Geneeskrachtige kruiden bij keelpijn

Bijna iedereen heeft in de winter wel eens last van keelpijn. Vaak gaat het gepaard met verkoudheid of griep. Als oplossing worden vaak dropjes of keeltabletten gebruikt. Deze werken lang niet altijd goed en lang genoeg. Er zijn verschillende kruiden te vinden die kunnen helpen, zelfs in de koude wintermaanden. Planten die tot huismiddeltjes kunnen worden gemaakt zijn onder andere oregano, driekleurig viooltje en rozenbottel.

Hoe wordt keelpijn veroorzaakt

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is het vrij onschuldig. Bij een verstopte neus is bijvoorbeeld alleen mondademhaling mogelijk. De lucht komt onverhit en ongezuiverd in de keel terecht, waar het irritatie veroorzaakt.
Hij een verkoudheid kan de keel geïrriteerd of beschadigd raken door veel hoesten. Keelpijn kan ook direct door een bacterie of virus worden veroorzaakt, maar ook door een ontsteking aan bijvoorbeeld de amandelen, maar ook door verschillende irritaties van buitenaf. Dit komt vrijwel altijd neer op vervuilde lucht, zoals langs een drukke weg of bij mensen die veel roken.

Wanneer naar de dokter?

Keelpijn kan veel pijn veroorzaken. Zeker wanneer het problemen oplevert met eten of zelfs ademen moet er een dokter bijkomen. Als dit niet het geval is, is keelpijn nog wel een symptoom van verschillende ziekten. Daarom is het verstandig naar de dokter te gaan als:
  • Slikken veel pijn veroorzaakt
  • Bij hoge koorts
  • Bij ademhalingsproblemen
  • Bij jonge kinderen
  • Als er andere symptomen zijn, die ongeveer gelijktijdig met de keelpijn ontstonden
  • Als de pijn lang aanhoud
  • Wanneer er spraken is van meer klachten

Medicijnen tegen keelpijn

Er zijn verschillende medicijnen tegen keelpijn vrij verkrijgbaar. Vooral zuigtabletten zijn populair, maar deze hebben als nadeel dat ze maar kort werken. Ook dropjes worden veel gebruikt, maar deze hebben een nog kortere werking, als ze al werken. Drankjes hebben vooral nut als de keelpijn komt door hoesten, dan kan bijvoorbeeld hoestsiroop worden gebruikt.
Thee is een beproeft middel tegen keelpijn. Een kop warme thee met honing kan de keel verzachten en de pijn doen verminderen. Ook dit is gebaseerd op het tijdelijk verzachten van de keel. Een echt geneesmiddel tegen keelpijn is er niet, aangezien het zo veel verschillende oorzaken kan hebben. Geneeskrachtige kruiden kunnen evenveel en soms zelf meer doen als middelen die te koop worden aangeboden. Kruiden die geschikt zijn, zijn onder andere oregano, driekleurig viooltje en rozenbottel.

Oregano (<I>Origanum vulgare</I>) / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)Oregano (Origanum vulgare) / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oregano (Origanum vulgare)

Oregano bevat veel etherische oliën. Deze verzachten de keel en verminderen eventuele ontstekingen. Ook vermindert oregano de neiging om te hoesten, wat een oorzaak van keelpijn kan zijn. Oregano kan geen kwaad, zelfs als het niet helpt. Een groot voordeel van oregano is dat het veel als keukenkruid wordt gebruikt. Het is dus ook in de winter gemakkelijk te verkrijgen. Het is belangrijk dat de werkzame stoffen van deze plant in contact komen met de keel. Dit kan het gemakkelijkst gegarandeerd worden door er thee van te zetten. Deze thee kan gedronken worden, maar er alleen mee gorgelen is vaak al genoeg. Voor één kop thee is nodig:
  • water
  • 3 theelepels gedroogde oregano of 2 eetlepels verse oregano
Kook voldoende water om een kop te vullen. Verkruimel of versnipper intussen de oregano fijn in een kopje. Voeg het water toe zodra dit kookt. Dek het geheel af, bijvoorbeeld met een bord, en laat het een kwartier staan. Wanneer de thee gedronken wordt kan deze worden gezoet met honing.

Rozenbottel (Rosa corymbifera en Rosa canina)

Rozenbottel / Bron: Ayla87, RgbstockRozenbottel / Bron: Ayla87, Rgbstock
Rozenbottel is in het najaar en de vroege winter veel te vinden. De opvallende, rode vruchten bevatten veel vitamine C, wat de weerstand verhoogt en het genezingsproces bevordert. De flavonoïden remmen eventuele ontstekingen. Rozenbottel kan rauw worden gegeten of verwerkt in thee, jam of siroop. Thee en siroop zijn het meest geschikt bij keelpijn, aangezien drinken vaak minder pijn doet dan eten.

Thee

Voor thee is nodig:
  • water
  • Gedroogde rozenbottel, ongeveer 2 afhankelijk van de grootte
  • Honing of citroen naar smaak
Snijdt de rozenbottel klein. Kook een kopje water en giet het over de rozenbottel heen. Eventueel honing of citroen naar smaak toevoegen.

Siroop

Voor rozenbottelsiroop is nodig
  • 500 gram rozenbottel
  • ¼ liter appelsap of water
  • Suiker of honing
Snijdt de rozenbottels door de helft. Week ze even in het sap of water. Zet het vervolgens op het vuur en kook het een kwartier door. Zeef de vloeistof nu, waarbij je de rozenbottels door de zeef heen duwt. Zoet de siroop met suiker of honing. Bij het gebruik van water heb je ongeveer 250 gram suiker nodig. Kook het geheel nog even door en laat het afkoelen. Stop het in steriele, donkere potten en bewaar het koel.

Driekleurig viooltje (Viola tricolor)

Driekleurig viooltje (<I>Viola tricolor</I>) / Bron: Thomas Meienberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)Driekleurig viooltje (Viola tricolor) / Bron: Thomas Meienberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Het driekleurig viooltje bevat onder andere saponinen, die het immuunsysteem versterken, en salicylzuur, wat pijnverminderend werkt. Bij keelpijn kan daarom deze plant worden gebruikt. Gebruik alle bovengrondse delen, dus ook de bloemen. Nadeel van het driekleurig viooltje is dat hij in de winter niet gemakkelijk te vinden is. Van het driekleurig viooltje kan thee worden gezet. Hiervoor is nodig:
  • Water
  • 2 theelepels driekleurig viooltje
  • Honing
Kook een kop water. Snijdt intussen het viooltje fijn. Zodra het water kookt, giet je dit over de plant. Laat het geheel vijf tot tien minuten trekken en zoet het met honing. De thee kan gebruikt worden om op te drinken of om mee te gorgelen.
Let op: Bij langdurig gebruik kan driekleurig viooltje tot huidirritaties leidden. Als dit gebeurt, is stoppen met het gebruik voldoende om de irritaties te stoppen.
© 2010 - 2024 Info_lisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen keelpijnTips tegen keelpijnKeelpijn is niet fijn. Er zijn echter een aantal goede tips die soms dit probleem kunnen verhelpen. Zo kan men door te s…
Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandWat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandBijna iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn. Vooral wanneer het september, oktober, november en december is hebb…
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Wat te doen bij keelpijnIedereen heeft wel eens keelpijn, het komt vaak voor. De meeste mensen met keelpijn hebben last van een virusinfectie en…

Littekens van acne verwijderenBen jij één van die ongelukkigen die zo vaak last heeft gehad van acne? Lees dan hier enkele huis en tuin remedies om de…
Griekse alant, geschiedenis en verhalenDe grote, geel bloeiende Griekse alant heeft me, net zoals andere forse planten altijd aangesproken. Toch heb ik hem een…
Bronnen en referenties
  • A. Iborg, 2004, Dumonts kleine geneeskruiden lexicon, DuMont www.lievekina.be www.wikipedia.org www.gezondheid.be
  • Afbeelding bron 1: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Ayla87, Rgbstock
  • Afbeelding bron 3: Thomas Meienberg, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Info_lisa (253 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.