Als de man geen zin in seks heeft

Als de man geen zin in seks heeft Er wordt vaak grappig gedaan over vrouwen die hoofdpijn hebben, te druk met de kinderen, moe etc. maar veel minder grappen zijn er over de man. Logisch ook, want mannen hebben gemiddeld genomen veel meer behoefte aan seks.

Metroman

Waar het exact uit voort komt is niet bekend, maar men denkt onder meer aan de ‘metroman’ zoals we deze als vrouwen jaren op handen hebben gedragen. Mannen die hun vrouwelijke kanten lieten zien, deelnamen aan processen die veelal voor vrouwen zijn weggelegd (soms noodgedwongen) en de man die zijn emotie durfde te tonen.

Vergelijkbaar als vrouwen?

Of ze nu aan hetzelfde ‘syndroom’ als vele vrouwen leiden of dat er iets ander aan de hand is, is nog vaag. Maar het alleen spontaan kunnen, erg moe (leuke maar erg drukke baan) de redenen zijn vergelijkbaar. Daarmee meteen gesteld dat het wellicht zo gek nog niet was van die vrouwen die een te druk schema hadden en in bed blij waren te kunnen gaan slapen.

Onderdeel van de mens, onderdeel van de relatie

Maar hoe je het wendt of keert, waar het om gaat is een natuurlijke behoefte die mensen hebben en met enige regelmaat bevredigd moet worden. Daar wordt iedereen beter van. Binnen een relatie is het ook een onderdeel van deze relatie en is seks niet alleen seks, maar ook liefde. Waar de een met een knuffel al weer even vooruit kan, heeft de ander regelmatig de intimiteit van seks nodig. Maar door ons drukke bestaan (we willen en moeten zo veel) haken we af en na de vrouwen zijn dat nu ook de mannen.

Hoe anders ligt het bij de man?

Als mannen echter een libidogebrek hebben, ligt er vaak ook iets anders aan ten grondslag. Erectiestoornis of gewoon moeite hebben met klaarkomen zijn veelvoorkomende oorzaken en veel mannen gaan zich minder vervolgens man voelen. Dit laatste heeft weer een direct lijntje met de hersenen.

Maar naast de hersenen is het testosteronhormoon uiteraard erg belangrijk en zorgt er voor dat de man seks wil hebben. De vrouw heeft dit in veel mindere mate, dus als de vrouw geen zin in seks heeft, is de reden meestal toch echt anders en zal de man het zich niet verwijten. De man die vol met testosteron zit en geen seks wil, is anders en de vrouw zal het mogelijk dus ook bij zichzelf zoeken. Wat ook weer gevolgen voor de relatie kan hebben.

Libido verstorend

Dat er steeds meer mannen zijn die problemen hebben met seks, kan ook te herleiden zijn naar het feit dat de man niet meer het Alfamannetje is, wat het in het verleden wel was. De vrouw zorgde thuis voor het huis en het kroost en had alles klaar, voor als de man van een dag hard werken thuiskwam. Vanaf dat moment was de man het centrale punt. Nee, de vrouw is haar eigen carrière begonnen en misschien nog wel succesvoller dan de man. Ze komt voor zichzelf op en staat ‘haar mannetje’. En kan zich ook nog bemoeien met de man. Ze verbetert hem, levert kritiek etc. En laten dat nu net zaken zijn waar het libido niet vrolijk van wordt. Daarnaast is er voor de man mogelijk ook een concurrentiestrijd op het werk, want meer presteren is ook hoger in de pikorde. Wat de reden ook is (misschien wel een combinatie van), het is van belang dat je er iets mee doet.

Presteren

Een afnemende libido, maakt presteren in bed niet gemakkelijker. Seks is immers een prestatie en als er al spanning op de lijn is, levert seks niet het prettige gevoel wat je zonder de spanning hebt. Met als gevolg dat er mannen zijn die seks gaan vermijden.

Praten

Je kunt niet een op een zeggen wat de oplossing is, want er kunnen verschillende oorzaken aan te gronde liggen. Wel van belang is dat er over gesproken wordt. Soms is de partner zich er niet eens bewust van en kunnen gesprekken een ommekeer brengen. Maar de seksuoloog kan hier ook een prima rol in vervullen als je er samen niet uitkomt.

Tot slot

Praten is belangrijk om zaken boven tafel te krijgen om ze vervolgens op te lossen. Natuurlijk helpt het ook als je meer tijd neemt voor seks, gezellig maken (elkaar dus aandacht geven!) en bepaalde voedingsstoffen kunnen ook nog wel eens een handje helpen. Oesters bijvoorbeeld, deze zitten vol zink wat goed is voor de productie van testosteron en dopamine. Maar ook vijgen, deze bevatten veel aminozuren en zijn weer goed voor het uithoudingsvermogen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het mannelijk Libido boosten met Libido 7Het is mogelijk om het Libido van de man een boost te geven door de testosteron productie te verbeteren. Voedsel dat hie…
Seksproblemen na beroerte komen veel voorVeel mensen die een beroerte hebben gehad krijgen daarna problemen in hun seksleven. Zeker 6 van de 10 personen heeft da…
Weinig of geen zin in seks: hoe je libido verhogen?Weinig of geen zin in seks: hoe je libido verhogen?In een relatie kan het iedereen wel eens overkomen: je hebt geen of weinig zin in seks. Na een zware werkdag ben je moe…
De fasen van het sekslevenDe fasen van het sekslevenSeks is een belangrijk onderdeel in een relatie. Het is intiem en speciaal voor jou en je partner. Soms is de seks niet…

Seksualiteit: Lesbische seksEr wordt maar weinig aandacht aan homoseksualiteit en biseksualiteit geschonken en als er aandacht aan wordt gegeven is…
Hitachi Magic Wand vibrator massageDe Hitachi Magic Wand is een populaire en zeer krachtige vibrator speciaal ontworpen als massageapparaat voor met name d…
Reactie

Denise, 19-06-2014
Goeden morgen,
mijn man en ik hebben altijd een zeer goed sexleven gehad en dat was ook de manier waarmee hij aan mij kon laten zien dat hij van mij houdt en dat, dat ook echt iets van ons 2en is.
Heb nu al een half jaar geen gemeenshap met hem:(
en knuffelen en aanraking is liever niet dan wel.
als ik vraag hoe het komt dan zegt ie dat hij er helemaal geen zin in heeft helemaal niks.
voor heen was het nog zo als hij tegen mij aan kwam liggen in bed dat hij dan een erectie kreeg nu is dat allemaal ook al niet meer,
Nu is mijn vraag hoe zou het komen en wat zou ik er nog aan kunnen doen?

groetjes denise Reactie infoteur, 19-06-2014
Er is altijd een reden voor, maar soms weet de persoon het zelf niet. Bijvoorbeeld een aanhoudende spanning op het werk kan ook al tot het niet willen hebben van seks leiden (of kunnen hebben, als een erectie niet mogelijk is door de stress). Er kunnen tal van redenen zijn die buiten jezelf en hemzelf liggen. Maar jullie samen kan ook de reden zijn dat het niet werkt. Het is belangrijk om er samen over te praten o zaken duidelijk te krijgen. Als dat echt niet kan, is het mogelijk toch zinvol een seksuoloog te raadplegen.

Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 04-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.