De eerste keer met iemand naar bed

Het is een opwindende gedachte om voor het eerst met elkaar naar bed te gaan. Het komt voor dat de partners zo gespannen zijn, dat het een tegenvaller wordt. Wat kan er gedaan worden om dat te voorkomen? Het eerste seksuele contact kan voor een paar heel opwindend en belangrijk zijn. Door de lichamelijke eenwording krijgt de verhouding een nieuwe dimensie. Of de partners al of niet ervaren zijn en welke leeftijd ze hebben, is minder belangrijk. Het gaat erom dat ze voor het eerst met elkaar naar bed gaan en zich voor het eerst lichamelijk verenigen. Er zijn allerlei verschillende omstandigheden denkbaar waaronder de eerste gemeenschap plaatsvindt. Het kan gebeuren dat twee mensen na een feestje voor het eerst met elkaar naar bed gaan en dat het tevens de laatste keer is. De eerste gemeenschap kan plaatsvinden nadat de partners al een paar keer met elkaar uit geweest zijn. Sommige paren wachten ruime tijd voordat ze met elkaar naar bed gaan en er zijn ook mensen die de lichamelijke eenwording uitstellen totdat ze getrouwd zijn.

Angst en onzekerheid

De eerste seksuele gemeenschap verloopt niet altijd even gemakkelijk. De partners zijn vaak angstig en onzeker. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Veel mensen zijn onzeker omdat ze hun lichaam niet mooi vinden. In onze maatschappij gaat het lichaam meestal achter kleren schuil. Het vrijen is een van de weinige gelegenheden waarbij men het naakte lichaam aan een ander toont. In tijdschriften, advertenties en films ziet men voornamelijk ‘mooie’ mensen. De afgebeelde jonge vrouwen zijn slank en goed geproportioneerd. De mannen zijn gespierd en hebben geen buikje.

Gewone mensen zouden een minderwaardigheidscomplex kunnen krijgen van alle mooie lichamen die ze dagelijks te zien krijgen. Een bezoekje aan het strand op een warme dag kan in zo’n geval wonderen doen. Men ziet daar dat mensen met mooie lichamen ver in de minderheid zijn. En is schoonheid niet erg betrekkelijk?

Het gaat om de persoonlijkheid die iemand is; of iemands uiterlijk aan de door de reclamemakers opgelegde maatstaven voldoet, is van minder belang. Toch kunnen zowel mannen als vrouwen zich voor het vrijen erg onzeker voelen door hun uiterlijk. Ze zijn bang dat de ander hen niet mooi genoeg zal vinden en hen daarom zal afwijzen.

Een man kan zich zorgen maken over de volgens hem te geringe afmetingen van zijn penis. Dit orgaan wordt tenslotte beschouwd als een symbool van de mannelijkheid. Vrouwen kunnen zich zorgen maken over de te geringe omvang van hun borsten of omdat ze te dik zijn of te veel haar op hun lichaam hebben. Maar zoals uit eerdere artikelen al gebleken is, kwelt men zich onnodig met dergelijke zorgen. Bij het vrijen gaat het om kwaliteit, niet om kwantiteit.

De grootste angst die een man kan hebben wanneer hij voor het eerst met een vrouw naar bed gaat, is dat hij geen erectie zal krijgen. Hij heeft het idee dat hij een prestatie moet leveren en vergeet dat seksueel contact een uitdrukking van wederzijdse genegenheid moet zijn.

We leven in een tijd van emancipatie. De vrouwen zijn mondiger geworden en hebben over het algemeen meer seksuele ervaring dan vroeger. Dit brengt met zich mee dat mannen zich tegenover vrouwen nogal eens onzeker voelen. En deze onzekerheid kan tot gevolg hebben dat een man ‘op het beslissende moment’ impotent is. Hij moet echter bedenken dat zijn mannelijkheid niet bepaald wordt door het al of niet optreden van een erectie op het juiste moment. Het gaat erom dat de partners een goed contact met elkaar hebben. Dan wordt de seksuele gemeenschap minder belangrijk. De man tilt er minder zwaar aan en maakt zich er niet druk over of hij wel of niet een erectie krijgt. Daardoor is het probleem vaak al opgelost.

De houding van de vrouw is hierbij natuurlijk van groot belang. Wanneer zij geduldig en liefdevol is, zal de man zijn zelfvertrouwen des te gemakkelijker terugvinden. Een vrouw echter die zich duidelijk teleurgesteld toont over een (tijdelijke) impotentie van de man, maakt het hem wél erg moeilijk. Zoals een man bij ‘de eerste keer’ tijdelijk impotent kan zijn, zo kan de vrouw door gespannenheid last hebben van een droge schede. Ook dit verschijnsel is veelal te wijten aan angst en onzekerheid. Over het algemeen zijn hiervoor geen lichamelijke oorzaken aanwezig.

Bij het optreden van impotentie of een droge schede verdient het aanbeveling om de geslachtsgemeenschap even te vergeten en elkaar eens lekker te knuffelen en liefkozen. Het voorspel is vooral bij de eerste keer bijzonder belangrijk. Neemt men daarvoor de tijd en geeft men elkaar alle aandacht, dan krijgen de partners emotioneel contact met elkaar. En wanneer men eenmaal warmte voor elkaar voelt, wordt alles mogelijk.

Sex bij de eerste ontmoeting

Is het goed om al bij de eerste ontmoeting met iemand naar bed te gaan? Over deze kwestie wordt zeer verschillend gedacht. Het Victoriaanse tijdperk met zijn seksuele taboes is voorbij.

Dat wil echter niet zeggen dat men zonder nadenken bij de eerste ontmoeting met een leuk iemand naar bed gaat. Afgezien van het risico een geslachtsziekte op te lopen, spelen hierbij emotionele factoren een belangrijke rol. Veel mensen vinden het meteen met iemand naar bed gaan getuigen van losbandigheid. Iemand die dat doet, is alleen maar op genot uit, zeggen ze - en daar is de liefde te mooi voor. Maar het kan natuurlijk best zijn dat mensen iemand ontmoeten die hen heel erg aantrekt en met wie het onmiddellijk klikt. Wat is er in zo’n geval tegen om al bij de eerste ontmoeting met elkaar naar bed te gaan? Het zou het begin kunnen zijn van een mooie relatie.

Laten we het geval van liefde op het eerste gezicht buiten beschouwing, dan is het vaak een kwestie van afwegen. Gaan een man en een vrouw bij de eerste ontmoeting al met elkaar naar bed, dan hebben ze misschien een heerlijke nacht. Maar het kan best zijn dat ze elkaar niet meer terugzien. In ieder geval hebben ze dan iets moois om aan terug te denken. Gaan een man en een vrouw die elkaar wel liggen, niet bij de eerste ontmoeting met elkaar naar bed, dan komt er misschien geen tweede kans. Er zijn mensen die vinden dat het goed is niet te lang te wachten tot men met elkaar naar bed gaat.
Ze zeggen dat een verhouding zich daardoor natuurlijker ontwikkelt. De spanning wordt dan niet tot ondraaglijke hoogte opgevoerd. Anderen vinden dat mensen elkaar eerst goed moeten leren kennen voordat ze met elkaar naar bed gaan. Ze zeggen dat seks zonder emotionele betrokkenheid een soort gymnastiek wordt. Ze vinden seksueel contact alleen verantwoord als uiting van liefde. Iedereen moet bij zichzelf te rade gaan om zijn standpunt te bepalen. Wat goed is voor de één, is niet goed voor de ander.

Seksueel contact met een bekende

Seksueel contact tussen mensen die elkaar al een tijd kennen, verandert hun verhouding radicaal. Toen ze nog vrienden of kennissen waren, gingen ze min of meer vrijblijvend met elkaar om. Als ze minnaars zijn geworden, is dat niet meer mogelijk. Doordat ze elkaar al kennen, zullen ze zich des te kweetsbaarder voelen. De seksualiteit ligt heel gevoelig. Wanneer iemand in een seksuele verhouding afgewezen wordt, komt dat veel harder aan dan een relatie waarin seks geen rol speelt.

De allereerste sexuele ervaring

Mensen die nog nooit met iemand naar bed geweest zijn, moeten extra voorzichtig zijn bij het kiezen van hun eerste partner. Een maagd maakt zich nog meer zorgen over de aantrekkelijkheid van zijn of haar lichaam dan iemand met ervaring. Een mannelijke maagd is extra bezorgd over zijn prestatie en een vrouwelijke is misschien bang dat de gemeenschap haar pijn zal doen.
Een maagd zit nog het meest met het feit dat hij of zij maagd is. Men doet er daarom goed aan dit van tevoren aan de partner te zeggen. Maagden hebben een fijngevoelige partner nodig. Het moet bij voorkeur iemand zijn aan wie ze hun onzekerheid kwijt kunnen, iemand die bereid is veel tijd en aandacht te geven. Het verloop van het eerste seksuele contact heeft immers een grote invloed op iemands verhouding tegenover de seksualiteit!
© 2007 - 2024 Guy1962, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overeenkomsten tussen Maagd en VissenOvereenkomsten tussen Maagd en VissenQua persoonlijkheid zijn Maagd en Vissen verschillend, maar aan deze verschillen kan met een beetje goede wil een mouw g…
Overeenkomsten tussen Ram en MaagdOvereenkomsten tussen Ram en MaagdRam en Maagd zijn in principe tegengestelde karakters. Een relatie tussen beiden is moeilijk, maar niet onmogelijk. Als…
Overeenkomsten tussen Maagd en SchorpioenOvereenkomsten tussen Maagd en SchorpioenMaagd en Schorpioen zijn twee sterrentekens die zich aan de tegenovergestelde kant van de dierenriem bevinden. Daardoor…
Sterrenbeeld Maagd (Virgo)Het sterrenbeeld Maagd is van toepassing op mensen die geboren zijn van 23 augustus tot en met 22 september. De Latijnse…

De eerste homoseksuele relatiesVoor degenen die gaan experimenteren met homoseksuele relaties, is dit vaak een bevrijdende en opwindende ervaring. Aan…
Seks bij mindervalidenDe neiging bestaat vaak om ten overstaan van lichamelijk gehandicapten te suggeren dat seks niets voor hen is. Vaak zijn…
Bronnen en referenties
  • Bron: Liefde en seksualiteit
Guy1962 (193 artikelen)
Laatste update: 14-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.