Stoppen met alcohol

Als je je afvraagt of je misschien teveel drinkt, is dat vaak een teken aan de wand. Teveel drinken kan een aantal redenen of oorzaken hebben, maar de uitkomst is vaak dezelfde. Je hebt een probleem met alcohol, en daar wil je graag vanaf.

De voorbereiding

Het kan zijn dat je al een tijd lang het gevoel hebt, dat je een drankprobleem hebt. Je vindt altijd wel een excuus voor jezelf, waarom je weer teveel gedronken hebt. Het kan zijn dat je iedere dag drinkt, of dat je je een paar keer per week te buiten gaat. Als je stelselmatig te veel drinkt, weet je dat je een probleem hebt. Mensen drinken vaak omdat het vervelende gevoelens afzwakt, of nare gedachten doet vervagen. Zo kan de drank gaan aanvoelen als een soort "vriend", die maakt dat het leven minder moeilijk, of vervelend is. Als mensen in je omgeving misschien opmerkingen maken over je drinken, kan het zijn dat je (ook) stiekem gaat drinken. Of als je ergens heen moet, waar je verwacht niet genoeg te kunnen drinken, je thuis alvast zorgt voor een flinke bodem. Er komt een punt waarop het je sociale leven gaat beperken. Als je 's middags al begint met drinken, zul je afspraken buiten de deur zoveel mogelijk 's morgens plannen. En ga je afspraken later op de dag vervelend vinden, omdat je dan niet drinken kunt.
Je begint dan vaker na te denken over stoppen met drinken.

Het besluit om te stoppen

Je besluit om te stoppen kan plotseling komen, door iets wat er gebeurt. Misschien iets wat je had moeten doen, maar niet kon doen, omdat je teveel gedronken had. Het kan ook ontstaan door je te beseffen dat je jezelf echt voor schut hebt gezet, met teveel drank op. Het kan ook zijn dat je besluit te gaan stoppen, en daar een datum voor prikt voor jezelf. Bijvoorbeeld na het weekend, of in een periode dat je weinig drukte hebt. Je hebt echt besloten dat je gaat stoppen met drinken.

De eerste paar dagen

De eerste dag zonder drank kan vreemd aanvoelen, omdat de indeling van je dag gericht is op drinken, en dat nu wegvalt. Op de momenten dat je normaal gesproken een borrel zou nemen, krijg je ineens een raar gevoel. Dan is het zaak om koffie te gaan zetten, of thee, of iets fris, en dat te gaan drinken. Op de een of andere manier legt je systeem zich neer bij deze vervanging, en het gevoel gaat weg. Dit zal zich de eerste dagen geregeld voordoen, op de momenten dat je normaal zou drinken. Verder zul je veel meer honger hebben, dan je normaal gewend was. Als je veel drinkt, eet je vaak minder (vaak), omdat je calorieën uit alcohol binnenkrijgt. Je kunt trek hebben in iets met een beetje "pit", en dan is koffie of cup-a-soup hulpvol. De eerste nachten zul je veel moeite met slapen hebben. Je valt uiteindelijk wel in slaap, maar na een kwartier schrik je weer wakker. Om daarna weer in slaap te vallen, en weer wakker te schrikken. Toch word je niet uitgeput wakker, en ben je de volgende dag niet moe. Na een dag of drie gaat het slapen een stuk beter, en zul je veel beter slapen dan toen je nog dronk.

Je lichaam knapt op

Na een dag of drie zul je al merken dat je afvalt in gewicht, je buik wordt een stuk minder opgezet, en je ogen krijgen weer een beetje glans en helderheid. Je hebt veel meer energie, en je voelt je een stuk fitter. Je spijsvertering kan een paar dagen van slag zijn, en begint nu ook weer een beetje normaal te worden. Het is belangrijk om veel water of thee te drinken, zodat je sneller de afvalstoffen kunt kwijtraken. Wat ook nodig is, is om een vitamine-B complex te nemen iedere dag. En probeer ook zoveel mogelijk groente, fruit en andere gezonde dingen te eten. Des te beter zal je lichaam zich kunnen herstellen.

Vandaag drink ik niet

Als je gestopt bent, zeg dan iedere ochtend tegen jezelf: "Vandaag drink ik niet", en geef jezelf iedere avond een dikke schouderklop omdat het die dag weer gelukt is! Spreek ook met jezelf af, dat als je bijvoorbeeld een week niet hebt gedronken, dat je dan iets leuks mag kopen. Zonder drank hoef je nooit meer 's morgens je af te vragen, wat er nou gisteravond ook weer was? Je kunt alle tv-programma's gewoon volgen, en je valt nooit meer 's avonds letterlijk om. Je kunt al je afspraken plannen zoals jij dat wilt, want je hoeft niet meer bang te zijn dat je naar drank stinkt. Je zelfvertrouwen groeit met sprongen, en je zult je beter voelen dan ooit. En je bent echt beretrots op jezelf omdat het je lukt!
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stadia van alcoholismeDe stadia van alcoholismeKun je de verschillende stadia van alcoholisme herkennen bij jezelf, je vrienden, of bij familieleden? Als je je zorgen…
Wanneer ben je een alcoholist?Wanneer ben je een alcoholist?Alcoholist ben je niet van de een op de andere dag, dat is een proces van jarenlang alcohol drinken. Een alcoholist is i…
Alcohol detox en de slaap en dromenHet is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct…
Alcoholisme: symptomen, oorzaken, stadia en behandelingAlcoholisme: symptomen, oorzaken, stadia en behandelingAlcoholisme is de meest ernstige vorm van alcoholmisbruik. Alcoholisme houdt verband met het sterke verlangen naar alcoh…

Angst voor stoppen met rokenVoor veel rokers is de gedachte aan stoppen alleen al beangstigend. Dit kan variëren van een gespannen gevoel, tot compl…
Levensstijlprogramma voor verslaafde jongerenLevensstijlprogramma voor verslaafde jongerenHet twaalf stappen programma van Anonieme Alcoholisten is een veelgebruikt programma bij de behandeling van alcoholversl…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.