Stoppen met alcohol: zo word je (tijdelijk) geheelonthouder

Stoppen met alcohol: zo word je (tijdelijk) geheelonthouder ’s Morgens word je wakker met een droge mond. Je bent onpasselijk en je hoofd bonkt. Je weet niet meer hoe je in je bed beland bent maar je weet wel nog dat het een heel leuk feestje was. Je hebt geen idee hoeveel glazen alcohol je gedronken hebt en nu heb je een gigantische kater. Je spreekt met jezelf af dat je dit nooit meer gaat doen. Dat het vanaf nu gedaan is. Dat dit echt de allerlaatste keer was. Dat je zal stoppen met drinken. Je besluit een tijd lang alcoholische dranken af te zweren. Maar je weet ook dat dit een aartsmoeilijke opdracht wordt. Wist je dat slechts 10 procent van de mannen en 20 procent van de vrouwen nooit alcohol drinken?

Waarom drinken we alcohol?

Het drinken van alcoholische dranken zit zeer sterk in onze cultuur verweven. Een aperitiefje na het werk, een wijntje bij het eten, een likeurtje bij de koffie, een sangria op een terras, … bij zowat elke gelegenheid past een alcoholisch drankje. Het verlaagt de spanning en verhoogt de gezelligheid. Maar er is ook een minder aangename kant...

Help, een kater!

Die eerste nip aan het glas kan heerlijk smaken. Het probleem stelt zich wanneer je niet kan stoppen na het eerste glas. 75% van alle mannen en vrouwen die alcohol drinken, geven aan ook al een kater te hebben gehad. Een kater treedt op binnen enkele uren na het stoppen met drinken. De alcoholconcentratie in het bloed daalt dan razendsnel. De kater bereikt een piek op het moment dat alle alcohol uit het bloed is. De klachten kunnen 24u aanhouden. Soms heeft een kater ziekteverzuim op het werk of op de school als gevolg. En ook op lange termijn zijn er kwalijke gevolgen.

Aan het einde van de negentiende eeuw werd drankgebruik gezien als de hoofdoorzaak van armoede en sociale ontwrichting. Hoewel we nu net zoveel drinken als toen zijn de negatieve gevolgen in de eenentwintigste eeuw dat het drinken ten koste gaat van onze gezondheid. Te veel drinken is trouwens ook de oorzaak van verkeersongevallen en geweld.

Stoppen met drinken

Omdat het nuttigen van alcoholische dranken bij zowat alle aspecten van het sociaal en maatschappelijk leven hoort, is het vaak makkelijker om wel dan om niet te drinken. Wie besluit om tijdelijk geheelonthouder te worden, zal zijn leven gedeeltelijk moeten herinrichten. Hij zal heel wat wilskracht moeten tonen om verleidingen te weerstaan. Hij moet duidelijk neen kunnen zeggen, tegen anderen, maar ook tegen zichzelf. Gelukkig is er makkelijk hulp te vinden en hoef je geen problematische drinker te zijn om hier gebruik van te maken.

De huisarts

Voor de meesten onder ons is het niet evident om met de huisarts over de alcoholconsumptie te praten. Toch is hij of zij het beste geplaatst om je door te verwijzen naar gepaste hulpverlening zoals een psycholoog of een diëtist.

Medicijnen

Er zijn medicijnen op de markt die ook de matige drinkers kunnen helpen om het alcoholverbruik tijdelijk of definitief stop te zetten. De minst ingrijpende vorm is medicatie die de zin in alcohol vermindert. Met deze medicijnen kan nog gedronken worden, maar de kans op overmatig gebruik neemt sterk af. Een meer drastische vorm is de medicatie waar je ziek van wordt als je toch alcohol drinkt. Zelfs bij een minimale consumptie van een alcoholisch drankje verschijnen vervelende neveneffecten als zweten, braakneigingen, hoofdpijn, …

Online alcoholhulpverlening

Voor sommigen is de drempel naar de huisarts te groot. Online alcoholhulpverlening biedt een degelijke maar anonieme hulpverlening. Wie zich aanmeldt, krijgt niet alleen begeleiding van een hulpverlener maar kan tevens op het forum anoniem ervaringen delen. De beste online service is www.alcoholhulp.be.

Zelfhulpgroepen

Uiteraard zijn er ook nog de zelfhulpgroepen zoals de “AA Vlaanderen” en zijn broertje “SOS Nuchterheid”. In beide vormen staan ondersteuning door lotgenoten en bijeenkomsten centraal. SOS Nuchterheid is vrijzinnig en humanistisch. Bij AA Vlaanderen staat het woord God in het programma, hoewel eenieder aangemoedigd wordt om dit op de eigen manier in te vullen. De personen die deelnemen aan deze bijeenkomsten zijn niet de cliché's zoals de aan lager wal geraakte zakenman met de fles gin in de bruine zak maar gewone mensen zoals jij en ik die op een goede dag wakker werden met een stevige kater en vonden dat het vanaf nu genoeg geweest was.

Lees verder

© 2014 - 2024 Juftania, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcohol detox en de slaap en dromenHet is al langer bekend dat alcoholverslaafden problemen met de slaap ervaren, zoals slapeloosheid. In de periode direct…
Stoppen met alcohol: symptomen, bijwerkingen & gevolgenStoppen met alcohol: symptomen, bijwerkingen & gevolgenIs de korte pijn beter als je wilt stoppen met drinken? Of bouw je je alcoholgebruik beter geleidelijk af zodat je de on…
Hoe stoppen met alcohol drinken? TipsHoe stoppen met alcohol drinken? TipsBier, wijn, aperitieven en andere alcoholische dranken zijn nog steeds een vanzelfsprekendheid op feestjes en recepties.…
Het alcoholgebruik minderen: wel of niet?Het alcoholgebruik minderen: wel of niet?Het is niet gek dat je er lang over doet te besluiten of je wel of niet aan je alcoholgedrag gaat werken. Het kan zijn d…

Stoppen met roken: stappenplanStoppen met roken: stappenplanRoken is ongezond omdat het kankerverwekkend is. Door de nicotine die in sigaretten zit, is stoppen niet een makkelijke…
Pubers en rokenPubers en rokenHet merendeel van de rokers begint met roken als ze puber zijn. Dat is ook de periode waarin ze makkelijk te beïnvloeden…
Bronnen en referenties
  • http://link.springer.com/article/10.1007%2FBF03085731?LI=true
  • http://link.springer.com/chapter/10.1007/978-90-368-0508-7_73#page-1
  • www.alcoholhulp.be
  • www.hulporganisaties.be
  • www.aavlaanderen.org
Juftania (7 artikelen)
Laatste update: 26-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Verslaving
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.