Wat als je partner is vreemdgegaan?

Wat als je partner is vreemdgegaan? Hoe kon je partner vreemd gaan terwijl jij dacht dat je een goede relatie had? Wat moet je doen? Moet je blijven of moet je de relatie of huwelijk beeindigen? Hoe moet je een begin maken om het te verwerken dat je partner is vreemdgegaan? Kan de overspelige partner jou ooit het geschonken vertrouwen teruggeven, mits jullie besloten hebben samen verder te gaan? Is het verstandig om de rivaal, de ander, op te zoeken? Een overzicht:

Vreemdgaan terwijl je dacht dat je een goede relatie hebt

Verbijsterd is de trouwe partner als die verneemt dat de partner is vreemdgegaan. Vooral als de trouwe partner veronderstelde dat de relatie met de partner (redelijk) goed was.

Periode na de affaire

De periode na de affaire is een buitengewoon pijnlijke, emotionele en moeilijke periode. Een echte crisis periode. Er zijn partners die hun relatie onmiddelijk beeindigen als blijkt dat 1 van de partners is vreemdgegaan. De bedrogen partner voelt zich zo gekwetst en verraden, dat de relatie in een blinde woede en uit pure onmacht onmiddelijk verbroken wordt.
Er zijn ook partners die ondanks de affaire, samen verder willen.

Beslissingen nemen tijdens een crisis periode

Een begrijpelijke eerste reactie van de bedrogen partner zal zijn dat deze partner onmiddelijk wil scheiden van de ontrouwe partner. De bedrogen partner verkeert in een crisis toestand. Een besluit nemen tijdens een crisis toestand kan een impulsieve besluit zijn, waar de bedrogen partner uiteindelijk later spijt van kan krijgen. Kom eerst op adem, neem een time-out, later kan er alsnog een definitief besluit genomen worden.

Verwerking van overspel

Of je nu besluit door te gaan met je partner of uiteindelijk toch liever de relatie wil beeindigen, op een gegeven moment moet je gaan beginnen met het verwerken dat de persoon van wie je dacht een goede relatie mee te hebben, je verraden heeft. Verraden op een zeer pijnvolle manier. Na de ontdekking dat de partner is vreemdgegaan, moet de bedrogen partner door het verwerkingsproces heen. De pijnlijke waarheid moet onder ogen gekomen worden:
  1. De relatie was niet zo goed als gedacht, en

De ander kon de ontrouwe partner iets bieden wat de bedrogen partner niet kon. Hoe pijnlijk deze waarheden ook zijn, loop er niet van weg! Door ECHT stil te staan bij het overspel en het (uiteindelijk) te accepteren dat het overspel heeft kunnen gebeuren en heeft plaatsgevonden, kan de bedrogen partner het vreemdgaan van de ontrouwe partner gaan verwerken. Eerst door alle pijn, dan alles verwerken en het een plaatsje geven.

Houd rekening met elkaar

Als jullie besloten hebben om toch bij elkaar te blijven, is het van groot belang om rekening te houden met elkaar. De trouwe partner kan heel lang de behoefte voelen en houden om over het overspel te vragen en te praten. Probeer als ontrouwe partner zo eerlijk mogelijk te zijn, dit om jaloezie en achterdocht te voorkomen. Houd echter de gesprekken over het overspel kort. Constant praten over het overspel staat een goede verwerkingsproces in de weg. De trouwe partner zou niet constant het overspel moeten herkauwen, hoe begrijpelijk misschien ook. De trouwe partner moet het overspel los gaan laten, anders blijft deze wrok koesteren en boosheid voelen.

Vertrouwen terug winnen

Het zal een heel lang proces zijn voordat het vertrouwen in beide partners is teruggekeerd. De ontrouwe partner doet er goed aan om zijn trouwe partner hier zeer welwillend ter hand te zijn! De ontrouwe partner doet er heel goed aan om van te voren te melden waar men naar toe gaat en met wie. Zorg dat de trouwe partner de ontrouwe partner altijd kan bereiken. Hierdoor zal de ontrouwe partnet zich wat beperkt kunnen gaan voelen in zijn/haar bewegingsvrijheid. Besef heel goed dat dit echt nodig is om het vertrouwen terug te winnen!

Relatietherapie

Herstelt het vertrouwen niet binnen een relatie of huwelijk waar een van de partners overspel heeft gepleegd, dan is het heel verstandig om samen in relatietherapie te gaan.

De rivaal opzoeken?

Hoe verleidelijk misschien, maar neem NOOIT contact op met de rivaal: met de minnaar of de minnares. Op deze manier kunnen er nooit rake klappen (of erger!) vallen en de trouwe partner kan zich niet gaan vergelijken met de rivaal. Vergelijken met de rivaal geeft iedereen een minderwaardigheids gevoel die vervolgens wrok en boosheid in de hand werken. Dat stopt onmiddelijk het verwerkingsproces. Kortom, je bent echt verder van huis als je de rivaal gaat opzoeken.

Tijd om aan jezelf te denken

Na een heftig emotioneel zware periode als het moeten omgaan met een ontrouwe partner, is het van uiterst belang dat je aan jezelf gaat denken. Misschien heb jij jezelf volkomen weggecijfert in de relatie? Ben je niet meer de levenslustige en krachtige persoonlijkheid die je vroeger was waardoor je partner verliefd op je werd? Misschien is het dan de hoogste tijd dat je eerst eens verliefd gaat worden op jezelf. Houd je nog van jezelf? Wat onderneem je in het dagelijks leven waardoor je jezelf waardeert? Misschien is de tijd nu dan eindelijk aangebroken om aan die langverwachte hobby te gaan beginnen? Een studie afmaken? Een cursus beginnen? Eindelijk eens de sportschool gaan bezoeken? Eindelijk die lang beloofde wekelijkse vriendenavond/vriendinnen avond starten?

Lees verder

© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan: de wraak affaireVreemdgaan: de wraak affaireVerrassend vaak komt het nemen van wraak voor binnen het huwelijk of vaste relatie. Vooral als een van de partners het s…
Verwerking vreemdgaanVerwerking vreemdgaanBlijft de ontrouwe partner zijn relatie met de minnaar of minnares voortzetten na de ontdekking van vreemdgaan binnen he…
Affaire overleven, is er leven na ontrouw?Affaire overleven, is er leven na ontrouw?Hoe doe je dat, een affaire overleven? Hoe kan je relatie een affaire overleven? Wat zijn de gevolgen van een affaire? H…
Vreemdgaan: de affaire als afrodisiacumVreemdgaan: de affaire als afrodisiacumWat zijn de redenen dat iemand vreemdgaat? Vreemdgaan door de affaire met de ander te gebruiken de seks en de romantiek…
Kenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkKenmerken van een ongelukkige relatie of huwelijkWelke kenmerken kent een ongelukkige relatie of huwelijk tijdens het ruzie maken? Welke factoren kunnen er op wijzen dat…
Bronnen en referenties
  • www.psychologiemagazine.nl
  • Glenn Wilson, The Science of Love - Vision Paperbacks
Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 05-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.