Libido; zin om te vrijen

In dit artikel lees je de wetenschap achter het libido. Wat zorgt voor meer/minder libido en wat is het eigenlijk? Wat kun je er zelf aan doen? Beïnvloed eten, drinken, een pil of je lichaam je libido? Lees het snel hieronder!

Jaargetijden en het weer

De term lentekriebels blijkt niet van toepassing op onze geslachtshormonen. Dus mannen die zeggen vreemd te moeten gaan iedere lente kunnen die leugen vaarwel zeggen. Bij opwinding draait het op de hoeveelheid ‘vrij’ testosteron. Het grootste gedeelte testosteron in ons lichaam is gebonden aan anders lichaamsstoffen en tellen daarom niet mee. Testosteron staat bekent als een mannelijk geslachtshormoon. Maar ook bij vrouwen is het een graadmeter voor lust, testosteron stuurt ons libido. De hoeveelheid van dit ‘vrije’ testosteron schommelt met de seizoenen op en neer. Laag in de lente en hoog in de herfst. Waarom? Omdat we door de natuur gedwongen worden vooruit te denken. Vroeger, ja vroeger, nog voor de tijd van de centrale verwarming, was er natuurlijk niets onpraktischer dan een kindje ter wereld brengen midden in de winter. Kinderen die in de lente verwekt zijn, worden namelijk in de winter geboren. En daarom ligt het testosteron dieptepunt in de lente. Dus zouden we het eerder moeten hebben over herfstkriebels! Maar het heeft ook te maken met het weer. Zon op je huid vergroot de lust en zin in seks. De hypofyse wordt namelijk door het zonlicht geactiveerd, deze stimuleert de bijnier en teelballen om meer testosteron aan te maken. Dus ook zomerkriebels bestaan. Hoe kunnen we dan toch lentekriebels voelen? De lentezon zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine uit onze hersenen verdwijnt en haalt hiermee de rem van het verliefdheidssysteem.

Eten en drinken

Zeg ook je dieet maar vaarwel, want dit gaat ten koste van de testosteronproductie. Bruine boterhammen met complexe koolhydraten en weinig vet en ander gezond voedsel zorgen misschien wel voor een strak lijf, maar zorgen niet voor de zin om dat lijf te gebruiken om een verlangen te stillen. Vegetarische mannen hebben hierdoor gemiddeld minder zin seks dan carnivoren. Veel vet eten en eieren maakt dat je meer testosteron produceert. Hetzelfde geld voor de inname van koolhydraten. Als er meer insuline vrijkomt in je bloed, blijft er meer ‘vrij’ testosteron over. In tijden van schaarste werd er dus ook minder aan het maken van kinderen gedacht. Ook fysieke inspanning verhoogt het ‘vrije’ testosteron. Misschien denk je nu dikke mensen eten veel vet en hebben dus ook een hoog libido. Maar dat komt niet perse door het eten van veel vet, maar doordat het ‘dikke buiken’ gen samenhangt met testosteronproductie.

We weten allemaal dat alcohol lust beïnvloed. Het werkt echter niet voor beide geslachten hetzelfde. Vrouwen krijgen meer zin om te vrijen na het drinken van een alcoholisch drankje, terwijl mannen juist minder presteren onder invloed. Na een aantal drankjes is het testosteron gehalte gelijk, maar drinkt een van beiden te veel (man) of te weinig (vrouw) dat kan het feestje wel eens afgelopen zijn.

LustPil

De pil mist bij de vrouwen de uitwerking die het bij mannen heeft. Het blauwe pilletje laat meer bloed naar het geslachtsorgaan stromen, maar daar wordt een vrouw niet opgewonden van. Een man wordt echter ook alleen aan een erectie geholpen en moet de lust ook nog zelf opwekken. Testosteron toedienen bleek wel te helpen bij vrouwen, het nadeel was echter dat het vervelende bijwerkingen had, zoals overmatige haargroei op het lichaam. Marta Meana (2010) spreekt van een inspiratieprobleem in plaats van een medisch probleem. Meana is een hoogleraar aan de universiteit van Nevada in Las Vegas. Ze begeleidt vrouwen die in een slop zitten op liefdesgebied. Vrouwen willen tederheid, maar zeker ook begeerte, zegt Meana.

Seksuele piek

Alfred Kinsey (seksuoloog) samen met andere seksuologen dachten decennia geleden al dat het lustgevoel van vrouwen een piek rond hun dertigste en daarna weer afnam. Uit onderzoek van psycholoog David Schmitt (2002) bleek echter geen algemene trend in het lustgevoel van vrouwen. Toch kunnen vrouwen van twintig zich seksueler voelen dan vrouwen van veertig, maar andersom is ook zeker mogelijk. We kunnen ons libido namelijk omhoog of omlaag denken. Uit onderzoek van de universiteit van Texas bleek dat dik of dun zijn geen invloed had op het libido van vrouwen, wat het verschil maakte is hoe seksueel aantrekkelijk zij zichzelf vonden.

Kortom vrijen kan in alle tijden van het jaar; drink, maar drink met mate; blijf niet wachten op een pil maar wees blij met jezelf en voel je sexy!

Lees verder

© 2011 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sex tijdens de zwangerschapSex tijdens de zwangerschapJe hebt een goed sexleven met je partner, en dan wordt je zwanger. Wat betekent dit voor jullie sexleven tijdens de zwan…
Middeltjes tegen blaasontstekingBlaasontsteking is een vervelende en pijnlijke aandoening die bij mannen, maar vooral bij vrouwen voorkomt. Blaasontstek…
Vrijen, hoe vrij je romantisch?Vrijen, hoe vrij je romantisch?Vrijen is een gezellig woord voor aanhalen, knuffelen, vertroetelen, liefkozen… Met vrijen wordt over het algemeen het v…
Sexuele fantasieën binnen je relatieSexuele fantasieën binnen je relatieHet komt vaak voor dat mensen tijdens het vrijen sexsuele fantasieën hebben over anderen dan hun partner, hoe ga je hier…

Puur natuur: Tips voor betere erecties en een hoger libidoPuur natuur: Tips voor betere erecties en een hoger libidoVroeg of laat komt er voor de meeste mannen een moment waarop wat we willen in bed tijdelijk niet meer geheel overeenkom…
Impotentie of erectieproblemen, oorzaken en oplossingenOngeveer de helft van alle mannen heeft er wel eens last van, impotentie of erectiestoornissen. Het is dus een vaak voor…
Bronnen en referenties
  • Universtiteit Texas (2009); voorspeller van zin in seks
  • David Schmitt (2002); lust en seksuele activiteiten in relatie met leeftijd
  • Marta Meana (2010); wat vrouwen willen tijdens het vrijen.
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 22-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.