Wisselingen in energiepeil

Wisselingen in energiepeil De hele dag door doen we energie op of kost iets energie en dat is inherent aan het (levens-)proces. Daar is ook niets mis mee, behalve als je je energie laat lekken. Hoe geef je goed invulling aan je energieniveau en vang je energielekken op?

Energie

Als je dat doet waar je je prettig bij voelt, je omringt voelt door goede energie en je werkelijk kunt genieten, dan is het gemakkelijker om je energieniveau op peil te houden. Toch geldt dat voor lang niet alle mensen en is niet altijd te vermijden.

Als je de ideale omgeving kunt creëren, dan kan je intensieve momenten afwisselen met rustmomenten en blijft je energieniveau goed. Maar bijvoorbeeld een verkeerde omgeving (en dat kunnen ook mensen zijn) kan je energie in geen tijd weg laten lopen. Of op het moment dat je je even niet sterk in je vel voelt zitten, kan het zomaar mis gaan.

Je energie in het putje

Er zijn mensen die de energie bijna letterlijk uit je zuigen en dat doen ze lang niet altijd bewust. Toch zijn de mensen die, waar het gesprek ook over gaat, de aandacht op zichzelf richten, potentiële energiezuigers. Iedereen kent ze wel, de man of vrouw waar je mee in gesprek bent en voor je het weet gaat het gesprek over hen. Vaak weet je eigenlijk niet eens waar het gesprek gedraaid is en dat is ook de kunst van de energiezuiger.

Energieslurper

Het type mens is niet in één type te omschrijven, wel zie je nog als eens dat het mensen zijn die graag de aandacht op zich gericht zien. En dat kan zijn vanuit hoe succesvol hij/zij is (of zegt te zijn), maar kan net zo goed gaan over allerlei ziektes en pijntjes. Het maakt niet uit, als deze persoon maar in het middelpunt van de aandacht staat en het is werkelijk een kunst hoe hij/zij het gesprek kan draaien. Door het proces te keren, worden ze voorzien van energie. Energie waar men weer een tijdje mee verder kan.

Hoe jezelf te wapenen

Aarden

Begin bij het begin en dat wil zeggen dat je goed geaard bent. Letterlijk en figuurlijk met de beide voeten op de grond staan. Hoewel letterlijk voor de meeste mensen nog wel te doen is, is het voor veel mensen figuurlijk een stuk lastiger. Zorg dat je goed adem haalt en dat wil zeggen, goed diep de longen volzuigen en in alle rust goed uitademen, je ademhaling moet vooral ook rustig zijn. Ga staan of zitten met de voeten plat op de grond en zorg dat de energie via de voeten als het ware opgezogen wordt vanuit de grond. Voel het in alle vezels van je lichaam. Energie die je niet nodig hebt, laat je weer rustig teruglopen de aarde in en blijf dit volhouden.

Cocon

Als gesprekspartner krijgt je er vroeg of laat mee te maken… de man of vrouw die de energie uit je haalt. Je gesprekspartner de rug toe keren kan nu eenmaal niet altijd, denk bijvoorbeeld als het een situatie binnen je werk betreft. Je kunt je er wel tegen wapenen. Dat wapenen doe je feitelijk op voorhand en wil zeggen dat je in gedachten neemt dat er een soort ‘beschermlaag’ om je heen geplaatst wordt. De een visualiseert dat hij/zij in een soort cocon zit en de ander bedenkt een doorzichtige laag schuimrubber. Wat je ook bedenkt, als het je maar beschermt.

Woorden

Wil je iemand attenderen op zijn/haar gedrag dan moet je sowieso goed in je schoenen staan. Verder is het van belang dat je onder woorden kunt brengen wat hij/zij doet, hoe het voelt als gesprekspartner en wat het effect is. Daarmee heb je nog steeds geen zekerheid dat aankomt wat je wilt zeggen, maar leg je het in ieder geval terug. Als het iemand is waar je vaker mee te maken hebt, blijf dit dan doen. En als je niet noodzakelijkerwijs met deze man/vrouw te maken hoeft te hebben, is vermijden wel zo handig. Dit type mens past zich vaak niet aan, want het middelpunt zijn geeft hem/haar nu eenmaal die noodzakelijke energie. Als je iemand confronteert is het ook goed jezelf te beschermen, want hij/zij kan het zomaar terug leggen of dit in ieder geval proberen.

Energie verdelen

Als het niet de persoon is die de energie uit je weghaalt, dan kan het ook de omgeving zijn. Als het een omgeving is die je niet zomaar de rug toe kunt keren, zal je toch iets anders moeten bedenken. Begin bij het bewustzijn van de energie in je lichaam en verdeel deze energie. Als je dus verschillende dingen te doen hebt, gebruik je een stukje van je energie, in plaats van ergens vol in te duiken. Doseren dus.

Zorg ook dat je wat momenten hebt tussen verschillende zaken die je moet doen. Als de omgeving je energie kost, dan kan je het nooit helemaal voorkomen, maar met kleine pauzes tussen de verschillende taken, kan je wel weer energie opdoen. Energie doe je op door ergens naar toe te lopen, te bekijken, te voelen, te luisteren etc. waar je energie van krijgt. Op kantoor kan even naar buiten de natuur inlopen bijvoorbeeld moeilijk zijn, maar bouw wel dat moment pauze in. Waar de een energie haalt uit een mooi kunstwerk aan de muur, leest of bekijkt de ander iets op internet waar hij/zij energie uit haalt. Is dit alles niet toereikend, bouw dan wel dat moment ‘buiten’ in. De meeste mensen kunnen het hoofd goed leeg maken als ze buiten zijn. Dit kan een binnentuin van een kantoor zijn, een mooi dakterras of – als je geluk hebt – is het kantoor in de buurt van een mooi stukje groen gelegen. Zorg dat je agenda voorziet in ruimte.

Stenen

Verder zijn er nog stenen die je kunnen helpen in je proces je energie bij je te houden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Bergkristal. Het is een krachtsteen die heelt, het versterkt je ontwikkeling op verschillende niveaus zoals emotioneel, mentaal maar ook fysiek. De Toermalijn is behalve mooi ook een ontlader en reiniger voor het lichaam. Verder beschermt deze steen ook het lichaam.

Tot slot

De een kan er niets mee en laat toe dat zijn/haar energie verdwijnt, de ander probeert zich te wapenen tegen de energielekken. Als je gebruik maakt van de kracht van je lichaam, gebruik je de natuur. Behalve wat serieuze tijd, kost het verder niets. Ideaal!
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik meer energie?Hoe krijg ik meer energie?Meer energie als je opstaat, energieker op je werk, en geen futloos gevoel als je 's avonds thuiskomt: dat wil iedereen…
Meer energie door eetpatroonMeer energie door eetpatroonMeer energie en vitaliteit door een veranderd eetpatroon, dat kan. Moeheid ontstaat een veel gevallen door onze voeding.…
Het gevaar van uitslapenHet gevaar van uitslapenUitslapen lijkt extra energie te geven. Maar in werkelijkheid kost het je juist energie. Door uitslapen in het weekend v…
Reiki - de eerste stap naar zelfontwikkeling en ontplooiingReiki is een alternatieve geneeswijze en kent zijn oorsprong in Japan. Reiki is een samentrekking van twee worden Rei en…

Go with the flowGo with the flowErg populair taalgebruik maar heeft het ook enige betekenis of is het een slechts een gevoel wat marketeers proberen op…
Met yoga je hart openenMet yoga je hart openenHet klinkt wel heel mooi, maar is dat ook zo? Waar het natuurlijk om gaat is dat je je open stelt voor de mooie dingen i…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 11-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Spiritueel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.