorzaken

De dikte van het baarmoederslijmvlies is mede bepalend voor de hoeveelheid menstruatiebloed. Hormonen die in de eierstokken worden aangemaakt, zorgen voor de opbouw en dus de dikte van het slijmvlies. De menstruatie (bloeding) ontstaat omdat de baarmoeder het slijmvlies afstoot. Dit wordt veroorzaakt door een dalende hormoonspiegel. Hoe ouder men wordt en de overgang in zicht komt, worden door de eierstokken onregelmatiger hormonen aangemaakt. Hierdoor komt het voor dat het slijmvlies veel dikker is en bij het loslaten (afstoten) veel meer bloeding geeft. Omdat de pil de hormoon productie reguleert blijft bij gebruik hiervan het slijmvlies dunner en zal er minder bloeding optreden. Ook de baarmoeder zelf kan invloed hebben op het optredende bloedverlies. De baarmoeder bestaat uit een spierwand en vormt aan de binnenzijde een holte. Veranderingen in deze vorm door bijvoorbeeld poliepen of vleesboompjes, maar ook afwijkingen van het slijmvlies zelf, kunnen oorzaak zijn voor hevig bloedverlies. Bij zes op de tien vrouwen is geen duidelijke verklaring voor toegenomen bloedverlies te vinden.

Welke onderzoeken zijn mogelijk?

  • Gynaecologisch onderzoek
  • Bij dit onderzoek wordt door de gynaecoloog de baarmoedermond bekeken en indien nodig een uitstrijkje verricht. Een inwendig onderzoek geeft de arts informatie over de toestand van de baarmoer zelf. Ook eventuele veranderingen van de eierstokken worden onderzocht.
  • Bloedonderzoek
  • Bij dit onderzoek wordt gekeken naar het ijzergehalte, de bloedstolling en bloedarmoede.
  • Echoscopie
  • Ook hiermee wordt onderzocht of er afwijkingen te vinden zijn van de baarmoeder en de eierstokken.
  • Vloeistofcontrast echoscopie
  • Indien er een verdacht is op afwijkingen van de baarmoederholte, is dit het volgende onderzoek.
  • Hysteroscopie
  • Door middel van een buisje, kijkt de gynaecoloog in de baarmoeder om eventuele poliepjes en vleesboompjes op te sporen en eventueel meteen te verwijderen.

Behandelingsmogelijkheden

Afhankelijk van de bevindingen zijn er diverse behandelingsmogelijkheden. Dit varieert van operatieve ingrepen tot medicamenteuze behandeling. Het zou te ver voeren om deze hier allen te beschrijven, omdat ze sterk afhankelijk zijn van de bevindingen en de klachten. De gynaecoloog is de aangewezen persoon om in een voorkomend geval de opties met u te bespreken.

Natuurlijke geneeswijzen.

De natuur heeft ons ook middelen ter beschikking gesteld die gebruikt kunnen worden bij menstruatieklachten. Het gaat hier om menstruatie klachten zonder aanwijsbare oorzaak of waarbij verder medisch ingrijpen niet noodzakelijk wordt geacht door de gynaecoloog. Hieronder treft u een aantal recepten aan. Bij ieder recept is aangegeven voor welke klachten het gebruikt kan worden.

Recept 1. Sterke tot hevige bloedingen.

  • 20 gram Kalmoeswortel
  • 20 gram Brandnetel
  • 15 gram Varkensgras
  • 15 gram St. Janskruid (Hypericum)*
  • 15 gram Guldenroede
  • 10 gram Weegbree

Gebruik.

Een eetlepel van de gedroogde kruiden op drie koppen kokend water. Vervolgens laten inkoken tot twee koppen. De thee dan zeven. Vier maal daags een half kopje van de thee nemen. Niet meer! De thee uitsluitend au bain marie opwarmen. U mag de thee eventueel met wat honing zoeten.
*let op met Hypericum. Dit kan een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen. Lees de bijsluiter van eventuele andere medicijnen

Recept 2. Zwakke of uitblijvende menstruatie

  • 15 gram Duivenkervel
  • 15 gram Kamille
  • 20 gram Melisse
  • 10 gram Tuinvaren
  • 10 gram Veldzuring
  • 10 gram Marjolein

Gebruik.

De thee als boven bij recept 1 gebruiken.

Recept 3. Baarmoederkramp, pijnlijke menstruatie.

  • 15 gram Kamille
  • 15 gram Stinkende gouwe
  • 10 gram Duizendblad
  • 10 gram Weegbree

Gebruik.

Een eetlepel gedroogde kruiden overgieten met een kop kokend water en tien minuten laten trekken. De thee vervolgens zeven.
drie maal daags een kopje nemen eventueel gezoet met honing.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tandor, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van het uitblijven van de menstruatieOorzaken van het uitblijven van de menstruatieNiet op tijd ongesteld worden komt redelijk vaak voor. Wanneer u dit voor de eerst keer meemaakt, zal u misschien wel sc…
Pijnlijke menstruatiePijnlijke menstruatieDysmenorroe of pijnlijke menstruatie komt bij vele vrouwen wel eens voor. Meestal komt de pijn vanuit de onderbuik en ka…
Niet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenenNiet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenenEen regelmatige menstruatie wordt beschouwd als een teken dat je niet zwanger bent. Maar wat nu als je niet ongesteld wo…

Huismiddeltjes: RugpijnRugpijn is een lastig en veelvoorkomend verschijnsel. Zo'n 80 procent van alle mensen krijgt hier op enig moment mee te…
Metamorfose TherapieMetamorfose TherapieMetamorfose therapie is een vorm van reflexzone therapie waarbij de voeten, de handen en het hoofd worden behandeld. Doo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pethan, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG)
  • Bilz, de nieuwe natuurgeneeswijzen
Reactie

Joanke, 09-02-2016
Moet je deze thee altijd drinken, of alleen tijdens de menstruatie? Ik gebruik dan de eerstgenoemde thee tegen vloeien. Reactie infoteur, 17-02-2016
Je kunt enkele dagen voor de menstruatie met de thee starten en gedurende de menstruatie.

Tandor (13 artikelen)
Gepubliceerd: 14-04-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.