Vandaag rook ik niet!
Iedere roker heeft de wens om te stoppen met roken, en iedereen weet dat dat niet zo eenvoudig is. Als stoppen met roken simpel zou zijn, zou er niemand meer roken. Een goede manier om aan je besluit te werken is één dag tegelijk.
Je gaat stoppen
Als je eenmaal hebt besloten om te stoppen met roken, zul je hier waarschijnlijk nog een hoop gevoelens bij hebben. Je zult nog een hoop twijfels hebben, of het je wel gaat lukken, en wat als het niet lukt? Je kunt je ook angstig voelen, en zelfs een beetje paniekerig bij het idee dat je niet meer gaat roken. Hoe raar het ook klinkt, vaak is een van de grootste angsten, dat het wél gaat lukken, en wat dan? Als je al lang rookt, heb je eigenlijk geen idee meer, hoe je leven was voordat je rookte. Er zijn mensen die begonnen zijn met roken op de middelbare school, en dus nog geen volwassen leven geleefd hebben zonder sigaretten. Je gaat iets doen waarvan je eigenlijk de uitkomst niet weet, en dat is best onzeker.
Dag aan dag
Mensen die willen stoppen wordt vaak aangeraden om een laatste sigaret te roken, en dan te besluiten nooit meer te zullen roken. Dit voelt als een enorme, niet te overziene belofte! Nooit meer? Hoe lang is nooit meer wel niet? Er is gelukkig een betere manier om te besluiten dat je wilt stoppen met roken, die een stuk minder "zwaar" aanvoelt. Rook 's avonds je laatste sigaret en als je de volgende morgen wakker wordt, zeg je tegen jezelf: "Vandaag rook ik niet". Als je 's avonds je bed instapt, geef je jezelf een dikke schouderklop voor je prestatie van vandaag. Dit doe je iedere dag als je opstaat, en als je gaat slapen. Het is heel belangrijk om jezelf te belonen voor een dag niet gerookt te hebben. Als je het besluit neemt nooit meer te roken, wanneer ga je jezelf dan belonen? Als je je laatste adem uitblaast?
Hoe je die dag doorkomt
De eerste dag dat je niet rookt, zul je je vaste patronen een beetje moeten omzeilen. Als je gewend was om 's morgens bij de koffie een sigaret te roken, neem dan nu een koekje. Op alle momenten dat je normaal gesproken zou roken, moet je iets anders gaan doen. Maak een ommetje na de lunch, of ga meteen afwassen. Je zult, als je zonder hulpmiddelen stopt, geregeld last hebben van "cravings". Dit is een golf van heftige trek in een sigaret, die voelt als een soort hevig, knagend gevoel in je maagstreek. Het lijkt nog het meest op honger, maar dan veel heftiger. Deze "cravings" duren een paar minuten, en gaan dan vanzelf weer weg, om na een tijdje weer in volle heftigheid terug te komen. Weet dat zo'n golf binnen een paar minuten weer wegtrekt, en probeer dus deze minuten gewoon "uit te zitten". Hoe langer je gestopt bent, hoe minder vaak deze golven over je heen komen.
Extra trek
Als je stopt met roken gaat je eigen "normale" hongergevoel weer werken, want roken hielp ook tegen honger. Je zult dus vaker trek hebben dan je gewend was. Daar komt bij dat de "cravings" ook aanvoelen als een soort hongergevoel, en je een soort "leegte" kunt ervaren, in jezelf. Afhankelijk van hoe je gewicht op dit moment is, kun je besluiten in hoeverre je hieraan wilt toegeven. Kun je best een paar kilo's erbij gebruiken, dan is er geen enkel bezwaar om je een paar dagen te buiten te gaan, aan lekkere dingen. Als je liever niet (veel) wilt aankomen, zul je een plan moeten maken. Haal dan veel fruit, rauwkost en andere calorie-arme snacks in huis, en eet daar zoveel van als je wilt. Wandelen is de eerste dagen zonder roken al goed voor de afleiding, en bijkomend voordeel is dat je er extra calorieën mee verbrandt.
Beloon jezelf!
Als je stopt met roken spaar je daarmee veel geld uit, en kun je van dat geld andere leuke dingen voor jezelf doen. Spreek met jezelf af dat als je bijvoorbeeld één week niet hebt gerookt, je dat mooie boek mag kopen, of die leuke schoenen, of dat je lekker naar de sauna gaat, of iets anders wat voor jou leuk is. Maak een zelfde afspraak met jezelf voor als je twee weken niet hebt gerookt, en zo verder. Je kunt jezelf niet genoeg prijzen en belonen voor je enorme prestatie!
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen