Stress verminderen met een acupunctuur pleister

Stress verminderen met een acupunctuur pleister Veel mensen die last hebben van ongezonde stress komen in een negatieve spiraal terecht met als mogelijke gevolgen lichamelijke problemen en burn out. Door het eigen gedrag en de leefomstandigheden te veranderen kan de negatieve spiraal worden doorbroken. Dat is echter niet gemakkelijk als je hoofd chaotisch en onrustig is, en je stemmingen lijken op een stuiterbal. Het Amerikaanse bedrijf Lifewave kwam dit jaar met een opmerkelijke pleister op de markt die stress reduceert.

Symptomen

Ongezonde stress geeft heel veel onprettige symptomen zoals onder meer:
 • Spierverkrampingen in nek, schouders, en rug. Verstoringen van het hartritme.
 • Een lage irritatiedrempel.
 • Chaotisch denken en gejaagd handelen.
 • Concentratiestoornissen.
 • Slapeloosheid.
 • Piekeren over van alles en nog wat.
 • Schrikreacties.
 • Overal bedreigingen zien.
 • Wazig zien, dubbel zien.
 • Duizeligheid.
 • Hyperventilatie.

Langdurige ongezonde stress kan leiden tot allerlei ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Sommige wetenschappers menen dat 50% van alle ziekten stress gerelateerd zijn.

Symptomen leiden tot nieuwe stress

Het vervelende aan stress is dat de bezorgdheid over de symptomen en een minder goed functioneren weer aanleiding zijn voor nieuwe stress. Een voorbeeld: een werknemer die zich bezorgd maakt over zijn gezondheid en last heeft van stress symptomen als concentratiestoornissen krijgt negatieve feedback op zijn werk. Wanneer hij gefrustreerd en geagiteerd thuiskomt van zijn werk zal zijn lage irritatiedrempel weer aanleiding zijn voor conflicten met zijn partner en zijn kinderen. Vervolgens maakt hij zich weer zorgen over de conflicten etc. etc. Met als gevolg dat hij ook in zijn vrije tijd niet in de ontspannen toestand kan komen die zo onontbeerlijk is om weer in balans te komen. Heel dikwijls komt zo iemand dan in een negatieve spiraal terecht die er uiteindelijk toe leidt dat hij langdurig ziek wordt.

Tranquillizers

Om er voor te zorgen dat iemand niet verder wegzakt schrijven artsen vaak middelen voor die ontspannend werken; zogeheten tranquillizers. De patiënt voelt zich daardoor rustiger, en zal ook minder last hebben van de stress symptomen. Er zitten echter een aantal nadelen aan deze medicijnen. Ten eerste vermindert het op termijn de natuurlijke aanmaak van lichaamseigen tranquillizers. Dit mechanisme reageert op spanningen en niet op een situatie waarin de stresspatiënt zich kunstmatig rustig en ontspannen voelt. Dit heeft tot gevolg dat het lichaam er aan ontwend raakt om de lichaamseigen tranquillizers aan te maken. Vandaar ook dat er bij plotseling stoppen met de kalmerende medicijnen sprake is van heftige afkickverschijnselen zoals: nerveuze spanningen, agitatie, en angsten en nachtmerries. De patiënt grijpt daardoor weer naar de medicijnen en de verslavingscirkel is rond.

Lifewave patches

De Amerikaanse uitvinder David Schmidt bedacht een pleister die er juist voor zorgt dat het lichaam zelf meer ‘’tranquillizers” gaat aanmaken. Schmidt bedacht in de negentiger jaren van de vorige eeuw o.m. belangwekkende innovaties voor de NASA en de Amerikaanse Navy. Een innovatie voor de Navy betrof een pleister die er voor zorgde dat de bemanningen van duikboten alerter zouden zijn meer energie en uithoudingsvermogen zouden hebben, de Energy patches. Door omstandigheden werden de pleisters echter nooit door de Navy in gebruik genomen, en vervolgens richtte Schmidt het bedrijf Lifewave op waarmee hij de consumentenmarkt ging benaderen. Na enige tijd kwamen de pleisters onder de aandacht van topsporters en hun coaches. Dat leidde er o.m. toe dat er in de zwemwereld een rel ontstond omdat zes van de acht zwemmers van de Stanford University met behulp van de pleisters binnen de kortste keren hun persoonlijke records verbraken. Deze prestaties vielen zo op dat de zwemmers van Stanford beschuldigd werden van dopinggebruik. Nader onderzoek door dopinginstanties bevestigden de beschuldigingen echter niet. De zwemmers waren clean. De rel zorgde er echter voor dat de bekendheid van de Lifewave patches snel toenam en al snel waren er heel veel Amerikaanse topsporters die de pleisters gebruikten. Inmiddels heeft Schmidt een aantal soorten pleisters aan het assortiment toegevoegd; pleisters voor een goede nachtrust, pleisters tegen verouderingsverschijnselen, pleisters voor gewichtsbeheersing, en dus dit jaar ook een pleister tegen stress, de Aeon patch.

Lichaamseigen infrarood

De pleisters van Lifewave werken volgens de principes van de acupunctuur. Niet dat er een naaldje in de pleisters zit, nee, de acupunctuurpunten worden beïnvloed met behulp van infrarood licht. Zitten er dan hele kleine infraroodlampjes in de pleisters? Nee, er zitten geen lampjes in de pleisters. In de pleisters zitten achter cellofaan miljoenen kleine aminokristallen. Deze kristallen fungeren als ultrakleine spiegeltjes (nanotechnologie), en die reflecteren miljoenvoudig het infrarode licht dat het lichaam uitstraalt. En dat gereflecteerde infrarode licht beïnvloedt de acupunctuurpunten. Simpel gezegd; het infrarode licht met bepaalde frequenties wordt gebruikt om boodschappen aan het lichaam af te geven. De boodschap van de Aeon pleister is: “Maak meer lichaamseigen tranquillizers aan”.

Geloofwaardigheid

Het lijkt een belachelijk verhaal, een creatief bedachte practical joke. Echter bij nadere beschouwing is er nogal wat geloofwaardigheid in het verhaal te vinden. Dat ons lichaam infrarood licht uitstraalt is intussen genoegzaam bekend. Dat wordt bijvoorbeeld zichtbaar gemaakt door het maken van thermografische foto’s. Diagnoses bij dieren zoals paarden worden al dikwijls gesteld door middel van thermografische fotografie. Dat maakt ook duidelijk dat de infrarooduitstraling verandert in lichaamsgebieden waar een aandoening zetelt, bijvoorbeeld een ontstekingsgebied. Daarnaast weten we dat ons lichaam meer vitamine D gaat aanmaken onder invloed van zonlicht, en dat een winterdepressie kan worden bestreden door lichttherapie. Ons lichaam is onmiskenbaar lichtgevoelig.

Studies

Het sterkste bewijs is echter dat Lifewave inmiddels talrijke studies heeft gedaan naar de effecten van de pleisters. In alle studies bleek de werking significant. Ook naar de Aeon patch is inmiddels een studie gedaan. Om de effecten te meten werd gebruik gemaakt van een HRV meting. Met deze meting kan fysieke en geestelijke stress gemeten worden, en tevens wordt vastgesteld in hoevere de vitaliteit door de stress is verminderd. Zie ook: Stress meten met apparatuur

Sympathicus en parasymphaticus

In de studie naar de werking van de Aeon pleister werd onder meer vastgesteld dat de activiteit van de parasympathicus toenam en de balans tussen sympathicus en parasympathicus verbeterde. Dat is van groot belang. De sympathicus en parasympathicus zijn twee antagonisten van onze autonome of vegetatieve zenuwstelsel. De symphaticus activeert, zet ons aan tot actie, en wanneer deze activiteit op langere termijn sterk overheerst leidt dit bijvoorbeeld tot een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk, stress en angst. De parasympathicus remt af en herstelt, helpt ons om te ontspannen en tot rust te komen, de bloeddruk verlaagt en de hartslag wordt kalmer. Met andere woorden wanneer we onze rust willen hervinden dient de parasympathicus gestimuleerd te worden. Hetgeen dus volgens de betreffende studie met behulp van de Aeon lijkt te gebeuren. Anders dan door bij gebruik van medicinale tranquillizers wordt dit proces in gang gezet door het lichaam zelf. Mogelijk kan dit leiden tot een werkelijk nieuwe balans, wat ook op langere termijn zijn vruchten afwerpt. Waarschijnlijk kan dit ook met de traditionele acupunctuur met naalden worden bereikt. Dan is men echter wel afhankelijk van behandelmomenten, terwijl de pleisters langdurig gedragen kunnen worden.

Gedragsverandering en verandering leefomstandigheden

Ongeacht welk hulpmiddel dat men gebruikt bij ongezonde stress of burn out, tranquillizers of pleisters, het blijft natuurlijk van wezenlijk belang dat het gedrag en de leefomstandigheden die tot de ongezonde stress hebben geleid worden veranderd. Er dient een balans gevonden te worden tussen belasting en ontspanning. Daarbij kunnen ook ontspanningsoefeningen of meditatie worden ingezet. En ook is het van belang om tijd vrij te maken voor ontspannende activiteiten zoals bijvoorbeeld sporten. Aanvankelijk dient men echter bij het sporten de juiste maat te vinden opdat men niet overbelast raakt. Overbelasting tengevolge van sporten veroorzaakt opnieuw (fysieke) stress, en een toch al gestrest lijf is gevoelig voor overbelasting. Matig intensieve sporten als wandelen, fietsen en zwemmen, verdienen vooral bij aanvang van het anti stress programma aanbeveling.

Voeding

Tevens is het goed om op de voeding te letten, en dan vooral voedingstekorten. Het is niet algemeen bekend, maar stress is een veelvraat als het om bepaalde voedingsstoffen gaat. Aanvulling met B vitamines, vitamine C en kalium phosphoricum kan tekorten opheffen en bijdragen aan het hervinden van de balans.

Lees verder

© 2011 - 2024 Machosofty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het voorkomen van een burn-outHet voorkomen van een burn-outEen burn-out is gemakkelijk te voorkomen, er zijn vaak maar een aantal zaken nodig om er voor te zorgen dat je niet uitg…
Wat is een burn-out?Wat is een burn-out?Burn-Out is een term die bedoeld wordt voor mensen die het gevoel hebben opgebrand te zijn. Waar een burn-out precies va…
Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Hoe voorkom je stress die uitmondt in een burn-out?Door gezonde stress presteert u beter. Zodra de stress verdwijnt, daalt de spanningen kunnen lichaam en geest zich herst…
Kalmerende middelen tegen stressHet gebruik van kalmerende of opwekkende middelen is een van de oudste methoden waarmee mensen altijd probeerden spannin…

Alfred Vogel, Zwitsers kruidendeskundigeAlfred Vogel is de bekendste natuurdokter uit Zwitserland die geen dokterstitel heeft. A. Vogels filosofie is gegrondves…
Lavendel of Lavandula - een veelzijdig kruidEen van de bekendste kruiden, met name vanwege de aangename geur, is lavendel. Lavendel is afgeleid van het Latijnse woo…
Machosofty (36 artikelen)
Laatste update: 18-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.