Wat betekenen mijn dromen?

Wil jij ook vliegen door het universum, als een vlinder over de Himalaya zweven of drijven in de zeeën van Venus? Het kan allemaal als je bewust wordt in je dromen. Maar hoe doe je dit? De eerste stap hierbij is het onthouden van je dromen. Wat is een droom? Waarom droom je? Welke type dromen zijn er? En hoe kun je bewust leren dromen?

Wat is een droom?

Een droom is een holografische projectie van je gedachten die zich afspeelt in de vierde dimensie. Dat betekent dat alles wat je in je dromen meemaakt eigenlijk in je gedachten plaatsvindt, maar omdat het een holografische projectie is, voelt het even echt als wanneer je wakker zou zijn. Je dromen spelen zich af in de vierde dimensie. In deze dimensie bestaat geen lineaire tijd zoals wij dat in de derde dimensie kennen. Alles manifesteert zich exact op het moment dat jij daar aan denkt. Bovendien is er geen solide materie, alles is speels en beweeglijk van vorm. Een voorbeeld hiervan is: Je denkt in je slaap aan een zwembad en meteen ben je daar, exact op dat moment. Je trekt vervolgens aan je voet en die wordt heel lang. Dit zou in het aardse bestaan (ook wel de derde dimensie) niet kunnen. In je dromen kan dat allemaal wel. Maar terwijl jouw geest in een droomwereld is, ligt je lichaam op bed. Dat houdt in dat je op hetzelfde moment in een parallelle realiteit bent.

Waarom droom ik?

Dromen geven informatie over je onbewuste staat Ze kunnen helpen om geblokkeerde gevoelens, onbewuste angsten en verlangens naar boven te halen zodat je daarmee aan de slag kunt gaan.Je kunt dromen zien als een doorgeefluik van je onbewuste gedachten en emoties naar je bewuste staat van zijn. Zo heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van deze kennis zodat je spiritueel verder kan groeien.

De droomwereld is een speeltuin

In de droomwereld kun je met van alles oefenen en experimenteren. Vooral zaken waar je nog bang voor bent. Vind je het bijvoorbeeld eng om een presentatie te geven? Oefen dit dan in je droom. Of wil je iemand ergens op aanspreken, maar durf je dat niet? Probeer het uit in je dromen. Wanneer je weer wakker bent, voel je dat het helemaal niet zo spannend was. Je hebt hierdoor de kracht om de zaken te doen die je in het dagelijks leven nog spannend vond.

Het aardse bestaan is een grote droom

Bovendien geeft de droomstaat informatie over het aardse bestaan. Want ook het aardse bestaan is een grote droom. Het lijkt even echt als wanneer je in de nacht droomt. Alleen weten veel mensen niet dat ook het aardse bestaan een droom is. Net als je dat niet weet als je in de nacht slaapt. Deze slaapstand houdt op met bestaan wanneer je volledig ontwaakt. Het vergroten van je bewustwording zorgt ervoor dat je in de droomwereld dromen kunt beïnvloeden en sturen. Het oefenen met het bewust worden in je dromen, helpt je bovendien om bewust te worden tijdens het aardse bestaan, waardoor je het leven helemaal kan inrichten naar eigen smaak en kleur. In plaats van dat je geleefd wordt, leef je dan je droom naar eigen wens.

Waar komen dromen vandaan?

In oudere beschavingen werd veel belang gehecht aan dromen. Zo waren er in het oude Egypte tempels waar mensen ‘s nachts sliepen. Wanneer ze opstonden werden hun dromen verteld aan de meesters, zij legden op hun beurt deze dromen uit. Ze vertelden wat de symbolische betekenis waren van de dromen die de mensen hadden. Ook de Tibetaanse boeddhisten maakten veel gebruik van Milan yoga. Dit is een yogavorm waarbij je de geest traint om bewust te worden in je droomstaat. Hierdoor ben je in staat om zelf je dromen te veranderen naar iedere gewenste situatie.Je wordt meester over je eigen dromen en bepaalt zelf wat je wilt ervaren in de droomwereld. Bovendien geloven de Tibetanen dat je door het doorgronden van de dromen een diepere connectie kunt krijgen met de innerlijke wereld. Hierdoor kunnen trauma’s en emotionele blokkades opgeheven worden.

6 type dromen

Om dromen te kunnen ontrafelen is het interessant te kijken naar wat voor type dromen je zelf hebt. Zo zijn er diverse vormen van dromen die je zou kunnen ervaren in de nacht. Het is raadzaam om in eerste instantie je dromen te categoriseren. Een aantal type dromen zijn:

Mechanische dromen

Tijdens een mechanische droom maak je doorgaans hetzelfde mee als wat je overdag mee maakt. Zo droomt een bakker dat hij brood aan het bakken is en een schrijver dat hij teksten aan het schrijven is. Hier en daar kan de droom afwijken van de dagelijkse bezigheden, maar in grote lijnen gebeurt er hetzelfde. Dit komt omdat veel mensen overdag niet bewust zijn. Ze gaan naar hun werk, komen thuis etc. Ze hebben een mechanisch leven en zijn continu in gedachten. Ze zijn hierdoor niet in het hier en nu. Door in het dagelijks leven te proberen steeds meer in het hier en nu te zijn neem je dit ook mee in de droomwereld. Je zult hierdoor bewust worden tijdens je slaap dat je aan het dromen bent, en dat je de situatie die zich afspeelt kan veranderen wanneer je dat maar wenst.

Symbolische dromen

Bij een symbolische droom maak je iets mee dat een figuurlijke betekenis heeft. Een voorbeeld van een symbolische droom is dat je op water kan lopen. Water symboliseert je emoties en je onderbewustzijn. Het lopen op water betekent dat je bruist van zelfvertrouwen en controle hebt over je emoties. Daarnaast komt het vaak voor dat mensen een droom hebben over iemand die ze lang niet hebben gezien. Je zou dan ook kunnen kijken naar de betekenis van de naam. Dit kun je vervolgens in verband brengen met wat je precies hebt gedroomd en nagaan wat het voor jou betekent.

Voorspellende dromen

Een vaststaand lot bestaat niet. Er zijn wel mogelijkheden die zich kunnen voordoen. Dit is wat mensen dan ook regelmatig dromen, situaties die ze de dag erna precies zo meemaken. De een meer dan de ander. Wij hebben allemaal voorspellende dromen, maar omdat we niet bewust bezig zijn met onze dromen vergeten wij deze weer. Zo was er een man genaamd George Richardson die elke dag exact droomde wat hij de volgende dag zou meemaken. Totdat hij op een gegeven moment geen zin had om weer met dezelfde vervelende collega te werken. Hij veranderde de situatie. Zo zie je dat een vaststaand lot niet bestaat. Er zijn altijd mogelijkheden om zelf je realiteit naar eigen smaak in te vullen.

Numerologische dromen

Numerologie is de leer der getallen. Een van de grondleggers van de getallenleer was de Griekse filosoof Pythagoras, hij zag getallen als de sleutel tot de harmonie van de kosmos. In de 6de eeuw voor Christus gaf hij in zijn mysterieschool al getallenleer aan ingewijden. De getallen die je in het leven tegenkomt, geven informatie over je levensmissie, uitdagingen, en je talenten. Elke nummer heeft zijn eigen betekenis.De Kabbala, ook het boek der verborgen wijsheden genoemd is een oude Joodse verzameling teksten van geheime leren. De belangrijkste uitleg van de getallen zijn terug te vinden in de kabbala. Zo is 22 een meestergetal. Op het moment dat je bekend raakt met de betekenis van getallen kun je deze ook gebruiken in je eigen leven. In dromen komen ook getallen voor. Het is raadzaam om op terugkerende getallen te letten. Deze hebben een boodschap voor jou.

Contrastdromen

Een contrastdroom houdt in dat je iets meemaakt wat exact het tegenovergestelde betekent. Een voorbeeld hiervan is dat je droomt dat je heel veel vlees aan het eten bent. De droom wil zeggen dat je lichaam behoefte heeft aan vegetarisch eten. Dit type droom kun je ook wel herkennen aan dat ze erg overdreven zijn.

Symboliek dromen

Op het moment dat je de dromen gaat opschrijven, kun je erachter komen dat er terugkerende symbolieken zitten in je dromen. Een voorbeeld hiervan is een kreeft. Je droomt dat je op het strand ligt en een kreeft langsloopt. Later droom je dat een goede vriend een kreeft cadeau geeft. Nadat je wakker bent geworden, denk je na en kom je erachter dat alle mensen die je de afgelopen week hebt ontmoet van het sterrenbeeld Kreeft zijn. Dan heeft de kreeft een symbolische betekenis in je leven. Het kan duiden op een innerlijke kracht en dat doorzettingsvermogen in deze fase van je leven heel belangrijk is.

Waar ben ik als ik droom?

Omdat het aardse leven in de derde dimensie erg uitputtend is voor je ziel, reist deze in de nacht naar de vijfde dimensie. Hierdoor ontsnapt je ziel aan alle heftige indrukken die ze gedurende de dag opneemt. De plek waar je ziel is kun je in veel gevallen niet herinneren als je weer wakker bent. Het is de astrale wereld. Tegelijkertijd gaat je onbewuste denkgeest aan de slag in je dromen. Deze droomwereld is een parallelle realiteit waar tijd, ruimte en materie niet vaststaan. Het is dan ook de vierde dimensie. Misschien is het je wel eens opgevallen dat je tijdens het dromen denkt aan een drukke plek, en ineens ben je daar. Je denk vervolgens aan een strand, kijkt achter je en plots zie je een strand achter je. Alles waar jij aan denkt manifesteert zich gelijk in de droomwereld. Dat betekent dat de droomwereld zich bevindt in een onbewuste vierde dimensie. Door droomyoga toe te passen kun je leren je dromen te onthouden, maar ook om bewust te worden tijdens het dromen. Hierdoor kun je zelf je dromen sturen.

10 manieren om je dromen te onthouden

Er zijn verschillende oefeningen om bewust te worden tijdens je dromen. De eerste stap hierbij is om je dromen te onthouden en te categoriseren. Wat voor type dromen heb je eigenlijk? Zijn het mechanische of symbolische dromen? Nadat je hebt geoefend met het onthouden van dromen, kun je oefenen om bewust te worden in je dromen. Hierbij een tiental tips om bewust te dromen:

Eet licht in de avond

Lichte voeding zorgt ervoor dat je letterlijk lichter wordt waardoor je makkelijker kan reizen door de astrale wereld.
Omdat vlees en zwaar eten moeilijk verteerbaar is, kost het je lichaam veel energie in de nacht om alle voeding te verteren, waardoor je moeilijker bewust kan zijn tijdens je dromen.

Slaap in het donker Het slapen in het donker zorgt ervoor dat je meer melatonine aanmaakt gedurende de nacht waardoor je dieper in slaap komt.
Mediteer of doe yoga voordat je gaat slapen. Dit draagt bij aan een ontspannen nachtrust, waardoor je beter in staat bent je dromen te onthouden.

Ventileer je slaapkamer

Door de ramen goed open te zetten elke dag kan oude energie weg worden genomen door de wind en kan er nieuwe energie de ruimte inkomen. Hierdoor slaap je prettiger en lichter en worden dromen niet beïnvloed door oude energieën die nog in de kamer hangen.

Kijk niet naar een beeldscherm voordat je gaat slapen

Door het kijken naar een tv of werken achter je laptop, krijg je kunstmatig licht binnen, waardoor de melatonine aanmaak in de nacht verstoord raakt. Je valt dan moeilijker in slaap.

Luister bewustzijnsverhogende muziek

Klanken hebben enorme invloed op ons bewustzijnstoestand. Het is daarom raadzaam om meditatie muziek te luisteren voordat je gaat slapen. Een andere mogelijkheid is het beluisteren van een klankschaal concert. Met een hoger bewustzijn is de kans groter dat je bewust bent wanneer je slaapt.

Schrijf je dromen op

Je wordt wakker en wil je dromen herinneren. Zet dan boekje met pen naast je bed en schrijf meteen je dromen op zodra je wakker bent geworden. Probeer hierbij niet te bewegen. Als je veel beweegt, verandert je hersengolf frequentie waardoor het ook moeilijker wordt om je dromen weer te onthouden.

Begin het met schrijven van steekwoorden

Het risico bestaat anders dat je een scène aan het schrijven bent en de rest alweer vergeten bent. Als je begint met steekwoorden kun je daarna het verhaal helemaal uitschrijven.

Roep voordat je gaat slapen Morpheus aan

Hij is de Griekse god van de droomwereld. Misschien herinner je hem nog wel uit de film 'the Matrix'. Vraag hem om jou te helpen om al je dromen te onthouden.

Spreek je intentie uit

Zeg tegen jezelf voordat je gaat slapen: “als ik wakker ben herinner ik me al mijn dromen.” Hierdoor programmeer jij jezelf onbewust om je dromen te onthouden. Je zal merken dat dit erg goed werkt.

Stel jezelf de vraag gedurende de dag: “droom ik?”

Wanneer je dit regelmatig doet, zul je dit ook gaan doen als je aan het dromen bent. In je droom kun je dan bijvoorbeeld aan je vinger trekken als test. Zie je dat je vinger lang wordt, dan weet je dat je aan het dromen bent.
Dat is tegelijkertijd het moment waarop je kan besluiten om te vliegen, of te veranderen in een vlinder of een ruimtereis te maken. Je kan dan alles doen wat je maar wilt, helemaal bewust.

Tot slot

Er zijn mensen die denken dat ze nooit dromen. Dit klopt niet want iedereen droomt. Gemiddeld 3 à 4 keer per nacht 10 à 30 minuten tijdens je REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Tijdens deze slaap bewegen je ogen heel snel achter elkaar. Gemiddeld droomt men 8 uur per nacht. Het is erg raadzaam om aandacht te schenken aan je dromen en daarmee aan de slag te gaan. Terugkerende dromen kunnen interessante boodschappen bevatten. Eerst zal je merken dat je je dromen steeds beter gaat onthouden. Na een tijdje kan je door de oefeningen die je hebt gedaan ook bewust worden tijdens je dromen. Dat is het moment waarop je meester bent over je eigen geest en alles kan manifesteren wat je maar wilt in je dromen. Tegelijkertijd zul je merken dat het aardse bestaan niet heel anders is dan de droomwereld. Alleen bevindt deze zich in de derde dimensie. Je kan nu ook hier elke situatie veranderen die je maar wenst, zodat je ontspannen en liefdevol kunt leven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ascension, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat dromen je kunnen vertellenTijdens het dromen komt informatie naar boven uit het onderbewustzijn. Dromen kunnen je op deze manier helpen bij het ve…
Lucide dromen: droom waarin je bewust bent dat je droomtEen Lucide droom is een droom waarin je bewust bent dat je droomt en waarin je de gang van zaken kunt beïnvloeden. Het s…
Een dromendagboek bijhoudenEen dromendagboek bijhoudenDromen, iedereen doet het, of je het nu wil of niet. In je dromen is je belevingswereld eindeloos, de leukste, vreemdste…
Waarom dromen we?Waarom dromen we?De studie van dromen heet oneirologie (droominterpretatie). Ondanks dat er een dromenstudie bestaat, weten we weinig ove…

Yogahoudingen – salamba sirsasana I (hoofdstand)Yogahoudingen – salamba sirsasana I (hoofdstand)De hoofdstand (sirsasana) vormt samen met de lotushouding het symbool van hatha-yoga. Het is een van de belangrijkste as…
Wat kan je met zelfhypnose?Wat kan je met zelfhypnose?Zelfhypnose heeft een negatief imago en hoewel dit te verklaren is, is het niet terecht. Zelfhypnose is geen hocus pocus…
Bronnen en referenties
  • Informatie uit de gevolgde dromen cursus in Amsterdam meer informatie hierover op www.dromenreiziger.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Droom
Ascension (19 artikelen)
Laatste update: 25-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.