Stokschrift: Een hulpmiddel bij het automatisch mediumschap

Stokschrift: Een hulpmiddel bij het automatisch mediumschap Een uitstekend hulpmiddel bij het ontwikkelen van automatisch mediumschap, is het zogenaamde "stokschrift". Door een stukje potlood aan een (wandel)stok te bevestigen en door een aantal vellen papier van een groot formaat aan de muur te hangen, kunnen geesten via een medium schrijven. Er ontstaat een zogenaamd communicatiekanaal voor een geest via het medium, die in de aanwezigheid van een of meerdere personen de speciale stokschrifttechniek beoefent.

Artikelindeling


De preparatie van de stok en het papier voor het zogenaamde stokschrift

Bijna iedere stok met een lengte van ongeveer 75 centimeter kan worden gebruikt voor het stokschrift, maar een wandelstok is de meest conventionele keuze. Een voorwaarde is dat de stok op de plaats waar het potlood moet worden vastgezet, niet gebogen mag zijn. Dit betekent simpelweg dat het potlood dus niet aan de kromme handgreep van een wandelstok moet worden bevestigd. Als de stok is geprepareerd dienen er een paar grote vellen papier, ter hoogte van de borstkas aan de muur of deur gehangen te worden.

Een stokschriftsessie in gang zetten

Het medium dient de stok zo ver mogelijk aan het uiteinde vast te houden. De palmen van de handen moeten omhoog wijzen zodat de stok in de vingers kan rusten en de duimen over de stok liggen. De punt van het potlood moet op een hoogte van ongeveer 15 of 20 centimeter voor de bovenrand van het papier staan. Het medium moet de stok diagonaal vasthouden. Nu moeten het medium en de aanwezigen rustig, geduldig en vooral gedachteloos afwachten op wat er gaat gebeuren. De sessie kan worden beëindigd als er na een half uur geen zichtbaar resultaat is ontstaan. Herhaal de sessie twee keer per week op dezelfde dagen en hetzelfde uur, om als medium enige oefening in het stokschrift te krijgen. Als de armen en handen van het medium vermoeid raken dan kan hij of zij deze een paar minuten op zijn of haar knieën laten rusten. Als de vermoeidheid is weggetrokken dan kan het medium weer de voorafgaande houding aannemen. Soms kan ook de stok onbedoeld gedraaid raken. Om de stok weer in de juiste houding te krijgen dient het medium de stok op en neer en voor- en achterwaarts bewegen.
Het medium moet er ook voor zorgen dat hij of zij de stok goed vast heeft gepakt en gewillig de bewegingen van de stok volgt. In sommige gevallen worden de bewegingen zo onstuimig dat de stok aan de handen ontsnapt, hoe stevig deze ook vastgehouden is. De stok kan hierdoor in sommige gevallen zelfs in tweeën breken.

De eerste resultaten met het stokschrift

Eindelijk nadert het potlood het papier en begint daar krassen en krullen op te maken. Vervolgens ontstaan er letters, woorden en zelfs hele zinnen. Dit schrijven geschiedt langzaam en kan soms moeilijk bevat worden. Langzamerhand gaat het vlugger en vlotter. Zelfs zo vlot dat de geest het voor het medium en de aanwezigen niet meer mogelijk maakt om op hetzelfde tempo mee te lezen. Complete bladzijden kunnen door de geest via het medium volgeschreven worden. Dit gaat net zo lang door totdat de stok uit zichzelf stopt en het medium en de aanwezigen de gelegenheid krijgen tot lezen. De ideale sfeer kan gecreëerd worden met een harmonieuze stemming. Complete stilte en duisternis bevorderen de sfeer niet. Op het moment dat de geest via het medium woorden schrijft, kan een van de aanwezigen de volgende vragen stellen:
  • Wie schrijft dat?
  • Is het mogelijk dat wij dit in onbewuste staat zelf doen?
  • Is het soms onze zogenaamde "Tweede ik" of schrijft ons onderbewustzijn dit?
  • Bestaat spiritualisme?

Uiteraard zijn er nog veel meer vragen te bedenken.

Ongewenste resultaten

Ernst, geduld en volharding vormen de sleutel naar bruikbare resultaten. Soms komen er heel wat rare en zinloze resultaten tevoorschijn. Vaak speelt de menselijke psyche daarin een (onbewuste) rol. Een goed ontwikkelde geest kan dan door een slecht ontwikkelde geest verjaagd worden die de mededelingen dan in een spottende zin voortzet. Als het zo ver komt, dan moet de sessie beëindigd worden en kan de dag beter aan wat anders gespendeerd worden.

Problemen oplossen tijdens een stokschriftsessie

Als na de twintigste sessie geen zichtbaar resultaat verkregen is, dan kan het medium een van de aanwezigen vervangen met een andere belangstellende. Het kan ook helpen als twee personen zich achter de aanwezigen plaatsen en de handen op hun schouders leggen. Volgens onderzoeker H.B. Kennedy van Dam wordt daardoor de kracht versterkt en wordt verklaard dat het alleen werkt als de twee personen vrienden zijn van elkaar. Als er veel aanwezigen zijn dan dienen zij in een halve kring tegenover het papier te zitten.

Lees verder

© 2017 - 2024 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jozef Rulof: zijn leven, zijn werk, zijn gavenJozef Rulof is een bekend medium uit de 20ste eeuw. Hij staat bekend om zijn seances, schilderijen en lezingen. In zijn…
Wat doet een medium?Char, Robert van den Broeke, Jomanda... slechts een kleine greep uit het enorme aanbod van mensen die zich een medium no…
Franck Klusky, grootste fysieke medium van de 20ste eeuwDe effecten die Eva Carriere (Eva C.) produceerde waren bijna kinderspel vergeleken bij de door Franck Klusky voortgebra…
Automatisch tekenen of schrijvenHet automatisch tekenen of schrijven werd voor het eerst vermeld in 1845 toen men het uitprobeerde tijdens een hypnose.…

Yogahoudingen  bakasana (kraanvogelhouding)Yogahoudingen bakasana (kraanvogelhouding)Bakasana is typisch een yogahouding die er ingewikkeld en indrukwekkend uitziet, maar waarvan de moeilijkheidsgraad wel…
Yogahoudingen  ardha chandrasana (halve-maanhouding)Yogahoudingen ardha chandrasana (halve-maanhouding)Ardha chandrasana (halve-maanhouding) is een voortreffelijke oefening om de beenspieren sterk en lenig te houden. Ook de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Junko, Pixabay
  • Uit een vreemde wonderwereld: de geheimzinnige krachten in dienst van den mensch, J.C. Dalmeijer 1910 p. 28-31
  • Stokschrift: Antwoord op de vraag "Is het spiritualisme waar?" door H.B. Kennedy van Dam p. 7-8
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 08-01-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.