Blijf gezond in een 'verzuurde' maatschappij!

Blijf gezond in een 'verzuurde' maatschappij! Door de huidige manier van leven stellen we ons lichaam bloot aan extreme toestanden zoals stress, verzuring en uitputting op geestelijk maar ook op fysisch vlak. Hierdoor verhoogt de kans om vlugger last te krijgen van heel wat 'ouderdomskwaaltjes'. Enkele handige tips om preventief je gezondheidskapitaal te beschermen. Oude wijzen uit het Oosten promoten een ander gezondheidsmodel dan de traditionele Westerse geneeskunde. Ze pleiten ervoor om niet pas naar de dokter te gaan wanneer er een ziekte ontstaat. Preventief een ‘juiste’ levensvorm hanteren waardoor er een optimale conditie behouden blijft. De Westerse mens verzuurd op verschillende vlakken. De huidige levenswijze wijkt meer en meer af van de natuurlijke oorsprong.

Oorzaken van verzuring

Het lichaam wordt ondergedompeld in ontelbare verzurende factoren. We zijn een té-volk geworden. Er wordt overdreven op zeer veel vlakken, waardoor het lichaam in een disbalans komt. Vanuit de voeding is er een overdaad aan de gekende zondaars zoals vlees, suikers, softdrinks, koffie en alcohol. Heel wat light-producten bevatten het schadelijke Aspartaam. Het innemen van een te hoge dosis Aspartaam kan leiden tot een leverintoxicatie. De overdaad in onze levenswijze is het overconsumeren van tijd. Gejaagd door de dag racen van het werk naar de kinderen en de hobby. Overbelasting, vermoeidheid, stress, ADHD en burn-out zijn de woorden van deze tijd. De straling door het draadloze verkeer dat quasi overal aanwezig is door o.a. Wifi en overdadig GSM-gebruik sluit het lijstje van boosdoeners af.

Gevolgen van verzuring

Vrije radicalen geven meer en meer een nadelig effect op het lichaam dat verzuurt en verslakt. Er wordt een tekort aan essentiële voedingsstoffen gecreëerd. Dit is te merken aan bv. een vervroegde haaruitval, het vroeg grijs worden, sneller gewrichtsklachten, osteoporose, allergieën, huidproblemen zoals eczema, acné... . Kortom het verouderingsproces treedt sneller op.

Gezondheidstips naar een basischer leven

Er zijn vele wegen naar een beter en basischer leven. Opnieuw zijn het de reeds gekende oplossingen, maar ze worden onvoldoende toegepast. Niet dat het nodig is om ascetisch te gaan leven. Eerder een gezonde balans vinden in alles wat we doen. Of zoals Professor Bouts het in de jaren ’50 formuleerde: “Terug naar de natuur – Laten we levensblij en met volle teugen drinken aan de krachtbronnen van licht en zon, van sport en deinende baren, van de wondere verscheidenheid van onvervalste producten die de Natuur ons biedt. Voor de opgroeiende, studerende schooljeugd meer spel en sport in open lucht, voor de volwassenen een breder weekend op de buiten en voor elk gezin een te bebouwen tuin”.

Enkele stappen naar een evenwichtiger leven:
 • Beweging is een goedkope remedie tegen het ‘verzuren’. Niet een tegennatuurlijke, té-vorm van sporten. Gewoon een dagelijkse wandeling is al voldoende om de chaos in de geest wat op te ruimen. Of zoek naar een sport die bij je past en beoefen ze op een lichaamsvriendelijke manier.
 • Het optimaliseren van de voeding door selectiever te zijn in wat we tot ons nemen. Met de toenemende (milieu)vervuiling gelden Paul Bouts zijn woorden des te meer: “Heden ten dage is onze voeding vooreerst kwantitatief overmatig en bovendien kwalitatief totaal ontoereikend. Wij lijden honger aan levensnoodzakelijke voedselelementen’. En dat zal er niet op verbeteren. Ieder zijn eigen tuin in een vervuilde omgeving is niet zo evident. De besproeide groenten in de winkel zijn een nog minder alternatief. Meer en meer zullen we onze toevlucht moeten nemen naar voedingsupplementen die het tekort aan essentiële voedingsstoffen kunnen aanvullen. Het is aan te raden kuurmatig aan de slag te gaan met volgende oppeppers door ze (afwisselend) gedurende 3 maanden in te nemen:
  • Omega 3 onder de vorm van lijnzaadolie en visolie is een smeermiddel voor alle cellen in het lichaam, een hulp bij depressies en hart- en vaatziekten.
  • Spirulina is een zeealgje dat heel wat essentiële stoffen zoals mineralen en chlorofyl bevat. Het verwijdert alle zware metalen en andere vuiligheid uit het menselijk lichaam en geeft extra energie.
  • Knoflookcapsules zijn o.a. een goede hulp voor hart- en bloedvaten
  • Groene thee capsules komt terecht meer en meer in de media als sterke antioxidant. Antioxidanten zijn het middel om de vrije radicalen te bestrijden.
  • Dr. Schüssler celzouten vullen het tekort aan essentiële mineralen aan. Ook hier geldt zoals bij veel natuurlijke producten dat geduld een mooie deugd is. De celzouten dienen over een periode van minstens 6 maanden genomen te worden en ze kunnen gecombineerd worden met bovenstaande middelen.

Aanvullende voedingsadviezen

Naast het verrijken van de voeding met voedingssupplementen kan ze natuurlijk ook geoptimaliseerd worden door bepaalde verzurende stoffen te weren (zoals de overdaad aan suikers). Een handige richtlijn hierbij is het polariteitsdieet van Dr. Elsen. Alles wat een mens eet of drinkt wordt ingedeeld onder anabool (yang) of katabool (yin). Door een polariteitsmeting bepaalt hij in welke richting het onevenwicht is. De voeding dient aangepast te worden door tijdelijk meer yin of yang te eten. Indien het evenwicht er weer is, kan je genieten van al het lekkers dat in de tussenzone zit. Indien er terug een disbalans is, kan dit bijgestuurd worden door het te ‘neutraliseren’ met voeding vanuit de tegenpool.

Voldoende vochtopname houdt een levend wezen gezond. Dagelijks kan ons organisme toch wel 2 liter water verdragen... het lichaam snakt ernaar! Naast de stoelgang wordt er door het transpireren en urineren veel afvalstoffen uit het lichaam verwijderd. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze uitscheiding optimaal verloopt. Anders bevuilen en vergiftigen die afvalstoffen het innerlijke milieu. Het devies is dus een vezelrijke voeding en voldoende (ja, 2 liter!) water drinken.
© 2011 - 2023 Druide, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzuring van spierenVerzuring van spierenVerzuring van spieren ontstaat voornamelijk bij sport maar kan ook ontstaan door een stofwisselingsziekte. In de meeste…
Het evenwicht tussen zuur-base en de pH-waardeHet evenwicht tussen zuur-base en de pH-waardeDe taak van de zuur-base-huishouding is de afvoer van zure stofwisselingsproducten bij een constante PH-waarde overeenko…
Stop artrose en verzuring kraakbeenStop artrose en verzuring kraakbeenOnder artrose wordt slijtage van het gewrichtskraakbeen en vervorming van het aangrenzend bot verstaan. Deze kwaal komt…
Acidose: verzuring van het lichaam- symptomen en behandelingAcidose: verzuring van het lichaam- symptomen en behandelingAcidose is een ziekte waarvan de varianten metabolische acidose en respiratorische acidose bekend zijn. Het heeft allema…

Iriscopie. 'Wanneer alles te lezen staat in je ogen'Iriscopie. 'Wanneer alles te lezen staat in je ogen'Een bezoek aan de Iriscopist kan heilzaam zijn en naar genezing leiden van lichaam en/of geest. Iriscopie behoort in het…
Manukahoning voor uw gezondheid, let wel op het UMF gehalteManukahoning voor uw gezondheid, let wel op het UMF gehalteManukahoning oftewel honing afkomstig van de Leptospermum scoparium, heeft een unieke eigenschap het is een van de sterk…
Bronnen en referenties
 • Ik ben nooit moe – hoe red en versterk ik mijn gezondheidskapitaal, Prof. P. Bouts, tiende druk 1996
 • www.alegria-wilrijk.be
 • Voedsel als medicijn, Dr. Marc Elsen, augustus 2010
 • www.gezondheidsspecialisten.be
 • Opleiding Kruidenleer bij Dr. Geert Verhelst, voorjaar 2011
Reactie

Monique, 06-07-2011
Toch vind ik het vreemd dat er enerzijds gezegd wordt dat er een overdaad aan oververzagigd voedsel te krijgen is en dat dat niet goed is. Anderzijds wordt er gezegd dat het prima is alleen dan moet je voedingssuplementen innemen.
Daarmee werk je mijns inziens nog meer onkunde van de consument in de hand over wat voor voedsel je inneemt. Het lijkt mij een wijzer advies om mensen wat bewuster om te laten gaan met wat ze zelf kiezen te kopen in de supermarkt. Dat geeft de verzuurde maatschappij wat minder zeggeschap over wat wij in ons lijf stoppen.
Met het innemen van voedingssuplementen, die uit dezelfde industrie komt als onze verzuurde voedingsmiddelen, werk je minder bewustzijn en meer overgave aan die industrie als consument ipv dat je mensen bewust laat worden van het zelf in de hand hebben hoe gezond je eet.
Het klinkt meer als een mooi staaltje verkooptechniek voor voedingssuplementen dan dat ik het idee heb dat jullie je echt om mijn gezondheid bekommeren.

Ik hoop oprecht dat jullie dit als opbouwende kritiek zien en het in jullie verdere denkwijzen meenemen. Reactie infoteur, 13-07-2011
Dag Monique!

Volgens mij draait het in de huidige maatschappij vaak rond economie en geld. Ikzelf werk in een psychiatrisch ziekenhuis en merk wat een commerce de farmaceutische industrie is. Daarnaast weet ik ook dat bio in is. Alles wat ruikt naar bio of alternatief lijkt, heeft succes en hier zit ook een hele industrie achter.

Met het artikel wou ik eerder aangeven dat het minder en minder evident wordt om alle essentiële voedingsstoffen uit je voeding te halen. Het wordt al zeer moeilijk om niet vervuilde groenten op je bord te krijgen, doordat het milieu zwaar ondermijnt wordt door de menselijke overconsumptie en de gebruikte teelttechnieken. Ik maak vaak gebruik van groenten van een voedselteam.
Bewust eten is zeker de eerste stap! Een evenwichtige voeding, waarbij bv. het polariteitsdieet een hulp kan zijn.
Een volgende stap is volgens mij het aanvullen van je voeding, zodat je aan alle essentiële voedingsstoffen komt. Uit eigen ervaring heb ik enkele voedingssupplementen opgesomd, maar dit is zeker niet volledig. Zo zijn heel wat bessen en vruchten sterke antioxidanten, kun je chlorofyltabletten vinden, …
Boodschap is dat je je best als Westerse mens kunt wapenen tegen alle verzurende factoren. Dat je op zoek gaat naar extra hulpmiddelen, waarbij naast bv. een goede voeding, naast het ontstressen door te wandelen in de natuur, te mediteren, naast alternatieve geneeswijzen zoals bv. acupunctuur of bachbloesems voedingssupplementen ook een plaats kunnen hebben. Het is (jammer genoeg) soms gemakkelijker iemand een pilletje (lees in dit geval een voedingssupplement) aan te prijzen dan te vragen om heel zijn levenswijze aan te passen, laat staan dat je aan zijn lekkere friet met hamburger komt. :)

Het is voor ieder een persoonlijke zoektocht om zijn leven via een zo aangenaam mogelijke manier te bewandelen.

Bedankt voor je reactie en groetjes,

Geert

Druide (23 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.