De rookverslaving

De rookverslaving Verslaving is per definitie niet prettig, immers verslaving wil zeggen dat je eigen wil naar de achtergrond verdrongen is en je niet zonder kunt. De rookverslaving is er een die extra beladen is, omdat, behalve dat het destructief voor het eigen lichaam is, ook andere mensen ongewild ‘meeroken’. Om meerdere redenen een erg vervelende en hardnekkige verslaving.

Wat is het?

Er is sprake van verslaving als je grote moeite hebt te stoppen met hetgeen de verslaving veroorzaakt. Strikt genomen is het roken van tabak de verslavende factor en dit wordt dan weer veroorzaakt door nicotine (nicotine leidt tot dopamine-afgifte in de hersenen, wat weer een gerieflijk en ontspannen gevoel geeft) wat in de sigaret zit. Daarbij zijn rationele gedachten over hoe slecht de sigaret is, van ondergeschikt belang. De sigaret geeft genoeg van het gerieflijke en ontspannen gevoel, dat het lichaam en de geest om meer vragen. Stop je, dan kan het lichaam slechter gaan functioneren omdat de verslavende nicotine niet meer tot het lichaam doordringt… met als gevolg ontwenningsverschijnselen.

Negatieve gevolgen

Hoewel een verslaving nooit goed is, is de rookverslaving slecht omdat het voor het lichaam en de geest desastreuze gevolgen kan hebben. Behalve het effect op de hersenen, heeft het ook effect op het hart en vaatstelsel, de longen en het maagdarmkanaal.
Daarnaast heeft roken ook een negatieve weerslag op de omgeving. Is het niet het meeroken, dan mogelijk de eigen “muffe” en erg onaantrekkelijke geur die kan ontstaan bij het roken.

Kenmerken van de verslaving

  • Afhankelijkheid
  • Dwangmatigheid
  • Stress
  • Onderdrukking
  • Zelfdestructie

Eigen baas in lichaam en geest

Hoewel het nicotine gevoel wel erg prettig is en het lichaam maar blijft vragen om deze stof, weten we allemaal hoe slecht het is. Soms is roken ook een gewoonte geworden en soms is het de verdoving die het biedt. De oorzaak achterhalen, en dat geldt voor iedere verslaving, is zeker zo belangrijk.

Dit wetende neemt niet weg dat het aanpakken van de verslaving een operatie op zich is. Het is goed dat, wanneer je zover bent om die sigaret voorgoed de deur uit te doen, je jezelf niet zozeer overtuigt, als wel bedenkt waar het werkelijk om gaat. Er zijn een aantal zaken waarvan het goed is over na te denken c.q. naar te handelen:
  • Bedenk wat de redenen zouden kunnen zijn terug te vallen in de verslaving en maak aantoonbaar voor jezelf dat dit onzin is (ontkracht je uitvluchten dus).
  • Houd van jezelf en bedenk hoe heerlijk het is zometeen weer een schoon lichaam te hebben en zelf te bepalen wat je wel en niet inneemt.
  • Bedenk waar het werkelijk om gaat in het leven (en niet dat korte lekkere momentje als je de nicotine naar binnen haalt).
  • Wetende dat stress een reden is dat mensen naar de sigaret grijpen, zorg dat je de stress op een andere manier te baas wordt. Zoek een manier die voor je werkt en analyseer… immers wat bereik je met stress?
  • Als je andere issues hebt, waar nicotine ook nog wel eens “bij helpt” is het goed deze meteen mee aan te pakken. Jezelf als het waren een beetje opruimen. Het geeft geestelijke ruimte en je wordt minder stressgevoelig.

Waar de een het allemaal zelf kan, heeft de ander hulp nodig. Er zijn verschillende centra die begeleiding bieden. Via de website van Stivoro kan je hulp zoeken.

Tot slot

Het is voor de meeste mensen niet eenvoudig om de beslissing te nemen te stoppen met roken. Dat vereist een stevige dosis doorzettingsvermogen en daar is een positieve drive wel erg handig bij. De lichamelijke verslaving duurt weliswaar niet lang, maar het geestelijke proces is meestal het meest zwaar en vergt veel. Daar staat tegenover dat “baas in eigen lichaam en geest” ook wat waard is.

Voor meer informatie: Stivoro (afkorting van 'Stichting Volksgezondheid en Roken')
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
Stoppen met roken met NortrilenStoppen met roken met NortrilenStoppen met roken met Nortrilen vergroot de kans dat men blijvend stopt met roken, omdat Nortrilen helpt de ontwenningsv…
Help, mijn kind rooktUw opgroeiende kinderen maken hun eigen keuzes, hoe dom de keuzes soms ook zijn. U kunt proberen om te voorkomen dat uw…
Verslaafd aan sigarettenVerslaafd aan sigarettenSigarettenverslaving is een vorm van drugsverslaving. In sigaretten zit immers nicotine. Nicotine is een soort drugs. Ve…

Gevolgen van het veelvuldig drinken van alcoholGevolgen van het veelvuldig drinken van alcoholWanneer iemand veel alcohol drinkt, kan dit op korte en lange termijn voor grote problemen zorgen. Dit kunnen zowel psyc…
Help ik ben eetverslaafd: wat moet ik doen?Help ik ben eetverslaafd: wat moet ik doen?Een eetverslaving is een psychische aandoening. Hierbij is er sprake van een afwijking van het normale eetgedrag waarbij…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.