Het redden van je relatie na een affaire

Het redden van je relatie na een affaire Je bent bedrogen door je partner. Je bent erachter gekomen dat hij/zij een affaire heeft gehad met een ander. Hoe ga je hiermee om? Wat wil je überhaupt nog in je relatie en zie je nog een uitweg of oplossing? Het is belangrijk om te weten wat je wilt. Stop je de relatie of ga je door met het vechten voor je relatie, omdat je gevoelens voor de ander nog te diepgeworteld zitten.

De ontdekking van een affaire

De ontdekking van een liefdesaffaire van je partner zal je doen overvallen door veel boosheid. Het maakt niet uit hoe je reageert, het gevoel van onmacht overheerst nog te veel de realiteit. Je dacht dat dit nooit met jouw zou gebeuren. Hoe kan je hier het beste mee omgaan als deze pijnlijke gebeurtenis jouw overkomt en hoe kan jij het eventueel vergeven?

Het uiten van gevoelens is belangrijk

Het eerste wat je zal moeten doen als je er achter komt dat je partner een affaire heeft is om al je emotie de vrije loop te geven. Het binnenhouden van je gevoelens zorgen er alleen maar voor dat je jezelf slechter gaat voelen. Dit zorgt voor veel stress (psychisch en mentaal). Als je al je emoties eruit hebt gegooid kun je meer rustiger en rationeler denken voor jezelf. Op een gegeven moment ga je jouw relatie onder de loep nemen, jezelf afvragend, waar het fout zou kunnen zijn gegaan en of het voor je gevoel altijd een goede relatie is geweest. Je creëert vanzelf een lijst met vragen waar je het antwoord nog niet op hebt en voor je gevoel zal dit een hopeloos zoektocht worden naar die antwoorden. Alles wordt echt wel duidelijker naar verloop van tijd. Eerst is het belangrijk om je emoties op een rijtje te krijgen.

Het ligt niet altijd aan jullie relatie

Als je eenmaal je emoties op een rijtje hebt en een duidelijker beeld van jullie relatie, is het belangrijk om te onthouden dat die affaire niet teveel aandacht krijgt en jouw leven gaat overschaduwen. Ook al lijkt het op dat moment wel het einde van de wereld. Het feit is dat dit niet het einde is van je wereld, maar een verandering in hoe je naar de wereld kijkt, en dat is begrijpelijk. Begrijp heel goed dat die affaire niets heeft te maken met de liefde die je partner heeft voor jou. Zie het ook niet zo dat jij een mislukking in jullie relatie bent. Wat zon affaire jou wel kan vertellen is dat er een aantal dingen zijn die expliciet de aandacht nodig hebben. Het is heel normaal (zeker in het begin) dat je heel kwaad bent en niet capabel genoeg bent om een rustige discussie te voeren. Laat hem of haar weten dat je boos en diep geraakt bent, omdat hij/zij ervoor gekozen heeft om een affaire te nemen in plaats van om de relatieproblemen te bepraten. Geef vervolgens aan dat je nog niet klaar bent om hierover te praten.

Probeer je relatie weer op het juiste spoor te krijgen

Als je er klaar voor bent om te gaan praten is de vraag, waar moet ik beginnen? Probeer het beeld van de affaire uit je hoofd te houden, anders wordt het lastig om een gesprek te beginnen. Probeer sterk te blijven en vermijd alle onnodige pijnlijke herinneringen die jouw op geen enkele manier beter gaan laten voelen of je relatie weer op het juiste spoor zullen krijgen. Je weet echt wel wat er gebeurt tijdens een affaire en als 2 mensen intiem met elkaar zijn, dus vergeet de details daarvan en spaar jezelf. Je zult de focus moeten houden op het zoeken naar de redenen voor de affaire en manieren om jullie relatie weer samen op te pakken. Een goede communicatie is de juiste weg naar het herstel van jullie relatie. Doe je best om de juiste vragen te stellen en luister met veel aandacht en probeer begrip te tonen in bepaalde handelingen. Zodat jullie dit in de toekomst wellicht kunnen voorkomen.

Duidelijkheid in de relatie

Boosheid en andere emoties zullen naar boven komen als jij en je partner zullen proberen de relatie te verbeteren. Je kan hierdoor soms ook exploderen gedurende de discussies, omdat de gedachten van de affaire en hoe je partner jou bedroog naar boven kunnen komen. Je beseft je ineens hoe stom je jezelf voelt en hoe respectloos dit alles is. Jouw partner zal ook kwaad kunnen worden tijdens de discussies, dit komt voornamelijk omdat hij/zij zich aangevallen voelt (vooral als hij/zij al meerdere malen heeft bekend en spijt heeft getoond). Alvorens je überhaupt inhoudelijk gaat discussiëren over de relatie en de affaire wees dan duidelijk naar elkaar en zorg ervoor dat je van te voren juist afspreekt dat jullie beide boosheid zullen tonen en het niet altijd met alles eens zullen zijn. Jullie zullen beide geduld moeten hebben voor elkaars gevoelens, want het kost nu eenmaal tijd om langs de emotionele uitbarstingen te komen. Als de gesprekken uit de hand lopen en je ziet dat jullie niet meer aan het praten zijn, maar aan het schreeuwen en elkaar de schuld geven, dan is het tijd om het gesprek te beëindigen. Op zon moment zul je elkaar even wat ruimte en tijd moeten gunnen. Het kan zijn dat jullie dit meerdere keren zullen moeten doen, totdat jullie praten zonder deze heftige emoties. Probeer het stap voor stap te nemen en niet te hard van slapen. Als jij en jouw partner hebben besloten om eraan te gaan werken dan is er geen reden tot haast en paniek.

Het weder opbouwen van jullie relatie

Nadat jij en jouw partner alles eruit gooien en de basis van de affaire wordt herkend door beide, dan kunnen jullie gaan concentreren op het vertrouwen en vergeven. Het vergeven van de affaire betekend niet dat je het zult vergeten, maar dat betekend dat je het hebt geaccepteerd en klaar bent om samen vooruit te kijken zonder het verleden er weer bij te betrekken. Het zal moeilijk worden om je partner weer blind te vertrouwen, maar je zult dan wel ook je best moeten doen. Het vertrouwen zal uiteindelijk groeien naar mate jouw partner je meer en meer zal overtuigen. Je kan onmogelijk je partner aan een lijntje houden en hem in de gaten houden op elk moment van de dag. En dat zou je ook niet willen. Ga er niet automatisch van uit dat dingen op een magische wijze ineen zullen verbeteren, dat zal alleen maar uitlopen op een teleurstelling. Het weder opbouwen van het vertrouwen en de passie in jullie relatie zal tijd kosten en gaat niet zomaar vanzelf. Als het jullie niet lukt zou daar professionele hulp, zoals relatietherapie daarin ook volstaan.

Jouw eigenwaarde en de relatie

Het is ook belangrijk om het gevoel van je eigenwaarde op het juiste punt te krijgen. Hierdoor zul je ook beter staan in jullie relatie. Jullie eigenwaarden zullen de basis zijn voor een goede relatie en de weder opbouw hiervan. Het zal niet vanzelf gaan, je zult ervoor moeten vechten. In ieder geval, als je dat wilt natuurlijk. Een relatie moet wel voor je gevoel haalbaar zijn. Anders is een scheiding onvermijdelijk.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vreemdgaan: de "Stel Dat" affaireVreemdgaan: de "Stel Dat" affaireWaarom gaat iemand vreemd? Wat zegt het over de vreemdganger als hij of zij twee verschillende relaties heeft? Er zijn v…
Vreemdgaan: de wraak affaireVreemdgaan: de wraak affaireVerrassend vaak komt het nemen van wraak voor binnen het huwelijk of vaste relatie. Vooral als een van de partners het s…
Vreemdgaan: de "Schietstoel" affaireVreemdgaan: de "Schietstoel" affaireOm uit te zoeken waarom iemand vreemdgaat, is het noodzakelijk te weten welke soorten en typen affaires er zijn. Verschi…
Vreemdgaan: de affaire als afrodisiacumVreemdgaan: de affaire als afrodisiacumWat zijn de redenen dat iemand vreemdgaat? Vreemdgaan door de affaire met de ander te gebruiken de seks en de romantiek…

De maitresse vanDe maitresse vanHet leven van een maîtresse is heel spannend en geheimzinnig. Maar is het leven van een maîtresse een lang en gelukkig l…
Ik wil vreemdgaanIk wil vreemdgaanJe wilt vreemdgaan, dit kan doordat jullie uit elkaar zijn gegroeid, verliefdheid, wraak, eenzaamheid, sleur, stress. Er…
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 28-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.