Angst voor stoppen met roken

Voor veel rokers is de gedachte aan stoppen alleen al beangstigend. Dit kan variëren van een gespannen gevoel, tot complete paniek bij het denken aan "nooit meer roken". Deze angst is wel logisch en verklaarbaar, maar helpt niet bij het besluit om te stoppen met roken.

Rokers

Voor rokers, en vooral rokers die al een aantal jaren roken, is hun hele dagritme ingevuld door rookmomenten. Voor lichte rokers zullen dit een paar momenten op de dag zijn, en voor zware rokers zijn bijna alle bezigheden verbonden met roken. Een gemiddelde roker rookt 25 sigaretten per dag, dus dat is ongeveer ieder half uur één sigaret. Er zijn sigaretten die je rookt om je te helpen concentreren, er zijn sigaretten die je rookt om te ontspannen, er zijn sigaretten die je rookt als je je goed voelt, en er zijn sigaretten die je rookt omdat je boos of geïrriteerd bent. Er zijn ook nog sigaretten die je rookt als je je verveeld, en er zijn ook nog de gewoonte-sigaretten, bijvoorbeeld die ene na het eten. Het is daarom niet gek dat een roker, die overweegt om te stoppen, denkt dat een leven zonder sigaretten nooit meer hetzelfde zal zijn, en daarom angst voelt.

Een sigaret is een sigaret toch?

Als je over het bovenstaande nadenkt, kom je tot de conclusie dat roken dus ontspant, en tegelijkertijd concentratie geeft. Ontspanning en concentratie zijn het tegenovergestelde van elkaar, dit kan dus niet door hetzelfde middel worden verkregen. Hetzelfde geldt voor sigaretten die, als het gezellig is, het nog gezelliger maken, en sigaretten die helpen als je je gefrustreerd of boos voelt. Ook dit zijn tegengestelde emoties, en het kan niet dat één middel tegengestelde gemoedstoestanden kan oproepen. Daar komt nog bij dat alle sigaretten in een pakje precies hetzelfde zijn.

Wat het dan is, dat een roker gelooft dat een sigaret zoveel mogelijkheden in zich heeft, is wel te verklaren. Na het uitmaken van een sigaret, begint de nicotine in het bloed direct weer af te nemen, en na een half uur is het nicotine-gehalte in het bloed gehalveerd. Dit is vaak het moment waarop de roker een seintje krijgt, dat het tijd is voor een volgende sigaret. Hoe meer je rookt, hoe eerder dit seintje doorkomt, na het uitmaken van een sigaret. Op de momenten dat je niet rookt, heb je dus last van ontwenningsverschijnselen, die weer ophouden op het moment dat je weer een sigaret opsteekt. Het maakt dus niet uit in wat voor gemoedstoestand je je bevindt, zodra je een sigaret opsteekt, zul je een gevoel van opluchting voelen. Dit heeft dus met je gevoel op dat moment niks te maken, maar alles met je nicotine-gehalte.

Roken is een "never-ending-story"

Het feit dat je een half uur na je laatste sigaret, weer het seintje krijgt voor je volgende sigaret, komt omdat na een half uur je nicotine-gehalte te laag is geworden. Maar dat is dus het gevolg van de vorige sigaret die je hebt gerookt. Als je nu reageert op het seintje door een sigaret te roken, zal dus over een half uur weer het seintje klinken. Zo is roken dus een never-ending-story, want iedere sigaret die je rookt, maakt dat je binnen afzienbare tijd weer een sigaret zult willen.

Onbewuste sigaretten

Een aantal sigaretten die je per dag rookt, zul je ongemerkt oproken, terwijl je iets aan het doen bent, of over iets nadenkt. Een goede manier om een begin te maken met je rookgedrag onder de loep te nemen is, om iedere sigaret bewust te roken. Ga er desnoods voor op een aparte plek zitten, waar je ongestoord kunt roken. Het is ook handig om op deze plek een notitieboekje en een pen neer te leggen. Ieder keer als je gaat roken, vraag je je af, wat de reden is van deze sigaret. Is het ontspanning, concentratie, verveling, frustratie, gezelligheid, gewoonte of ging het rookseintje af? Schrijf op hoe laat je deze sigaret rookt, en de reden waarom, zodat je na een paar dagen een goed overzicht hebt van je rookgewoonten.

Roken stap voor stap loskoppelen

Een goed begin om te gaan durven stoppen met roken is, om roken los te gaan koppelen van al je gewoonten. Rook je altijd een sigaret bij een kop koffie, drink dan nu eerst je koffie en ga daarna roken, of andersom. Als je altijd rookt tijdens een telefoongesprek, doe dat dan niet meer, en rook daarna. Ga, terwijl je nog rookt, alle sigaretten die bij een activiteit horen, op een ander moment roken. Als je denkt dat je nooit meer lekker kunt eten als je de maaltijd niet kunt afsluiten met een sigaret, probeer dit dan eens. Ga na het eten een ommetje maken, of doe iets anders. Je zult zien dat je angst niet klopt. Iedere angst die je kunt wegstrepen voordat je stopt met roken, is er een minder. Je zult ontdekken dat alle bezigheden zonder sigaret, hetzelfde zijn als met een sigaret. Als je niet meer zou roken, is dat dus het enige dat veranderd. Verder gaat het leven gewoon door!
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontwenningsverschijnselen stoppen met rokenRoken is een hardnekkige verslaving. Als een roker probeert te stoppen, treden er vaak ontwenningsverschijnselen op. Daa…
Stoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingStoppen met roken d.m.v. nieuwe anti rook behandelingRokers en ex-rokers weten hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Het roken is een echte verslaving en je komt er n…
Stoppen met roken: Hoe stop ik met roken?Als je stopt met roken heb je daar veel voordelen van. Maar hoe stop je met roken? In dit artikel worden verschillende m…
Stoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken met nicotinekauwgomStoppen met roken, velen zetten het ieder jaarweer bovenaan het lijstje van goede voornemens. Stoppen met roken kan echt…

Een sigaret is een "foute vriend"Voor rokers, en vooral rokers die al langere tijd roken, is hun sigaret als een vriend. Een vriend die er altijd is, waa…
Stoppen met alcoholAls je je afvraagt of je misschien teveel drinkt, is dat vaak een teken aan de wand. Teveel drinken kan een aantal reden…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.