De beer als krachtdier
De machtige beer spreekt tot de verbeelding. Hij is de grootst levende carnivoor, maar hij eet minstens zoveel planten, wortels en zaden en zijn voorliefde voor honing is algemeen bekend. Als hij rustig wacht in de stroom om een lekker zalmpje te verschalken verbaast de beer vanwege zijn rustig afwachten en dan de plotse behendigheid om de zalm te verschalken. De beer is een solitair levend dier. Als krachtdier heeft de beer ons veel te leren. Als een beer in je droom voorkomt, dan weet je dat het tijd is om in te keren en je eigen kracht op te zoeken en van daaruit te gaan leven. Ook zou hij de geboorte van een sterke zoon aankondigen. De inwijding van de godin kent de beer als krachtdier. Als sterrenbeeld staat de Grote Beer herkenbaar aan de hemel. Aan de hand van dit sterrenbeeld vind je de Poolster. Zo is het sterrenbeeld de Grote Beer een oriëntatiepunt.
De beweeglijke beer
De grote beer met zijn rustige bewegingen maakt indruk. Als je hem ziet in de dierentuin zou je niet vermoeden dat dit dier hard kan rennen. Over korte afstanden kan hij tot 55 à 65 km. per uur halen. Een beer kan in een boom klimmen, jonge welpen doen dit graag, maar ook een volwassen dier kan dit nog. Zijn reflexen zijn razendsnel. Hij is een meester in timing. Van rust tot actie komen en weer tot rust, dit is de dynamiek van dit bijzondere dier. Wie stress ervaart zou zich eens kunnen bezinnen hierop. De boog kan niet altijd gespannen zijn.
De beer als krachtdier en leider
In de verhalen van de Indianen van Noord-Amerika, zoals de Chippewa bijvoorbeeld, wordt de beer vaak opgevoerd als een wijze bedachtzame leider. Zelfs staat de beer symbool voor de schepper zelf. Vanwege zijn rust, wijs inzicht en compassie werd de beer gezien als het dier dat het meest geschikt was om aan de andere dieren leiding te geven.
De wijze beer
In zijn bedachtzaamheid werd de beer geacht zich nooit te vergissen. Hij nam alle tijd om tot inzicht te komen. Waar onrechtvaardigheid in het spel was, zette de beer zich in om het onrecht te herstellen. Wie raad nodig had ging naar de beer, die de vrager met raad en daad bijstond.
De beer als symbool van bescherming
Een moederbeer waakt over haar welpen. Zo zal een beer als krachtdier haar waakzaamheid inzetten om negatieve invloeden op te merken. De beer geldt als de beschermer voor kinderen, de bossen en de natuur in de ruimste zin van het woord.
Het krachtdier en de Godin
Als krachtdier staat de beer voor de grote inwijder. Verhalen over de beer behoren tot de inwijdingsmythen. De beer wordt gekoppeld aan het inwijdingspad van de Godin.
Inwijding in de weg van de Godin
Het berenhol was een plaats van inwijding. Wie zich onder de hoede van de beer stelde voelde haar moederlijke kracht, die met alles in zich zou waken over wie haar was toevertrouwd. In ons moderne leven zijn we vergeten dat er tijden van inkeer zijn, nodig om onze kracht en energie, onze koers te herstellen. Het evenwicht tussen binnen en buiten moet hersteld worden door middel van inkeer. Wie zijn kracht wil vinden, vindt buiten zich slechts oppervlakkige voorbijgaande kracht. Ware kracht ligt binnenin. De weg van de godin kan door duisternis heen gaan, maar haar liefdevolle compassie laat de reiziger op de weg van het leven nooit in de steek.
Inwijding in de natuur
De verbinding met de natuur komt tot stand door te leren luisteren. De rust van de beer kent geen tijd. De beer in ons leert ons open te staan voor de wijsheid die in alle facetten van de natuur te vinden is. Ons contact met moeder aarde herstelt zich. We staan stevig, in balans, intelligent en onbevreesd, met een gezond gevoel van verantwoordelijkheid voor onze directe omgeving.
Cycli
De beer wordt verbonden met de maan en de maankrachten. De cycli van de seizoenen, of de cycli in een mensenleven vallen onder de invloed van de maan. De beer en de maan herinneren ons eraan dat het eb en vloed van het bestaan, het opkomen en wegebben van energie, de tijdelijkheid en de veranderingen van de verschijnselen, natuurlijke vormen zijn waarin de schepping beweegt.
Symbool voor wedergeboorte
De beer staat voor wedergeboorte. Diep in het onderbewuste vinden processen plaats die in de duisternis gedijen kunnen. De beer staat voor processen van verjonging en vernieuwing. Als na de winterslaap de beer uit zijn hol komt, dan kan het zijn dat er jonge welpjes om hem heen spelen. Symbool voor nieuw leven en creativiteit.
Een genezende winterslaap
Al is de winterslaap van een beer licht (hij wordt wakker als er onraad is), toch benut de beer de donkere koude tijden om zijn regenerende slaap en rust te genieten. Wij kunnen leren om net als de beer te luisteren naar de behoeften van ons wezen en ons lichaam en daar iets mee te doen.
Depressie?
Wie op donkere dagen, in donkere wintertijden, of in tijden van innerlijke duisternis of gebrek aan energie passief wil zijn, weg wil kruipen onder een warme deken, de deur niet uit wil gaan, mag zichzelf dit toestaan als het maar eventjes mogelijk is. Het label, passief, depressief, hoeft niet geplakt te worden. Je hoeft niet meteen bang te zijn dat er iets mis is met je. Luisteren naar je behoefte aan terugtrekken is een geschenk dat de beer je geven kan. Na donkere tijden komen lichte tijden. De donkere tijden moeten doorleefd worden. Verdriet moet doorvoeld worden en niet vermeden. Ook vage gevoelens van ontstemming moeten de kans krijgen te landen in ons, zodat we weten hoe we verder willen gaan en wat we wellicht willen veranderen. De tijd doet wonderen. Er zijn momenten of tijden dat niets doen passend is. De impuls tot handelen komt later wel weer. Geef jezelf de kans tot herstel in rust.
Veel ziekten komen voort uit het vechten tegen de fasen van lage energie, welke juist essentieel zijn voor regeneratie.
Eckhart Tolle
Creativiteit in huis
Onder invloed van de beer als totem, kan het zijn dat je je huis comfortabel inricht naar je behoeften. Het hoeft niet luxueus te zijn, maar wel aangenaam en praktisch. Je creativiteit hierin komt vlak na, of soms juist voor een periode van noodzakelijke rust tot ontplooiing. Het zorgen voor je nest, voor je hol, is de basis van je bestaan. Dit is de plek waar je je terug kunt trekken. Als je een huis zoekt, zou je de beer kunnen vragen om je te helpen hierbij.
De knorrige beer
In zijn negatieve buien is de beer in ons ontevreden, niet geïnteresseerd, onverschillig en lui. Dan is er duidelijk iets aan de hand. Wat is dat? Een boze beer kan genadeloos zijn en veel schade aanrichten. In zijn negatieve stemming kan hij bot, egoïstisch, hebzuchtig en koppig zijn, onvriendelijk en onbeschaafd. De boze beer in ons heeft rust nodig en inkeer. Zelfinzicht is het geschenk. De gekwetste onrechtvaardig behandelde beer in ons kan zich afkeren van zijn omgeving en daarin vast komen te zitten, alleen de eigen innerlijke beslissing om dit te keren kan hier verandering in brengen. De sociale omgeving kan dan niets wezenlijks doen. Niet storen is waarschijnlijk het best.
Krachtdier van innerlijke kracht
De beer staat voor innerlijke kracht, het vermogen om op jezelf terug te vallen. Het besef dat wijsheid binnenin gevonden kan worden. De beer is een solitair levend dier. Alleen zijn, kan worden tot een bron van kracht. In eenzaamheid kunnen we belangrijke aspecten van onszelf en van de krachten die in ons sluimeren leren kennen
Waar haalt de beer de honing?
De beer kan ons opwekken te genieten van de goede dingen van het leven. De goede gaven in de natuur en in ons leven te (h)erkennen. Het genietvermogen in ons verdient het ontwikkeld te worden. Acceptatie van wat is helpt. Het glas is half leeg of half vol. De beer helpt ons realistisch te zijn en krachtig te staan en te genieten.
Lees verder