Dromen verklaren

Dromen verklaren De een heeft een sterk geloof in de betekenis van de droom, de ander ziet het als “wensen” en weer iemand anders ziet het als niets meer of minder dan het verwerken (niet per definitie letterlijk) van wat je tijdens de daguren allemaal meemaakt. Alle indrukken die op je afkomen, alle beslissingen die je moet nemen en wat je zoal doet gedurende de dag. Maar sommige mensen dromen niet, althans zij kunnen de droom niet onthouden. Daar zijn wel wat trucjes voor, als je ze al wilt onthouden.

Dromen verklaren is volgens het woordenboek…

Het woordenboek heeft er de volgende uitleg voor:
  • ” Wat je in gedachten beleeft als je slaapt”
  • “Een droom is de verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart, als hij of zij slaapt”
  • “Beelden die men ziet wanneer men slaapt”
  • “Tijdens de slaap optredende fantasieën, gedachten en andere psychische activiteiten”

REM

We dromen allemaal, ook al weten we het niet. Maar je droomt niet de hele nacht. Met name tijdens de REM-slaap droom je en hoewel een droom soms gevoelsmatig uren kan duren, droom je eigenlijk nooit langer dan zo’n 5 tot 10 minuten maximaal. Je kunt we meerdere keren per nacht dromen en soms gaat een droom in de volgende REM-slaap verder.

Eerst onthouden, dan verklaren

Dromen onthouden

Je kunt wel een beetje oefenen met het onthouden van dromen en dat kan met steekwoorden. Woorden die je normaal ook gemakkelijk kunt onthouden. Maar meer mensen hebben baat bij een schrijfblokje en pen of dictafoon naast het bed. Je ontwaakt altijd half of helemaal uit een droom en als je de eerste seconden dan spendeert aan het opschrijven of inspreken, dan is het terughalen op een later tijdstip een stuk gemakkelijker. Die steekwoorden, kunnen immers de beelden weer oproepen en het plaatje van je droom compleet maken.

Dromen verklaren

Dromen onthouden is één, maar dromen verklaren is weer iets anders. Veel mensen zijn geïnteresseerd in hun dromen, zeker als deze niet te koppelen zijn aan de gebeurtenissen van de voorbije dagen. Er zijn een soort universele betekenissen die gekoppeld worden aan bepaalde dromen. Bijgaand een opsomming van een aantal dromen en hoe we deze kunnen verklaren. Hoe deze verklaring in te passen in het werkelijke leven, is natuurlijk heel verschillend. Daar is geen pasklaar antwoord op te geven.

Vul de verklaring zelf in…

Dieren

Dieren komen nogal eens voor in dromen, waarbij de poes nog steeds de meest voorkomende is. Als je niet van dieren c.q. katten houdt, dan staat deze kat voor ongeluk en verraad. Voor de poezenliefhebber staat het voor creativiteit, vrouwelijke seksualiteit, onafhankelijke geest en een krachtige persoonlijkheid. De hond kan staat bij mensen die niet van dieren houden voor tegenstand en ongeluk. Is het wel je vriend dan is de droom de aanwezigheid van vrienden en kan voordeel je kant heen komen, waarbij je ook geobsedeerd door rijkdom kunt geraken.

Lichaam

Over naaktheid wordt ook nogal eens gedroomd. Je leeft in je droom een normaal leven tot het moment dat je merkt dat je geen kleren aan hebt. Dit type dromen wil nog wel eens met een schandaal of niet goed gemaakte afspraken te maken hebben. Maar het kan ook staan dat je iets leuks bent gaan doen, wat eigenlijk tegen je principes is. Loszittende tanden kan met een bepaald ziektepatroon te maken hebben. Vallen ze echt uit de mond, dan kan er ongeluk of zelfs dood op je pad komen.

School

Er wordt door volwassenen nogal eens gedroomd over school. Los van het gegeven of school destijds leuk of niet leuk was. Dromen over school kan te maken hebben met gevoelens van onbekwaamheid. Maar ook onzekerheden vanuit je jeugd die je nooit helemaal ontgroeid bent.

Water

Water is ook een onderwerp wat nogal eens voorbij komt. Als je er over droomt kan dit tevredenheid en voorspoed betekenen. Daarentegen ligt het wat negatiever als je over troebel water droomt. Je wordt wat negatiever en somberder. Dit geldt zowel voor het zwemmen, drinken of het zien van helder of troebel water. Als het water in je huis staat en niet zakt, dan ben je in staat alle kwaad het hoofd te bieden. Zakt het wel, dan is het kwaad stijgende.

Tot slot

Er zijn tientallen dromen die te verklaren zijn en waar je iets aan kunt hebben of gewoon als “weetje” opgeslagen wordt. Er zijn verschillende websites die er invulling aan geven en vaak komen ze op hetzelfde neer. Heb je er niets mee, dan laat je het gewoon aan je voorbij gaan, maar als je er wel iets mee hebt, dan kan het je aan het denken zetten.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Alcohol detox en de slaap en dromenHet is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…
Waarom baby’s lachen in hun slaapWaarom baby’s lachen in hun slaap‘Waarom lacht mijn baby in zijn slaap?’ is een vraag die elke ouder zich waarschijnlijk weleens heeft afgevraagd. Een sl…

De beer als krachtdierDe beer als krachtdierDe machtige beer spreekt tot de verbeelding. Hij is de grootst levende carnivoor, maar hij eet minstens zoveel planten,…
Hoe werkt het derde oog?Hoe werkt het derde oog?Sommige mensen benaderen het serieus en andere zeggen er iets gekscherend over, maar feit is wel dat “het derdee oog” ie…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.