De beer als krachtdier en innerlijke metgezel van de mens

De beer als krachtdier en innerlijke metgezel van de mens Misschien is het in een droom, misschien is het onder het ritme van een sjamanistische trancereis, misschien is het in een slapeloze nacht dat je zoekt naar kracht, moed, bescherming, rust. Er zijn vele manieren waarop je je krachtdier ontmoeten kunt. Krachtdier of niet, de beer heeft elk mens genoeg te leren. Neem op tijd rust, een winterslaap of sabbatical year. De beer leert je te luisteren naar de diepe onderbewuste ingevingen van je instinct. Innerlijke vermogens willen de ruimte. Dit dier houdt van spelen, luieren en genieten. Een beer maakt zich niet druk als het niet nodig is. Hij wordt pas agressief wanneer je in de buurt komt als hij jongen heeft. De beer is een grote leraar en initiator. Genezende krachten een vernieuwde basis en instinctieve vermogens worden in tijden van crises ontdekt onder invloed van de beer als krachtdier, leraar en metgezel. Nieuwe rituelen kunnen worden vormgegeven. De enorme kracht die door dit dier gesymboliseerd wordt kent vele facetten.

De beer koning der dieren

De beer heeft een grote intelligentie, zijn zicht en reukvermogen zijn zeer goed. Hij is een uitstekend jager, zwemmer en klimmer. Ondanks zijn ogenschijnlijke logheid kan hij grote snelheden halen en zijn reactievermogen is razendsnel. Er zijn sterrenbeelden naar hem genoemd en in de mythologie heeft hij wereldwijd een prominente plaats. Vaak is hij de leider, de wijze, de koning der dieren.

De mens met de beer als krachtdier

Van de beer leren we sterker te staan en meer moed en zelfvertrouwen te hebben, aandacht te geven aan onze basis. Wellicht wordt er een beroep gedaan op onze leidersvermogens en leren we deze te ontwikkelen. Als het nodig is dan zal de beermens tot actie overgaan. Hij kan een beroep doen op vele vermogens, sommige misschien nog onbewust en onontwikkeld. Van de beermens wordt moed gevraagd, al doende ontwikkelt hij zijn vermogens. Daarbij is het wezenlijk om de welp in zichzelf speelruimte te geven.

Terug naar de basis en je vermogens leren kennen

Onder invloed van de beer ga je terug naar de basis. Pas als de basis stevig is, kan er gebouwd worden. Je leert je eigen krachten beter kennen. Ook leer je je zwakheden kennen, je vluchtgedrag, luiheid, teveel genieten van teveel goede dingen. Een juist evenwicht kan heel speels tot stand worden gebracht.

De beer als metgezel

De beer is een van de oudste metgezellen van de mens. Ze is in de verte zelfs verwant aan de hond. Doordat de beer op haar achterste poten kan staan doet ze denken aan een mens met een ruime winterjas. Jonge beren die hun moeder kwijt waren geraakt werden door Noord-Amerikaanse Indianen in het gezin opgenomen, gevoed, gekleed,meegenomen naar feesten en weer vrijgelaten als ze oud genoeg waren. In vele culturen waarin de mens nog dicht bij de natuur leeft, worden dieren gezien als wezens met een ziel, net als mensen. Er wordt geen onderscheid gemaakt. Ze hebben hun taal, je kunt met hen communiceren en je deelt je leven en je leefgebied met hen, of maakt daar afspraken over. De dieren worden gerespecteerd in hun eigenheid.

De mens met de beer als krachtdier aan zijn zijde

De beer is een machtige bondgenoot. Geef hem respect en leer van hem. Je voelt je beschermd en gekoesterd door dit wijze, koninklijke dier. De geest van de beer leert je vele lessen. Sommige zijn zwaar en sommige zijn vederlicht. Ga deze reis aan in vertrouwen, je vertrouwen zal niet beschaamd worden door dit betrouwbare krachtdier. Bedank hem, voor het goede en het slechte. De ervaring leert dat wat slecht lijkt veel goeds in zich kan dragen, en wat goed lijkt onverwachte testen in zich herbergt. De wijsheid van de beer leidt je door de fasen van verandering die zeker zullen komen.

De beer brengt ziekte en genezing als initiatie

De beer kan in je leven verschijnen op momenten dat er veranderingen plaatsvinden of zouden moeten plaatsvinden. Door middel van ziekte word je daartoe gedwongen. Je gaat op zoek naar genezing. Met de beer aan je zijde heb je een machtige bron van herstel. Je hele leven gaat op zijn kop. Dit is een kans, de kunst is om de kans te zien en te nemen.

Gegeten worden als initiatie

Een kennismaking met de beer als krachtdier kan een initiatie zijn, een initiatie waarbij hij je opeet, je hoofd eraf. Als hij je hoofd eet, wil hij zeggen dat je minder moet denken en meer vanuit de basis gaan leven. Opeten is voor de beer een manier om je te leren kennen en een wederzijdse afstemming te bereiken. Vooral betekent gegeten worden dat het oude voorbij is, laat het los en stel je open voor wat deze ontmoeting je brengt.

De beer in de droom

De beer staat voor onvermoede krachten die in ons onbewuste leven. Misschien zijn we bang voor onze eigen kracht. Misschien zijn er andere diepe angsten of gevoelens verborgen in de diepte van ons onbewuste. Als je de beer ontmoet in je droom, is er werk aan de winkel. Vlucht je? Keer je om en kijk het dier aan! Wees open voor wat het dier je vertellen wil. Achter deze droom kan een schat aan creativiteit en innerlijke krachten verborgen liggen. Ga het gesprek aan met berengeest. Kijk naar wat de setting is en hoe de ontwikkeling is. Wanneer zie je hem? Hoe reageer je? Wat voel je, wat doe je? Hoe dan ook is er wijsheid beschikbaar voor degene die weet te onderzoeken.

De beer en de beschaving

Er wordt wel gezegd dat de toestand van de beren een indicatie is voor de stand van zaken voor de mens. Het respecteren van de leefruimte van deze dieren hangt a.h.w. samen met het respecteren van de leefruimte en de overleving van de mens zelf.

Leefruimte voor mens en dier

Een beer in gevangenschap wordt gestresst, geïriteerd en gemeen. Een mens die overbelast in een chaotische wereld zijn weg moet vinden wordt minder aangenaam in de omgang. Hij heeft geen tijd en geen geduld en respect voelt hij niet meer voor de samenleving waarin hij leeft. Het plezier is eruit en daarmee komt de zin van zijn bestaan op losse schroeven te staan.

De spelende genietende beer

De beer houdt van lui, langzaam, speels rollen over de grond, speels met zijn snuit tegen de jongen aanduwen en hun levenskracht op die manier aanzetten. Hij houdt ervan om op zoek te gaan naar lekkere honing en hij heeft al een goed idee waar dat weleens zou kunnen zijn. En als dat op zijn onnavolgbaar handige wijze gelukt is, dan is er weer het zalig luieren en genieten.

De spelende en genietende mens

Net als de beer kun je je veel vaker laten leiden door wat je leuk lijkt. Geef ruimte aan het spelende kind in je. Ga achter je nieuwsgierigheid aan. Doe eens niets en ontspan je.

De winterslaap van de beer

De beer slaapt niet de hele winter, soms wordt hij wakker en loopt half slaperig op een mooie winterdag naar buiten. De vrouwelijke beer krijgt haar jongen gedurende haar winterslaap. De jonge beestjes zijn zeer klein en naakt en moeten gevoed worden. Half slaperig gebeurt dit alles. In het voorjaar kan de familie dan naar buiten.

De winterslaap en de cycli in een mensenleven

Wie de beer als krachtdier heeft, maar ook ieder ander kan zich laten inspireren door het begrip winterslaap. Als het mogelijk is, dan is een tijdelijke, gedeeltelijke terugtrekking gedurende de winter of gedurende levensfasen die lijken op de winter van groot nut. Als niets lijkt te lukken, je geen inspiratie hebt, je oververmoeid bent, het niet meer weet, dan is het tijd om rust te nemen. In die rust kan net zoals bij de beer iets moois geboren worden. Je creatieve onbewuste krijgt ruimte als je tijdelijk niet naar de buitenwereld gekeerd bent, als je tijdelijk niet op daden en doelen, actie en waarmaken gericht bent. In de eb en vloed van de maandcyclus, de jaarcyclus en de levenscycli is het voor de mens nodig om aandacht te geven aan de perioden van inkeer. Een burn-out heeft altijd te maken met het niet gehoor geven aan deze behoefte. Luister niet naar je verstand dat éérst nog dit en dat moet doen en afmaken. Moe is moe en tijdwinst wordt juist tijdverlies.

De stevige, wijze beer en je instinct

Het belangrijkste dat je kunt leren van de beer is gehoor geven aan wat je ingegeven wordt. Je primitieve instinct functioneert altijd, of je er nu al dan niet op let. Omdat ons verstand in de weg zit met zijn zogenaamd beter weten wat waar is of nodig is en onze ingevingen hiermee overschreeuwt, moeten we weer opnieuw leren deze ingevingen op te merken en er gehoor aan te geven. Oefening baart kunst. Leren herkennen hoe een ingeving voelt. Op het diepe organische berenniveau is dit niet mentaal, het is eerder een lichaamssensatie, een aanvoelen. Dan pas kan je verstand eventueel herkennen dat het zinvol is, maar misschien herkent je verstand helemaal niets. Intuïtie en het overlevingsinstinct hebben een veel groter bereik dan het verstand. De beer kan je helpen de kwaliteit van je leven, je relaties, je seksuele leven, je gezinsleven, je beroepsleven, je vrije tijd te verhogen.

Rituelen

Als een beer gedood is, uit zelfverdediging of na een sjamanistisch ritueel alvorens hem te doden, verzoenen de Ainu uit Siberië zich met de overledene door hem een feestmaal aan te bieden met voedsel en wodka. Ze nodigen de beer uit om weer terug te komen en zich te vermeerderen. In het sjamanisme komt meestal geen vegetarisme voor. De levens en de zielen van mens en dier zijn nauw verbonden. Door het dier te eten gaat zijn kracht in de mens over. Daar wordt hij voor bedankt en om geëerd. Dit soort rituelen komen wereldwijd voor.

Nieuwe eigentijdse rituelen

Samenleven met de ons omringende wereld was en is een zaak die om aandacht vraagt. We kunnen zelf (kleine) rituelen ontwikkelen, die harmonie scheppen en waarin we aan ons begrip van het leven uitdrukking en vorm geven. De wijze transformatieve berengeest zal ons daar zeker bij kunnen helpen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De winterslaap van de langste en van de grootste slapersDe winterslaap van de langste en van de grootste slapersHet dier dat het langste een winterslaap houdt van alle Europese dieren is de alpenmarmot. Zijn winterslaap kan wel 7 to…
De Grote GrizzlybeerDe grizzlybeer is een enorme beer die op mensen bedreigend over kan komen. Toch valt hij zelden of nooit mensen aan. Sin…
Bruine beer (roofdier)Bruine beer (roofdier)Een bruine beer (Ursus arctos, familie: Ursidae) is een roofdier dat voornamelijk in Noord-Azië leeft, maar ook in Noord…
Beer: bruine beerBeer: bruine beerBruine beren zijn te zien in dierentuinen, maar komen ook in het wild voor. Er zijn verschillende ondersoorten van de br…

Yogahoudingen – bhekasana (kikkerhouding)Yogahoudingen – bhekasana (kikkerhouding)Bhekasana (kikkerhouding) ziet er niet moeilijk uit, maar de schijn bedriegt. Deze yogahouding voor gevorderden vergt ge…
Yogahoudingen – kapotasana (duifhouding)Yogahoudingen – kapotasana (duifhouding)Kapotasana (duifhouding) is een zeer vitaliserende yogahouding voor gevorderden. Deze gracieuze asana is feitelijk een v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • Luisteren naar dieren. Ted Andrews
  • The medicine wheel. Earth astrology by Sun Bear and Wabun
  • www.bear.org/website/bear-pages
  • www.huffingtonpost.ca/.../bear-power-line-raven-eggs_
  • http://www.spiritanimal.info/bear-spirit-animal/
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.