Reiki - de eerste stap naar zelfontwikkeling en ontplooiing

Reiki is een alternatieve geneeswijze en kent zijn oorsprong in Japan. Reiki is een samentrekking van twee worden Rei en Ki . Het kan als beste vertaald worden als Universele Levenskracht of Universele levensenergie.

Wat is Reiki?

Door elke mens stroomt deze kracht c.q. levensenergie. Deze stroom kan door stress geblokkeerd raken, waardoor ziektes of problemen kunnen ontstaan. Een Reikibehandeling laat deze blokkades weer opengaan waardoor de energie weer vrij kan stromen. Reiki heft niet alleen symptomen op, maar werkt in op de oorzaak van ziekten of problemen. Het brengt uw hele energiesysteem terug in balans. Daardoor doet Reiki niet altijd wat u verwacht of graag wilt, maar wel altijd wat voor u op dat moment het beste is.

Reiki is een vorm van werken met deze universele energie. In deze vorm wordt de energie doorgegeven via de handen. Handoplegging dus. Degene die de hand oplegt, maakt niet iemand beter, maar fungeert alleen als doorgeefluik. Het is de ontvanger van deze energie die, zij het onbewust, het werk verricht. Dit werk houdt in dat lichaam en geest weer voeding krijgen om zichzelf in balans te brengen. De optredende bijwerkingen hiervan zijn dat de kwalen, ontstaan door disharmonie, verminderen of zelfs verdwijnen. Doordat het lichaam lekker "in z’n vel" gaat zitten zal het emotionele lichaam zich ook beter gaan voelen. Andersom werkt het ook, als uw emotionele lichaam zich goed voelt dan zal uw lijfelijke lichaam dat ook doen. En zo zit u weer in een opwaartse spiraal. Hierdoor treedt er een positieve verandering op; niet alleen in uzelf, maar ook bij alles wat u doet. En dit heeft weer zijn uitwerking op uw hele omgeving. Reiki is een holistische genees-wijze. (holistisch = gericht op het weer in evenwicht brengen van de totaliteit) en heeft daarom dus tijd nodig om te werken. "Spontane genezingen" komen echter ook voor. Lichtere aandoeningen zoals hoofdpijn, hoest, maagpijn of spierpijn zijn vaak een kwestie van minuten.

Wanneer kan men Reiki toe te passen?

Om Reiki als (alternatieve) geneeswijze te kunnen toepassen, is het noodzakelijk dat u door een Reikimaster wordt ingewijd. Dit gebeurt volgens de regels en tradities van “Het systeem van natuurlijke genezing volgens Dr. Mikao Usui”. Reiki kan iedereen “leren”. Iedereen heeft van nature de gave om met zijn/haar handen te kunnen genezen. Maar naarmate we ouder worden en geconfronteerd worden met allerlei maatschappelijk opgelegde (leef)regels en stress, slibt ons energiekanaal als het ware dicht. Door de inwijding wordt er weer een verbinding gemaakt tussen u en de kosmische energie, waardoor u weer in staat bent, uw natuurlijke gave te kunnen gebruiken.

Reikibehandeling

Als we een Reikibehandeling geven, dan fungeren we als “door-geefluik” van de Universele Levensenergie. Het is dus uiteindelijk niet de behandelaar die het werk verricht, maar de Universele, Goddelijke, energie. Dit verklaart ook waarom men niet uitgeput is na een behan-deling. Men krijgt namelijk zelf ook heel veel energie terug, door het geven van een Reikibehandeling.
Reiki brengt onze levenskracht op een hoger peil en zorgt ervoor dat er een evenwicht ontstaat in ons. Zowel psychisch als lichamelijk. Deze (alternatieve) geneeswijze stelt ons in staat meer levenskracht c.q. energie op te nemen.

Voor gezonde mensen zorgt een Reikibehandeling voor ontspanning en een verhoging van het energiepeil. De dagelijkse stress neemt af. Mensen die psychisch en/of lichamelijk ziek zijn, kan Reiki ervoor zorgen dat de betrokkene de verantwoordelijk gaat nemen voor de eigen genezing. Reiki heft blokkades op en bevordert het zelfge-nezend dat ieder levend wezen in zich heeft. Een Reikibehandeling kan onafhankelijk van de aard van de ziekte of het “ongemak” gegeven worden. Reiki is echter nooit een vervanging voor reguliere medische zorg, maar het is zeer zeker een uitstekende aanvulling hierop. Naar mijn mening is de ontspannende werking die van Reiki uitgaat het allerbelangrijkste. Als we ontspannen zijn, minder stress hebben, minder piekeren, dan heeft dat automatisch een positief effect op zowel onze psyche als ons lichaam. Als we gespannen zijn, dan voelen we dat meestal op onze zwakke plek. Voor de een is dat bijvoorbeeld de rug en voor de ander de steeds terugkerende hoofdpijn. Door deze spanning weg te nemen, zullen we merken dat we steeds minder last zullen hebben, van deze lichamelijke klachten.

De basis van een Reikibehandeling is het leggen van uw handen op de plaats van de pijn. Ieder keer als u zichzelf Reiki geeft, doet u dat alsof u een kind of geliefde aanraakt. Aanraking is een uiting van liefde. Liefde voor uzelf is een belangrijke eerste stap. Aanraken en houden van anderen is de volgende stap.
© 2011 - 2023 Grafenwalder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve geneeswijzen: ReikiAlternatieve geneeswijzen: ReikiReiki is een alternatieve geneeswijze die uit Japan is komen overwaaien. Het is een geneeswijze die meer en meer wordt b…
Wat is reiki en hoe werkt het?Wat is reiki en hoe werkt het?Steeds meer landgenoten beseffen dat hun gezondheid niet uitsluitend in een medicijndoosje terug te vinden is. Ze zoeken…
Reiki: diverse reikivormenReiki: diverse reikivormenReiki is een alternatieve geneeswijze waarbij gewerkt wordt met energiestromen. Er zijn verschillende reikivormen waarbi…
Hoe verloopt een reiki behandeling?Hoe verloopt een reiki behandeling?De reiki-meester heeft een totaal andere benadering van onze gezondheidsklachten dan de klassiek geschoolde arts. Reiki…

ReikibehandelingOm een Reikibehandeling te ontvangen hoeft men niet ziek te zijn. Het ontvangen van Reiki kan ook ervaren worden als een…
Weetjes over de anticonceptiepilWeetjes over de anticonceptiepilBeschermt de pil tegen zwangerschap? En geslachtsziektes? Krijg ik er grote borsten van? Word ik er zwaarder door? Allem…
Bronnen en referenties
  • Reiki - de eerste stap naar zelfontwikkeling en ontplooiing, Freemuskteers, Jos Piefer, Naslagwerken, 978-90-484-1305-8
Grafenwalder (6 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.