Seks tijdens de zwangerschap

Seks tijdens de zwangerschap Zwangerschap en seks: gaan die twee wel samen? Door middel van seks is een zwangerschap ontstaan, in hoeverre is seks tijdens de zwangerschap veilig, nuttig en prettig?
Een zwangere vrouw leeft helemaal toe naar het moment dat haar kind geboren gaat worden. Soms loopt ze zo over van gedachten en zorgen omtrent de zwangerschap en bevalling, dat de behoefte aan intimiteit tijdelijk minder is geworden. Een knuffel is vaak al voldoende voor haar. Andere momenten is de behoefte juist sterk aanwezig, maar de angst om het kind te schaden is ook vaak aanwezig.

Het eerste trimester

Van 0 tot 14 weken spreken we van het eerste trimester van de zwangerschap. De baby wordt in deze periode volledig aangelegd, ledematen en organen worden gevormd en ontwikkeld.
De eerste periode voelen veel vrouwen zich erg onzeker, angst voor een bloeding of miskraam kan de seksuele verlangens erg in de weg staan. Tot ongeveer 12 weken komt misselijkheid ook vaak voor, vooral s'morgens maar op andere tijden van de dag kan de vrouw zich ook misselijk of zelfs flink beroerd voelen. Ook dit kan er voor zorgen dat de seks naar de achtergrond wordt geschoven. De partner kan zich hierdoor afgewezen of onbegrepen voelen.

Gevaarlijk of prettig?

Seks behoort een prettig en geborgen gevoel te geven. Wanneer de vrouw zich niet goed voelt door misselijkheid of angst, kan ze dit het beste goed bespreken met de partner. Seks kent vele vormen van genot, probeer samen mogelijkheden uit waarbij de zwangere vrouw zich wel prettig voelt.
Een andere blokkade die vaak voorkomt is de angst voor een bloeding of miskraam. Gedurende de zwangerschap worden bloedvaten dunner, waardoor er makkelijker een bloeding kan ontstaan. Tijdens de penetratie kan de penis makkelijk een bloedvat raken, waardoor deze openscheurt en bloedt. Hoewel dit zeer schrikbarend is voor de vrouw, is het meestal een onschuldig voorkomen. Het bloeden stopt na enige minuten tot uren vanzelf.
Angst dat een orgasme een miskraam veroorzaakt, is ongegrond. Tijdens een orgasme trekt de baarmoeder samen maar is niet te vergelijken met het ontsluitende en uitdrijvende effect tijdens een bevalling. Het kind is nog zo klein dat hij of zij nauwelijks iets merkt van het orgasme.
Mocht er onverhoopt toch een miskraam ontstaan na seksueel contact, dan heeft dit niks te maken met de seks: een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een aanlegfout of een afwijking in de baarmoeder.

Het tweede trimester

14 tot 27 weken zwanger. De baby is nu helemaal compleet en hoeft alleen nog maar te groeien, Organen worden verder ontwikkeld, het geslacht is nu duidelijk te zien middels een echo. De misselijkheid is nagenoeg verdwenen en spontane bloedingen komen nog zelden voor. De vrouw voelt zich over het algemeen goed, mooi, en prettig. Het buikje is zichtbaar voor de buitenwereld en wordt trots gedragen. Alle aandacht van omstanders doen de vrouw veel goed. De partner kan in deze periode de baby vanaf de buitenkant voelen schoppen.

Genieten van de seks

De eerste periode van onzekerheid en angst is voorbij, na twaalf weken is de kans op een miskraam aanzienelijk geslonken. De vrouw krijgt meer zin in seks, ze voelt zich goed, is niet misselijk en minder bang voor een bloeding of miskraam.
Tijdens de gehele zwangerschap kunnen er lichte bloedingen na de penetratie ontstaan, de ene vrouw heeft er altijd last van terwijl het bij de ander nauwelijks of niet voorkomt.
Een orgasme bij de vrouw kan vanaf de tweede helft van de zwangerschap overgaan tot een harde buik (oefenwee): dit voelt aan alsof de buik zich opbolt tot een harde voetbal. hoe verder de zwangerschap vordert, hoe vaker en heftiger dit voorkomt. Het is niet pijnlijk en geeft een strak en gespannen gevoel in de buik. Het is ook geheel onschadelijk voor de baby. De baby kan overigens het orgasme wel voelen: hij is inmiddels gegroeid en ligt daardoor dichter tegen de baarmoederwand aan. Het ritmisch samentrekken van de baarmoeder kan een reactie van de baby uitlokken.
De groeiende buik kan in deze periode in de weg gaan zitten: probeer andere standjes uit, zoals lepeltje-lepeltje of doggy-style.

Het derde trimester

Het laatste trimester: 27 tot 40 weken zwangerschap. Het wordt allemaal wat zwaarder voor de vrouw. De baby groeit gestaag door, de laatste weken komt hij alleen nog in gewicht aan. Het lichaam bereidt zich voor op de bevalling. De vrouw voelt zich wat onzeker over de naderende bevalling en krijgt vaak te maken met nesteldrang: ze wil alles schoonmaken en gereed maken voor het aanstaande kind. Er is grote drukte in huis: meubeltjes moeten in elkaar gezet worden, behangen, verven, geboortekaartjes uitzoeken en schrijven, kleertjes en de uitzet aanschaffen, bepalen waar de bevalling plaats vindt. Ongemakken als oefenweeën en brandend maagzuur spelen een rol in het seksuele genot.

Tijd voor de seks

Beiden partners voelen een grote druk in die laatste weken: er moet ook zoveel geregeld worden Bij een tweede of volgend kind is die druk vaak al van de ketel, men weet wat er staat te gebeuren en de meeste dingen zijn al in huis aanwezig. Probeer samen een avondje vrij te nemen, ga samen naar de bioscoop, regel een etentje of bezoek een theater: samen genieten kan nu nog volop! Neem de tijd voor elkaar. Seks is in deze periode vaak wat lastiger, de buik is inmiddels zo in omvang toegenomen dat hij niet alleen tijdens de seks in de weg zit, maar ook voor brandend maagzuur en geprikkelde darmen zorgt. Penetratie is vaak lastig, probeer een goed standje te vinden hiervoor. De vrouw zal duidelijk aan moeten geven wat wel en niet mogelijk is voor haar en wat prettig aanvoelt.
Tijdens de laatste periode komen oefenweeën vaker voor, vooral na het orgasme. Dit geeft behalve een wat vervelend of gespannen gevoel, geen problemen.
De angst van de man of vrouw dat de baby tijdens de penetratie de penis kan zien, is ongegrond. Er brandt geen lampje daarbinnen en de baby is niet in staat om voorwerpen te zien, te herkennen of te onthouden. De baby zit veilig ingepakt tussen de vruchtvliezen, de baby een oog uitsteken of ander letsel toebrengen, is via penetratie onmogelijk.
Een orgasme veroorzaakt ook in deze periode geen ontsluiting. Soms kan het wel eraan meehelpen, in dat geval was het lichaam al klaar voor de bevalling en ook zonder orgasme was de bevalling binnenkort op gang gekomen. Het orgasme geeft dan net dat extra zetje. Het heeft overigens geen zin om iedere dag een orgasme te krijgen: wanneer het lichaam er nog niet klaar voor is, zal er ook na het orgasme helemaal niks gebeuren.
Wanneer de vliezen zijn gebroken is het af te raden om nog seks te hebben: de kans op infecties is nu groot en brengt de gezondheid van de baby in gevaar.

Safe seks

Hoewel de kans op zwangerschap bij een zwangere vrouw een ondenkbaar iets is, is de kans op SOA's even groot. De slijmprop, die de baarmoeder afsluit tegen bacteriën en ander gespuis, houdt geen SOA's tegen. Bij wisselende partners is het dan ook raadzaam om een condoom te gebruiken.
© 2009 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en toch ongesteldZwanger en toch ongesteldOngesteld worden maar toch zwanger zijn: kan dat? Ja, is het antwoord. Hoewel het weinig voorkomt, is dit toch een versc…
4 weken zwanger en bloedverlies4 weken zwanger en bloedverliesWanneer je 4 weken zwanger bent, kan er bloedverlies optreden. Dit is soms erg schrikken en vaak is er angst voor een mi…
Oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschapOorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschapBij bloedverlies tijdens de zwangerschap denken veel vrouwen gelijk aan een miskraam. Deze ongerustheid is volkomen te b…
Redenen vaginaal bloeden na gemeenschapRedenen vaginaal bloeden na gemeenschapAlle vrouwen zijn gewend maandelijks te bloeden, maar soms bloed je ook als je niet ongesteld bent. Als je vaginaal bloe…

Leuke weetjes - De vaginaHoe diep is de gemiddelde vagina? Hoe kan een vrouw haar bekkenbodemspieren trainen? Wat is een coregasm? Wat krijg je a…
PSAS: constant seksueel opgewonden zijnPSAS: constant seksueel opgewonden zijnSeksuele opwinding is vaak niet iets waar mensen zich naar bij voelen, maar dat ze als plezierig ervaren. Anders wordt h…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 11-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.