Wat is een krachtdier?

Wat is een krachtdier? Het verschijnsel krachtdier komt uit het sjamanisme. Het sjamanisme is de oeroude kennis over de samenhang van al wat leeft. De prehistorische mens zocht naar manieren om invloed uit te oefenen op zijn leefwereld. De sjamaan was iemand die kennis had van het bovenzinnelijke. Hij werd geraadpleegd in geval van ziekte, droogte, misoogst, kortom bij allerlei levensvraagstukken. Het krachtdier was en is een manier om contact te maken met de krachten van de natuur, ook die van de natuur in de mens zelf. Bij initiaties, zoals die van het toetreden tot de volwassen gemeenschap van de groep, kon de jong-volwassene op zijn trance-reis, of tijdens zijn eenzame verblijf in de wildernis, zijn persoonlijke krachtdier ontmoeten, zijn totem. Het dier zou bij hem blijven en hem bijstaan op zijn reis door het leven. Het dier zou hem kennis en inzicht verschaffen en zijn intuïtieve vermogen versterken. De kracht van het dier zou de kracht worden van de geïnitieerde.

Het samenleven van mens en dier

In deze moderne tijd lijkt het verschijnsel krachtdier in eerst instantie een nogal primitief gegeven, toch werkt het nog steeds. Sjamanisme is weer helemaal terug. Er zijn vele cursussen en opleidingen in deze richting. Maar ook wie geen cursus volgen kan, kan zijn krachtdier ontmoeten. Het dier is nooit weggeweest uit het bestaan van de mens. De oude volkeren, en volken zoals de indianen of Siberische volkeren, hadden en hebben nog steeds veel respect voor het dier. Ze leefden samen met elkaar op basis van gelijkwaardigheid. Mens en dier hadden elk hun leefruimte en de bedoeling was om een harmonisch samenleven te creëren waar ze elkaar niet voor de voeten liepen. In deze moderne tijden beginnen we te beseffen dat de uitbuiting van het dier zoals dat nu op grote schaal plaatsvindt, niet kan. Het bewustzijn dat het anders moet dringt steeds meer door. Het erkennen van de rechten van het dier, wordt door steeds meer mensen in onze cultuur gezien als normaal.

De functie van een krachtdier

Het krachtdier helpt je om jezelf beter te leren kennen en het helpt je ook om beter met jezelf en je kracht en aanleg om te gaan. Het dier zal je waarschuwen als je over je grens gaat, of als er onraad dreigt. Dit alles kan op subtiele hedendaagse wijze plaatsvinden. Je hoeft je niet ervan bewust te zijn dat het je krachtdier is die je een ingeving geeft. Gegeven is, dat je leert om beter om te gaan met je werkelijkheid. Behalve dat je je je vijf normale zintuigen verder ontwikkelt, heel concreet, leer je ook je paranormale zintuigen ontwikkelen, helderhorend, heldervoelend, helderziend... De een heeft meer aanleg voor dit, de ander voor dat. Over het algemeen wordt de intuïtie sterker.

Hoe ontmoet je je krachtdier?

Ga rustig liggen, dit kan 's nachts in je bed zijn, of overdag op een rustige plek. Adem een paar keer in en uit, terwijl je je lichaam ontspant. Als je voelt dat je begint te ontspannen, voel dan je lichaam in zijn totaliteit. Wees helemaal aanwezig, wees bewust dat je nu hier bent. Stel je dan voor dat je op een mooie plek bent, een plek die prettig voelt voor je. Je ziet een dikke boom, en je loopt erheen. Tussen de wortels van de boom zie je een opening. Je gaat erin, en er is een gang die omlaag voert. Je bent nieuwsgierig en vol vertrouwen en je volgt de gang. Om je heen zie je de wortels diep de grond in gaan. Dan kom je aan bij een onderaardse stroom, je laat je meevoeren, je voelt je gedragen. Dan kom je aan land op een open plek. Dit gaat allemaal heel natuurlijk en vanzelfsprekend. Je voelt je ontspannen en bent op een aangename aanwezig. Je loopt een eindje verder en je voelt ruimte om je heen. Dan voel je dat er een aanwezigheid is, je kijkt en ziet wie dit is: je krachtdier. Het dier kijkt naar jou. Je ervaart de blik van het dier, je kijkt naar hem of haar. Als vanzelf vloeien jullie samen, zodat je één wordt met het dier. Je beweegt zoals je dier. Je hebt een vacht of veren, je hebt een staart of horens. Het is een natuurlijk gegeven, jij en je krachtdier ontmoeten elkaar helemaal. Het kan ook zijn dat je blijft kijken. Kijk goed, zet al je zintuigen open. Beleef het dier. Neem het waar in zijn karakteristieken. Voel het dier. Je kunt met hem praten, ook als dit zonder woorden is. Dat is misschien nog wel intenser.

Wees creatief, stel je open, heb vertrouwen, maar neem bovenal goed waar

Er zijn meerdere varianten om de reis naar de andere wereld te maken. Basis is, dat je jezelf toestaat om te kunnen doen wat je in het dagelijkse leven niet kunt. Je kunt een weg onder de grond visualiseren, of een pad diep het bos in, dat ongeweten misschien al gebaand is door jouw krachtdier. Daar op die plek in de natuur heb je een ontmoeting. Je kunt van tevoren jouw eigen reis bedenken, zodat je a.h.w. het reisplan klaar hebt liggen. Sta jezelf toe om te spelen, creatief te zijn, te visualiseren. Laat gebeuren wat gebeurt. Vliegen, of onder water zwemmen, het is allemaal mogelijk.

Het krachtdier kiest jou

Het krachtdier kiest jou, dat ontstaat heel natuurlijk. Het kan zijn dat je je altijd al aangetrokken voelde tot een bepaald dier, of bepaalde dieren. Je kunt meerdere krachtdieren hebben. Het kan ook zijn dat een dier in een bepaalde periode van je leven betekenis voor je heeft, maar later niet meer. Het dier is een aanwezigheid met een eigen leven. Het heeft je iets te vertellen. Belangrijk is dat je respect hebt voor het dier, ook belangrijk is om het te bedanken voor wat het je te bieden heeft. Bedenk dat het allemaal vanuit liefde en betrokkenheid ontstaat. Open je hart, voel je liefde voor het dier en voel hoe dit dier jou serieus neemt en liefheeft en ervaar het vertrouwen dat de ontmoeting in je oproept.

Lukt het wel?

Het is misschien allemaal erg vreemd, en het kan zijn, dat het niet meteen lukt. Zie in dat laatste geval niet over het hoofd wat er wèl gebeurt. Het is allemaal subtieler dan je denkt. Ook is het zo dat je ongemerkt in een andere bewustzijnslaag terecht kunt zijn gekomen, waarin het allemaal heel gewoon lijkt, terwijl je verstand denkt dat er iets spectaculairs moet gebeuren. Later besef je hoe bijzonder het was en hoeveel erin zat. Geef je over aan het gebeuren en vertrouw erop dat er altijd iets gebeurt. Als het allemaal niet zo goed lukt, probeer het een andere keer weer. Geef veel aandacht aan de voorbereiding. Zorg dat je het niet koud krijgt, of gestoord kunt worden. Neem de tijd om je te ontspannen en je open te stellen voor een andere bewustzijnslaag. Een andere bewustzijnslaag is niets anders dan het je los maken van het concrete dagelijkse. Het kan helpen om meditatieve muziek te gebruiken, muziek die je niet stoort, maar juist draagt en je helpt je aandacht bij het gebeuren te houden. Je kunt ook een geluidsopname maken, waarop je je reis inspreekt.

Een andere bewustzijnslaag?

Een andere bewustzijnslaag? Dat klinkt vaag. Het hoeft niet meer te zijn dan rustig en aandachtig op reis te gaan in de geest. Klinkt nog steeds vaag. Dit is iets dat je op den duur leert herkennen. We leven altijd op verschillende niveaus. Dat is onderdeel van het leven. Onze aandacht is in deze cultuur erg gericht op het concrete, aardse, begrijpelijke, voorspelbare, planmatige enz. Maar daartussendoor zijn er steeds aanrakingen vanuit andere gebieden in de geest. Intuïtie bijvoorbeeld is het in contact zijn met subtielere waarnemingen. Het is heel natuurlijk om verstandelijk onverklaarbare ervaringen te hebben. Redeneer ze niet weg. Koester je ervaringen en leer ervan. Alleen in de praktijk, je eigen praktijk, kun je ervaren en leren. Boeken, informatie van buitenaf, kunnen je op weg helpen, en misschien zaken verduidelijken, maar het ware is alleen in de eigen beleving te vinden.

Het dier, zijn kwaliteiten en zijn wereld

Krachtdieren van aarding zijn bijvoorbeeld: de beer, de schildpad en de olifant, dit zijn dieren die met veiligheid, koestering, stabiliteit en geduld te maken hebben. Vogels kunnen met het hogere en met communicatie te maken hebben. Vissen met woordeloze communicatie. De hond heeft met trouw te maken, de vos met camouflage en slimheid. Kijk ook naar de leefomgeving van het dier dat zich aan je laat zien. Waar nestelt hij zich? In een boom? In een hol onder de grond? Is het een nachtdier? Eet hij planten? Is het een roofdier?

Magische ontdekkingsreizen

Dit soort ontdekkingsreizen komen in de buurt van magie, of zíjn misschien magie. Je kunt genezende effecten verwachten en dat is ook de bedoeling. Belangrijk blijft echter om met je voeten op de grond te blijven en je hoofd nuchter te houden. Ook is het belangrijk wat je werkelijke intentie is. Als het je intentie is om te groeien, om je potentieel volledig te gebruiken, om meer bewust te worden en om anderen eventueel te kunnen helpen is het goed. Er is veel te ontdekken dat van waarde is. Als je vanuit een egoïstische opzet bezig bent, met de bedoeling macht uit te oefenen, zelfs als het ten koste gaat van anderen, anderen te manipuleren, dan heet dit black magic, zwarte magie. Dit komt vroeg of laat als een boemerang op jezelf terug. Een zuiver hart hebben, met zuivere intenties, is heel belangrijk. De bedoeling is altijd om deze wereld, deze werkelijkheid beter te maken. De bedoeling van de evolutie is bewustzijnsgroei, groei voor allen, groei voor al wat op aarde leeft.

De heiligheid van het bestaan

Het is allemaal heilig. Hoe meer je in contact komt met de krachten in de natuur, krachten in jezelf, de kracht van boom of plant of dier, de indrukwekkende oceaan, hoe meer je beseft dat het allemaal heilig is, hoe meer je bescheiden gaat worden. Je bent een schakel in het geheel. Daar ligt je functie. Op den duur ga je voelen dat je hoe dan ook gedragen wordt. Het kan allemaal mis gaan in je leven, materieel, relationeel, in je werk, met je gezondheid. Dat zijn grote tests, dat zijn de initiaties van het leven. Dwars daar doorheen kan het besef ontstaan dat dit alles voorbijgaand is. Je krijgt een andere visie op het bestaan zelf, en een andere visie op jouw eigen bestaan. Je maakt deel uit van iets veel groters, dat zich door middel van jou openbaart. In al je kleinheid en gebrekkigheid ben je een uniek wezen, dat zijn eigen kwaliteiten toevoegt aan het grote geheel. Je bent een deel van de grote creatieve kracht, die in jou een voertuig vindt. Geluk zit in een klein hoekje. Midden in de tornado is het vrede. Herken dit stiltepunt in jezelf en geef er ruimte aan.

Lees verder

© 2015 - 2024 Sofiaroc, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is sjamanisme?Wil jij ook reizen door verschillende dimensies? Dan is het handig om eens kennis te maken met een sjamaan. Hij is de do…
Snelste dieren per soort op aardeSnelste dieren per soort op aardeWelke dieren zijn de snelste dieren ter wereld? Hoe ziet de lijst van de snelste dieren per soort uit? Welk dier is het…
Het dier vergist zich nooit volgens SchopenhauerDe 19e eeuwse filosoof Arthur Schopenhauer (1788-1860) staat erom bekend een van de eerste voorvechters voor de rechten…
Dierenfotografie, praktische tipsDierenfotografie, praktische tipsHet fotograferen van dieren is voor veel mensen een leuke bezigheid, maar ook zeker een uitdaging. Dieren staan immers n…
Yogahoudingen  siddhasana (voltooide houding)Yogahoudingen siddhasana (voltooide houding)Siddhasana wordt ook wel de volmaakte, perfecte of voltooide houding genoemd. Deze asana is ideaal om in te mediteren. I…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: InspiredImages, Pixabay (bewerkt)
  • Krachtdieren. Jeanne Ruland
  • Luisteren naar dieren. Ted Andrews
  • Dancing the dream. Jamie Sams
  • Sjamanisme. Het genezend evenwicht. Robert Hartzema
  • The goddess Sekhmet. Robert Masters
  • Spirit medicine. Wolf Moondance
Sofiaroc (77 artikelen)
Laatste update: 18-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.